…Možnosť uspieť závisí len od toho, či to naozaj chcete.,,
Tak toto sú slová Oprah Gail Winfrey. Oscarmi nominovaná herečka, televízna moderátorka a producentka, literárna kritička a vydavateľka svojho vlastného časopisu O, ale nadovšetko známa svojou svetovou talk-show ,, The Oprah Winfrey Show, ktorá sa stala najvyššie hodnoteným programom svojho druhu v televíznej histórii. Okrem toho, že je dnes z nej veľmi úspešná a bohatá žena, patri taktiež vďaka svojej štedrosti a nespočetnému množstvu charitatívnych akcií medzi najvplyvnejšie ženy sveta. Ale poďme si pekne po poriadku prečítať ako sa z popolušky stala ozajstná princezná.

Oprah Winfrey sa narodila29. Januára v roku 1954 v americkom štáte Mississipi. Tu aj vyrastala u svojej babky na farme, ktorá ju vo veľmi v skorom veku naučila čítať. Keď mala deväť rokov presťahovala sa ku svojej matke do štátu Milwaukee a tu ju aj čakala prvá veľmi tvrda životná lekcia. Už vo svojich deviatich rokoch bola znásilnená. Jej matka nad týmto všetkým iba zatvárala oči a o svoju dcéru sa moc nestarala. To bol aj dôvod prečo Oprah vo veku 14 rokov utiekla od nej z domu. Za tieto opakované úteky z domu sa dostala do väzenia pre mladistvých.

Po čase ju, ale súd poslal žiť k otcovi. V tomto veku otehotnela a hneď na to aj od dieťa prišla. Jej otec bol na ňu veľmi prísny a kládol veľký dôraz na vzdelanie. Oprah musela na príkaz otca každý týždeň prečítať jednu novú knihu a napísať mu o tej knihe referát. Mohlo by sa zdať, že to bolo pre ňu niečo ťažké, ale neskôr sama povedala, že práve čítanie kníh jej pomohlo po čase na ceste za úspechom, keďže vďaka knihám načerpala množstvo myšlienok a pozitívneho myslenia.
Napriek tomu, že vo svojej puberte to bolo ,, trochu ,, problémové dievča, ktoré utekalo z domova, stala sa z nej výborná študentka. Počas štúdia na strednej škole Oprah začala pracovať ako moderátorka Nashvillského rádia WVOL. Jej príjemný hlas si všimli ľudia z tohto rádia počas súťaže krásy, ktorej sa zúčastnila. Zaujímavosťou je už vtedy dostala ponuku na účinkovanie v televízii a ona ju odmietla. Pred televíznymi obrazovkami sa objavila až o niečo neskôr. Nebolo by na tom nič výnimočne, ale predsa tu bola ešte jedna zaujímavosť. Oprah Winfrey bola prvou černoškou, ktorá čítala v televízii správy. Po ukončení strednej školy sa rozhodla pre štúdium herectva a komunikácie v meste Tennesse. Čoskoro dostala príležitosť moderovať rannú talk-show v baltimorskej televízii.

V roku 1984 sa presunula do Chicaga, kde svojou charizmou očarila divákov v talk-show AM Chicago. Tento program sa postupne stal tak úspešným, že sa ho vedenie rozhodlo premenovať na The Oprah Winfrey Show. A donedávna sa táto show vysielala po celých spojených štátoch aj celom svete, kde ho sledovalo asi 21 miliónov divákov. A v čom spočíva úspech tejto show? Mnohí sa zhodouje, že práve v tom ako Oprah dokáže spontánne reagovať na svojich hostí. Niekedy su jej reakcie doslova precítené. Počas vysielania si dokázala robiť srandu zo svojho snúbenca Stedmana Grahama, ale taktiež otvorene a bez zábran rozprávať o sexuálnom obťažovaní, ktorým si v živote prešla. Ľudia ju skrátka milujú a zbožňujú zároveň. Veľká dávka humoru, bezprostrednosti a ľudskej spolupatričnosti dávajú jej reláciám neskutočnú príťažlivosť.

Oprah sa mihla aj pred kamerami ako herečka a v roku 1985 účinkovala aj vo filme Purpurová farba od režiséra Stevena Spielberga. Za vedľajšiu úlohu bola dokonca nominovaná na Oskara. Okrem televízie sa ale rozhodla angažovať aj vo svete kníh a literatúry. Jej samej kedysi čítanie kníh otvorilo dvere do sveta a pomohlo jej byť tam kde dneska stojí. Taktiež vedie knižné okienko, v ktorom sa snaží v ľuďoch vzbudiť záujem čítanie kníh.
Vydáva časopis ,, O ,, kde sa okrem módy, obliekania, kozmetiky venuje aj témam ako sú osobný rast, sebadôvera a vzťahy. Dokonca existuje televízny program s názvom The Oprah Magazine, v ktorom sa preberajú témy o osobnom raste, motivácii a kde sa snaží samotná Oprah povzbudzovať ženy. Cez tieto všetky aktivity sa snaží presadiť to, že jedine cez literatúru a sebavzdelávanie sa človek oslobodzuje.

Podľa jej samotných slov, vzdelaná žena môže byť samostatná a preto nemusí trpieť šikanovaním a ponižovaním zo strany mužov. Zaslúžila sa takisto za vytvorenie databázy tých, ktorí pohlavne zneužívali deti. Oprah boduje aj na poli filantropie, kde podporuje mnohé projekty po celom svete. Je štedrou a výnimočnou ženou, ktorá odmeňuje aj svojich zamestnancov. All inclusive dovolenka na Havaji, či plavba loďou Norwegian Gem s kapacitou 3.000 pasažierov po Stredozemnom mori, so zástavkami v Grécku, Taliansku a Malte sú dostatočnou vizitkou najlepšej šéfky na svete, pretože táto úžasná moderátorka hradila všetkým svojim zamestnancom a ich rodinným príslušníkom náklady na túto cestu (v hodnote cca 9 milión dolárov).

Nakoniec, ale nechajme hovoriť samotnú Oprah: “Hoci som vďačná za všetko moje šťastie, nič sa nezmenilo na tom, kto som. Moje nohy sú stále na zemi. Mám obuté iba lepšie topánky.” Akokoľvek silná a vplyvná sa môže zdať, sláva jej neprerástla cez hlavu. Nezabúda na svoje korene a to čím bola. Prejavuje vďačnosť za to, čo má. Vďačnosť úprimnú a nefalšovanú. Toto je možno jeden z dôvodov, prečo svet nemá stále dosť Oprah Winfrey. Ak ste práve povýšená v práci, alebo zastávate vysokú a zodpovednú funkciu, nech to nezanechá negatívne stopy na vašom charaktere. Zahoďte snobizmus a nezabúdajte na ostatných. Buďte vďačná za to, čo máte a kam ste sa dostali. Potom použite svoj úspech na to, aby ste aj ostatným umožnili stať sa úspešnými.Ďalšie podobné články nájdete na www.motivacia.eu

 Blog
Komentuj
 fotka
rkmegarob  22. 7. 2012 20:17
viac článkov nájdete na www.motivacia.eu
 fotka
rkmegarob  24. 10. 2012 17:53
Napíš svoj komentár