Na tomto svete je strašne veľa zaujímavých a skvelých ľudí, ktorí majú plné huby plnohodnotnej a chutnej žranice slov! Som za to vďačná, teším sa z toho a chcela by som mať vo svojom okolí čo najviac takých polobohov a polobohýň (pretože dokonalosť je gýč, hej, hej, to nás už kdesi učili!) Len by som ich chcela poprosiť, nech rozprávajú hlasnejšie, tí vzadu ich nepočujú... A možno je to tak lepšie, pretože bez zla nie je dobro a naopak; a tak isto ani bez originality nie je mainstream a naopak. Len bohužiaľ, musím poznamenať, že momentálne je mainstream neznášať mainstream a tak vlastne neviem, v ktorom storočí to vlastne žijem, keď sa všetci obklopujú teleportom vlastných duší, ktoré poväčšine času aj tak len putujú na smetisko, či rovno na cintorín. Problémom takýchto duší je, že telá a mozgy si to neuvedomujú a ďalej kráčajú po tomto svete- bez duše. Odzrkadľuje sa to na mnohých aspektoch nášho života, kedy trpia nezainteresovane zainteresovaní a iní z okolia, poprípade sa všetko točí okolo porna a peňazí a iných slov na P. A drôg.

Dostala som sa na koniec a tým pádom moje vety dozreli do stavu očakávania zrodu obrovského, gigantického, kolosálneho, bizarného, ultrabezhodnotového klišé:
všetci sme zabudli na lásku. Ešte aj školské úvahy sú lepšie, keď končia super pravdivým a čestným prehlásením, ktoré šokuje učiteľku, ževraj peniaze sú super, aj keď ja sa tonicky pohrám s dĺžňom (čo sa vraj v slovenčine nedá a je to atypické) a poznamenám, že skôr peniaze sú súper. Čo už zmôže jeden dĺžeň, čo tam po gramatike, za to sa predsa peniaze nedostávajú, zatiaľ čo za manipuláciu s labilnou mužsko ženskou citlivosťou na dôveru áno. Veľa by som vám toho ešte mohla napísať, pretože Nový most SNP hlása, že píš, pretože nik nepočúva, ale myslím, že sú to všetko len veľké gestá (pokojne "g" ber ako ruskú obmenu "h") a nikto dokonca ani nečíta.
Nová doba priniesla slobodu slova, čo je skvelé, čo je úžasné, no pozrela spoločnosť na to, koľko braku a gýču to vnieslo do literárneho sveta? Už nie je len literárne nebo, ale aj literárne peklo, v ktorom sa smažia všetky evitovky okrem Hany Lasicovej, ktorej tam kniha vyšla asi omylom. Nechcem znevažovať, haniť, či akokoľvek sa rúhať slobode, predsa je to podstata a pud každého jedinca, kreatúry, no všetko dobré sa môže na zlé obrátiť, pretože síce každá minca má dve strany, no nie všetko je minca páni a dámy, deti a deťúrence.

 Blog
Komentuj
 fotka
taylah  3. 10. 2012 00:06
keby som si tento tvoj blog neprečítala len v mysli, ale nahlas, tak by som ho prečítala na jeden nádych, pretože presne tak som sa cítila



a jediné, na čo sa zmôžem, je " "; ja jednoducho nerozumiem ako si to mohla napísať tak úžasne (s tým, o čom píšeš sa úplne stotožňujem), tie slová proste vošli do mňa a ešte teraz to rozdýchavam - v tomto momente by som najradšej zobrala nejakú knihu od teba a nepohla sa od nej, pokiaľ by som ju celú nedočítala



chcela by som vedieť písať tak skvelo, ako ty
 fotka
otvoreneokno  3. 10. 2012 00:13
@taylah



bohužiaľ, žiadna kniha "odomňa" neexistuje, ale musím priznať, tejto predstave sa vôbec neštítim!

Ďakujem za pochvalu, nádherný feedback, krajšie zadosťučinenie a satisfakciu si neviem ani predstaviť.

