Ten štát čo vznikol 28. októbra 1918 sa mi páčil. Slovákom to prinieslo mnoho dobrého. Napríklad sme sa dotvorili na moderný národ, postavilo sa mnoho škôl s vyučovacím jazykom slovenským, postavali sa stredné školy, univerzity. Začali sme si teda budovať svoju vlastnú modernú inteligenciu v demokratických pomeroch.

Vznikom Československa definitívne skončilo obdobie feudalizmu, monarchie... každý človek dostal právo voliť, každý dostal možnosť sa slobodne rozvíjať.

Samotný vznik Československa bol taký malý zázrak. Nebola to vec samozrejmá, nikto nepredpokladal že ľahko vznikne. Stála obete, bohužiaľ... niektorí sa obetovali, aby iní mohli žiť slobodne a demokraticky.

Preto si tento deň vážme a spomínajme na neho v dobrom. To dobré čo nám priniesol, veľmi prevyšuje to negatívne. Nepozerajme na vznik Československa ako na menšie zlo a lá Rafaj z SNS. Pozerajme sa na tento vznik, ako na najkrajší dar ktorí sme mohli dostať. Neporovnávajme vznik s povojnovým vývojom, ale s predvojnovým. Pozerajme na to, čo sme mali za Rakúsko-Uhorska.

...ale hlavne.. nezabúdajme...

 Blog
Komentuj
 fotka
pershing363  28. 10. 2011 16:36
..nezabudajme...to je presne to!
 fotka
munchausen  7. 11. 2011 21:55
Feudalizmus... To na tom Rakúsko-Uhorsko bolo naozaj tak zle, že by ešte na začiatku 20. stor. ťahalo za sebou prežitky feudalizmu?
 fotka
zipporah  26. 12. 2011 21:24
taký blog sa mi páči a čo sme to mali za rakúska-uhorska?
Napíš svoj komentár