„Bol to iba sen v mladom veku“ -- takto začína text piesne SEN jedného z najúspešnejších hip-hopových slovenských umelcov, Majka Spirita (vlastným menom Michala Dušičku). Aj on mal na začiatku hudobnej kariéry svoj osobný sen, ktorý sa mu teraz, po pár rokoch skutočne tvrdej driny, konečne plní. Vypredáva všetky kluby a prostredníctvom svojej hudby prináša mladej generácii jasné posolstvo. Jeho posolstvo však nie je o tom, že ku šťastiu potrebujeme drahé autá, krásne ženy alebo kopu peňazí. Jeho posolstvo je o tom, že každý, nie iba mladý človek dokáže nájsť svoje životné naplnenie. Skôr, akoby ste chceli jeho hip-hopovú tvorbu zavrhnúť iba z dôvodu, že je „hip-hopová“ a - „vy predsa taký štýl hudby nemáte radi“, odporúčam vám započúvať sa aspoň do jeho posledného albumu Nový človek.

Potom možno budete súhlasiť s názorom, že jeho texty nesú v sebe kus pravdy, ktorá je podaná pútavým štýlom. Hudba je prostriedok, cez ktorý sa dá k mladej generácii priblížiť pomerne jednoducho a Majk Spirit si to dobre uvedomuje. Jeho snahou je, aby svojou tvorbou primäl ľudí zamýšľať sa nad podstatou ich života.

Za posledné týždne neubehol ani deň bez toho, aby som si nepustil skladbu s názvom SEN. Dôvod, prečo je pre mňa tak výnimočne motivačná a prečo v nej nachádzam sám seba, sa vám pokúsim vysvetliť v nasledovných riadkoch -

Bol to iba sen, v mladom veku,
že keď budem dospelý, budem veľký
a budú ma vysielať telky.
Majk Spirit sa na plnenie svojho sna zameriaval približne 12 rokov. Svoje prvé texty začal písať už v roku 2000 a tieto potom nahrával v domácich podmienkach na magnetofónové pásky. Každý z nás má svoje sny a každý z nás by mal vedieť, aké dôležité je nevzdávať sa ich. Veď nič nie je zadarmo a za každým úspechom sa bezpochyby skrýva kopec tvrdej driny, túžby, viery v seba samého a, bohužiaľ, na druhej strane aj mnoho zlyhaní. Poznáte ten pocit, keď sa vám nedarí realizovať vaše plány a všetko sa vám rúca? Vtedy máte chuť so všetkým seknúť a vykašľať sa na to. A takúto skúsenosť mal zaručene aj Majk Spirit.

Ale mám aj kríž, ľudia ma súdia,
všetci presvedčení, že ma poznajú,
pritom sami seba nerozoznajú
a to si píš, že ani netušia o mojich anjeloch a mojich démonoch
a čo skrýva sa v mojich trezoroch.

Nespoznávate sa vari v týchto slovách? Je zarážajúce, ako ľahko dokážeme my – ľudia svojich blížnych ohovoriť a odsúdiť. Áno, aj ja som v minulosti spravil zopár chýb, ktoré teraz ľutujem. Aj ja som podľahol svojim vnútorným démonom. A nik z môjho okolia vtedy nemal ani tušenie o tom, čo ma vnútorne trápi a ubíja. Jedno je však isté – to, čo sa stalo už nezmením! Čo však urobiť môžem (a určite to aj urobím), je to, že nepripustím, aby moje omyly negatívne ovplyvnili moju budúcnosť.

Pokračovanie článku najdeš na mojom webe www.onlinemagazin.sk a to konkrétne tu : » www.onlinemagazin.sk/sen-majk-spirit...

 Blog
Komentuj
 fotka
danjelka  16. 3. 2012 11:44
Dušo má silu.
 fotka
rkmegarob  24. 10. 2012 17:54
Napíš svoj komentár