A keď mám pravdu povedať, sama jednoducho a ani zložito nerozumiem, ako som to mohla napísať tak... úžasne!



Dík
 fotka
midnight  3. 10. 2012 00:44
psychoaktívnych látok!

...pokiaľ teda tie drogy boli zo skupiny slov na P odsunuté len z nutnosti... tak už nemusia



a just by som si kvôli nadpisu tento blog neotvoril, aby som sám sebe dokázal že to nie je pravda, ale potom som si prečítal tých pár riadkov pod nadpisom, a MUSEL som proste vedieť ako tá veta skončí...



peniaze nie sú súper, ľudia sú sami sebe súperom, peniaze, ako všetko ostatné vrátane sexu, porna, lásky, drog, filmov, kníh, nožov, pištolí, tankov... sú len nástroje, ani zlé, ani dobré. Rozhoduje sa vtedy ked sa človek rozhoduje či ich použije alebo zneužije, či ich ovládne alebo sa nimi nechá ovládnuť (to sú dve samostatné osi, môžeš použiť a nechať sa ovládnuť rovnako ako zneužiť a nechať sa ovládnuť, atd...)



Literárne nebo a peklo nie je len literárne ale kreatívne všeobecne, čím je kreativita ľahšia tým viac bude odpadu lebo každý doslova blbec má pocit aký je super a aké hodnotné veci tvorí, a stádo ovcí sa (proti prírode, ale sme moderní ľudia, tak viacmenej pochopiteľne) zhromažduje okolo toho kto kričí najhlasnejšie. Na druhú stranu aj neba je viac, len ešte ľudstvo nedorástlo aby ho vedelo nezávisle a fundovane odlíšiť.



Systém a svet sú v poriadku, a boli by nádherné a skvele fungujúce, ak by boli v poriadku aj ľudia, každopádne možno práve tlak toho ako systém a svet nefungujú a všetko sa rúti do žumpy ľudí postrčí k tomu aby sa dali doporiadku, zákon oscilácie medzi extrémami (jeden extrém spôsobuje pohyb do druhého extrému) asi funguje (pozorujem mierne na sebe), len ťažko povedať ako rýchlo, a vyzerá to, že skôr pomaly (pozorujem zasa na sebe).
 fotka
roxanie  3. 10. 2012 00:55
čítanie tohto článku vo mne prebudilo pocit vysokej inteligencie, súhlasu s tebou a konštatovania, že pravdu hlásaš. Bravó, toto by mali dať do novín a nie barbarské články o odvrhnutých deťoch a vraždách, ktoré sú len zásterou pre manipuláciu s ľuďmi vyššiepostavenými...
 fotka
onaj123  3. 10. 2012 12:19
Len neviem prečo tak píšeš Pred včerom som bol na besede so spisovateľmi a nie su hocijakými!

Jeden bývalý dramaturg Československého filmu

a vydavateľstvo IKAR mu vydalo už asi 12 knih

Druhá prekladateľka klasiky z Francuzštiny

teraz jej IKAR vydáva dielo E.ZOLU čo tu na Slovensku ešte nemáme a ďalšie mlade dievča

čo vyriastlo v Nemecku a po Slovenky sa muselo

aj gramatiku učiť a na ďalších štúdiach v Holandsku sa pochytilo po Slovensky písať a zaujímavé IKAR jej vydal už 3 knihy a ďalší len chlapec a z poviedok a básni mu vyšla knižka!! A takéto frontové reči ako ty nemali!

Maju aj oni praktické ťažkosti ale neosobuju si právo všetkých a všetko kritizovať.Tvorba to je osobná záležitosť a ten človek bude tvoriť aj naďalej!! To je čisto tvoj osobný názor na neho jeho nezmeníš

či sa ti to páči alebo nie !!! Keď ťa tak všetci chvália môže ťa to uspokojovať a len tak pokračuj ďalej budeš spokojná !!!
 fotka
otvoreneokno  3. 10. 2012 19:42
@onaj123 zlatíčko, uvedomuješ si, čo píšeš? Sereš si do ústočiek, pretože kritizuješ môj osobný názor tým, že nemám právo kritizovať slobodu slova a tak ďalej. To po prvé. A po druhé, ja sa do nikoho nenavážam, nikomu konkrétnemu nenadávam ani ho neponižujem, len opisujem situáciu dnešnej spoločnosti tak, ako to vidím JA!



