A čo? Ide o to že nejaký software zarobí viacej vďaka pirátstvu, ako by zarobil, keby nebolo. A samozrejme to platí aj naopak. Jedna vec čo sa mi páči na pirátstve, že vďaka nemu, sa do PC hier dáva multiplayer, že vďaka nemu sa robia kvalitné sieťové hry.

Pre filmy však toto neplatí, keď si film zhliadnete, proste si ho zhliadnete, a to je na riť. Vy si film len tak zadarmo pozriete, a nedáte jeho tvorcovi žiadnu odmenu, za tú ich ťažkú prácu do ktorej investovali. Zase keď si ho chcete kúpiť, stojí vás to majland, a zaplatiť 20€ za 1 hodinu a 30 minút, nie ďakujem. Radšej pôjdem do kina a tam si to pozrem za 5€. Proste pirátstvo na filmy by nemalo byť povolené. 5€ je tak primerane na jeden kinový zážitok, ale za film čo si pozrem na PC, by som nedal viac ako 2€, bez ohľadu na to či je to Avatar alebo nejaká daľšia česká nepodarená komédia.

Ale problém nastane ten, že sú tu seriály. Tie to majú sakra stupidné. Čo sa týka seriálov, tak piráti to majú aj lepšie, než ten čo si to platí. Môžu mať titulky, ktoré do DRM-chráneného DVD len tak nevocpete. Dabované seriály sa vysielajú (AFAIK) len v televízií, a tam ak si chcem pozreť od prvého dielu, a nereprizujú to, som v riti. Čo to znamená? Musím si to stiahnuť ak to chcem vidieť.A uškodím tým nejak tým čo investovali do seriálu? Nie! Tak prečo je to potom pirátstvo?

Vráťme sa k hrám. Pirátstvo prináša vysoké benefity pre konzumérov PC Hier. Dnes keď vidíte nejakú hru za 20€, stiahnete si ju (pirátsky), vyskúšate si ju, chcete si ju zahrať s kamarátmi, čo spravíte? Presvedčíte kamarátov aby si ju stiahli (pirátsky), a keď sa zapáči im, všetci SPOLU si to kúpite aby ste mohli spolu hrať, takto teda výrobca hry získa aj 60-80€, ale len v prípade že dal dobrú anti-pirátsku ochranu na multiplayer (Dead Island, Assassin's Creed 2, Brotherhood, god knows čo všetko ešte. A teraz, prípad života bez pirátstva. Vyjde nová hra. Stojí 20€. Má zaujímavý názov "Portal 2", a celkom zaujímavé video a trailer. Ale prečo by som dal 20€ za to. Prečo by som si kupoval hry, keď mám hry zadarmo. Neviem o tom že je to niečo po čom by som tak túžil, že za to dám 600,- Sk. Idem radšej daľej programovať. Ale je vlastne diskutabilné, že ak by nebolo pirátstvo, či by som vôbec chodil na PC. Veď všetci zo začiatku chodili na PC kvôli hrám. A veľa ľudí nekupuje zrovna každý mesiac PC hru. Keď by nebolo pirátstvo, nebolo by v polovici hier multiplayer, nebolo by toľko lacných hier, nebol by Steam!

Hudba. Teraz hudbu len ťahám, a neplatím si za to, nešírim ju však. Bez pirátstva by som skončil len na rádiách. Tak poďme na to takto. Mám obľúbenú kapelu, N-Dubz. Kauza 1 [svet s pirátstvom] Kapelu som spoznal cez YouTube, zbožňujem ju tak moc že mám každý jej album, teda som im aj niečo zaplatil za tú dobrú hudbu. Na hudobný priemysel som prispel, aj keď nie nejak extra veľa. Kauza 2 [svet bez pirátstva] V rádiu som ju v živote nepočul, takže by nebola ani moja obľúbená. Nekúpil by som si ani jediný ich album, na hudobný priemysel by som v živote finančne neprispel.

Ale uvažovať aký by bol svet bez pirátstva je ako uvažovať aký by bol svet keď by nikto neklamal ( - Richard P.). Nikto nevie povedať čo by sa presne dialo. Pretože pirátstvo už zo sveta nevymizne (podľa mňa), aj keď bude ACTA, len tam bude troška väčší adrenalín . Aj v Číne je pirátstvo, aj keď je tam internet sledovaný ako teplota.

Reposted from rikiho.tumblr.com (Môj blog)

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár