Dnes mi zamŕzali chĺpky v nose. Máme 17 stupňov pod nulou. No čo si čakala, ty tupaňa, však si za polárnym kruhom, nie? Tak je to. Zhruba 9 mesiacov sneženia. Z toho jeden je letný mesiac, normálne nám snežilo tuším 6. júna, celkom intenzívne. Zmrzlináreň už bola otvorená.

O lete nič, trvalo asi 2 týždne, aj to s maximálnou teplotou 23. Ale aspoň sme mali kirunský festival, so stánkami, kolotočmi, jedlom a koncertami. A grilovali sme celé dni, nakoľko oskar v lete praží 24/7 (idete o 3 ráno z párty a niiič).

Jeseň. Taká rýchla, že si ju ani nevšimnete, taká upršaná a studená, že si ju ani neužijete. Stromy sa sfarbia asi v priebehu 2 dní a na tretí deň opadnú listy. Žiadna jesenná romantika v žltom kabátiku a kotníkových čižmičkách po parku. Do práce idete v pršiplášti, lebo deň predtým ste to riskli s dáždnikom, lenže vietor šibal tak silno, že vám ho skoro vytrhol z ruky. Beriete teda pršiplášť a okrem nôh od kolien dole a tváre ste v suchu. Do práce prídete s maskarou na lícach. 

Tak príde zima (ona vlastne nikdy tak celkom neodišla...). Prvé sneženia, ktoré trvajú celé týždne, napadnú tak 2 metre snehu v priebehu 5 dní. Chodníky zmiznú, kráčate po asfaltke a stávate sa súčasťou cestnej premávky. Nohy sa vám zabárajú do pol lýtok do snehu, lebo načo odhŕňať sneh z ciest, ak majú Švédi klince v pneumatikách? Niekedy by sa zišli rybárske čižmy. 

Inak neprajem nikomu jazdiť po Kirune autom v zime, značky sú zmrznuté, zasnežené, takže nemáte šanci zistiť, aká je vlastne predpísaná rýchlosť. (A tiež nikdy neparkujte viac ako 24 hodín na tom istom mieste, o tom potom v ďalšom článku).

Zima trvá nekonečne dlho, je studená (ale no,ozaj???), krutá a desivá. Momentálne sme vo fáze, kedy slnko naozaj len mierne vykukne a takmer hneď zapadá. A bude to ešte horšie. Nie som fanúšik opaľovania sa, ale dotyk slnečných lúčov na tvári mi začína chýbať. A zachvíľu to isto pocíti aj moje telo nedostatkom vitamínu D. Už teraz mám bradu vyhádzanú ako pubertiak (mám 25 rokov...).

Na druhej strane, nemáte tu núdzu o zimné športy. Asi všetci (99% tunajšej populácie) tu bežkujú, lyžujú, snowboardujú, každá domácnosť má aspoň jeden snežný skúter, pimpluje sa na jazerách, spomeniem psie záprahy, zimné behy s čelovkou v mínus 30 stupňoch. Bežná vec. Asi 10 minút pešo od domu máme lyžiarsky kopec, čo je topka. Babky sa vozia na takých typických švédskych sánkach, alebo si pomáhajú nordic paličkami aby nespadli. 

Táto zima má svoje čaro, za týždeň tu napadne toľko snehu, čo nenapadne ani na Chopku za celú sezónu, ,,námestie" je momentálne nádherne vyzdobené, pripravené na vianočné sviatky. Čo to budú za Vianoce, neviem povedať, ale oblečiem sa slušne do šiat za 5 eur z H&M výpredaja a pôjdem do kostola, nie kvôli nejakému bohu, ale preto, lebo moja mamka tiež bude sedieť v kostole, v tom našom bystrickom, dedinskom... Oslávime ich takmer spolu. 

 Blog
Komentuj
 fotka
vreskot000  6. 12. 2017 11:32
Kde si vlastne AK sa mozem spytat ?
 fotka
sabnacke  11. 12. 2017 18:17
@vreskot000 v Kirune, Švédsko
 fotka
vreskot000  11. 12. 2017 22:33
Ach.... Vela stastia
 fotka
antifunebracka  28. 6. 2019 00:10
To si krásne spísala. Som kus do teba
Napíš svoj komentár