Akiste viete čo-to o príbehu stvorenia človeka, ako ho podáva Biblia. Avšak je čosi, o čom biblisti neradi hovoria, o čom málokto tuší a sotvakto premýšľa. Pozývam vás teda na neuveriteľnú exkurziu do dôvtipnej Božej mysle a medzi zákulisné informácie, ktoré buď Pán Mojžišovi nezjavil, alebo sa Mojžiš rozhodol nezaťažovať nimi bežného veriaceho, ktorý má i tak dosť iných starostí a netreba ho rozptyľovať ešte aj všakovakými pikantériami z rajskej záhrady. Alebo ako povedal had: "Čo sa stane v rajskej záhrade, má ostať v rajskej záhrade." Zdá sa, že Boh s ním ani v tomto nesúhlasil.

O tom, ako Pán Boh z hliny stvoril prvého človeka a dal mu meno Adam, sa netreba zvlášť rozpisovať. To sme už všetci počuli. Biblia je však skúpa na podrobnosti o tom, ako si Adam v rajskej záhrade počínal pred príchodom Evy. Menej hĺbaví by sa teda mohli domnievať, že Evu Boh stvoril krátko nato, ako stvoril Adama. My máme na vec iný pohľad.

K tomuto zjaveniu nás priviedla trpká životná skúsenosť, keď po piatich rokoch vynikajúceho manželstva naša krásna odišla na niekoľko dní preč. Asi na tri. Život sa zmenil. Na jednej strane sprvoti príjemná zmena a vidina slobody a nevídanej úspory času a energie - odpadla potreba vykonávať sedemdesiat až osemdesiat percent bežných povinností. Na strane druhej pomaly narastajúca nespokojnosť so stavom domácnosti a strach z kopiacich sa povinností, o ktorých sme dobre vedeli, že ich raz vykonať bude treba.

A presne ako Adama v raji, aj mňa sa Bohu uľútostilo a zoslal na mňa tvrdý spánok. Pri kroku nasledujúcom po zoslaní spánku sa však Stvoriteľ tentokrát uskromnil a namiesto toho, aby mi odobral rebro a urobil z neho ženu - vediac, že svoju mám v Bratislave a vráti sa, neurobil zázrak - mi doprial vidieť nevídané a oznámiť ľudstvu, čo Mojžiš v knihe Genezis zamlčal.

Vízia bola živá, no stručná:

Adam ide po lúke a počuje hlas.

- Adame, Adame, počkaj. Pozhovejže mi chvíľu.

- Jaska. Čo treba?

- Počuj, vieš, čo sme sa minule bavili o tom poriadku...

- No, viem...

- Nejak sa to nezlepšuje. Ja už neviem, kokos, čo robiť...to nejde takto, že proste ponožky porozhadzované po celej rajskej záhrade, riady neumyté, nevetráš vôbec...

- No...voľačo hovoríš...

- Tak s tým niečo sprav!

- Ale ja?? Ty si všemohúci, ty s tým dačo sprav...

- Hm, aj ty voľačo hovoríš.

A potom sa to stalo. Adam zaspal, Boh mu vzal rebro atď. atď., veď to všetci poznáme. Dômyselný trik, ako muža donútiť udržiavať prostredie okolo seba aspoň v akom-takom poriadku zabral a osvedčil sa natoľko, že dokonca Boh mohol ustúpiť do úzadia a namiesto toho, aby ďalších ľudí naďalej tvoril z hliny, prenechal túto poctu mužom a ženám. 

 Blog
Komentuj
 fotka
emzaaak  2. 1. 2020 18:46
Zaujímavé. Keby bola Biblia písaná takýmto štýlom tak ju číta každý.
 fotka
marcello1111  3. 1. 2020 18:17
buď som padnutý na hlavu dneska, ale ani po treťom prečítaní tomu vôbec nerozumiem...
 fotka
aventine  4. 1. 2020 03:54
A ty si vážne veriaci?
Mňa to tak vyvedie z rovnováhy, keď je niekto taký inteligentný a vtipný a všetko super veriaci, a potom začnem rozmýšľať, či fakt na tom dačo nie je a či nevie niečo viac ako ja a začnem byť taká ostražitá voči nemu a paranoidná a proste vykoľajená..
No, zase už píšem priveľa blbostí ktoré by radšej mali ostať v mojej hlave
 fotka
pubertslatinocelny  4. 1. 2020 14:28
@aventine Jj, som naozaj, ale neviem, či to nejak tento blog dokladuje
 fotka
vreskot000  28. 8. 2020 13:11
@emzaaak ale veď biblia je najčítanejšia kniha aj bez toho
 fotka
tequila  5. 10. 2020 16:19
co je vlastne s chrastianom?
Napíš svoj komentár