Po tretie, nikomu nič nezakazujem, preboha! Nech si každý má svoju plnú hubu sračiek, pokojne nech každý píšem o čom len chce, nech sa kopí a kopí brak v knižniciach mladých i starých...



A dík, že si mi podal/a stručné info z tvojej besedy, muselo to byť vzrušujúce!



@midnight



Môj článok ťa musel veľmi veľmi osloviť a veľmi ti ležať v žalúdku, keď si sa zmohol na tak neskutočne dlhý komentár, pravdepodobne dlhší, ako samotný blog a všetko, čo som napísala vyvrátiť.

Môžem sa ťa ja najprv spýtať, koľko kníh si prečítal a akého charakteru, keď si si dovolil povedať, že ĽUDSTVO ešte nedorástlo? (Z tejto vety usudzujem, že ty osobne si už dorástol, keď si sa odhodlal vyriecť tento ortieľ)
 fotka
midnight  3. 10. 2012 20:23
...ležať v žalúdku? Mne sa páčil! Nič som sa nesnažil vyvracať ani potvrdzovať, len som proste napísal polovoľný prúd myšlienok čo ma pri čítaní toho blogu napadli. Ja osobne nepatrím do ľudstva, len preto že som si dovolil o ňom povedať že nedorástlo? Samozrejme že patrím. A samozrejme že ani ja som nedorástol do takého človeka akí by museli byť všetci aby systémy založené na slobode ktoré máme aplikované naozaj fungovali. To že nad niečím vyjadrím hodnotenie neznamená že sa staviam nad to, rovnako ako to že človek povie že nejaký obraz/nejaká kniha sú oničom neznamená že by vedel spraviť lepšie. Nie som si istý či by si na mňa takto reagovala aj po tom čo ťa rozbehol koment toho ľulpasa onaja, a je mi ľúto že si tým nie som istý... A k tomu koľko kníh som prečítal a akého charakteru? Dosť na to aby sa veľmi ťažko počítali, a dostatočne rôznorodých charakterov aby sa to nedalo špecifikovať, od metafyziky cez fyziku a rôzne nazvime to východné a východom šmrncnuté filozofie, aj ked je fakt že západným filozofom a sociologickým pojednaniam sa vyhýbam rovnako ako väčšine vecí z povinného čítania. V skratke - nie, nie som blbec, ani obmedzený, ani namyslený, aj ked občas trošku povýšenecký (a nefunguje mi klávesa na mäkčeň a dlžeň, preto "ked" a podobne...).



Ten koment mal byť v podstate pochvala a uznanie že "aha koľko myšlienok vo mne spustil", a je mi ľúto ak tak nevyznel, ale ultimátne je aj tak tvoj problém že si sa ho rozhodla brať ako "útok", alebo čo. Miesto toho či vyvraciam to čo si napísala si sa skôr mala/mohla zamyslieť nad tým či to čo píšem dáva zmysel (a bez ohľadu na to koľko a čoho som prečítal). Z blogu a všeobecne si vyznela inteligentne, tak som myslel že také veci robíš prirodzene.
 fotka
otvoreneokno  3. 10. 2012 20:47
@midnight



To, že nie si blbec mi je jasné od okamihu, čo som uzrela tvoj siahodlhý komentár pod mojim blogom- bez gramatických chýb a k veci, s presvedčivými argumentami, len...

niektoré veci mi nesedia do uší.

...ležať v žalúdku nemusí vždy znamenať negatívum asi som to mala ináč napísať, myslela som tým, že ťa musel poriadne zaujať.



A podľa mňa robíme chybu, keď sa vyhýbame povinnému čítaniu. Samozrejme, nemám ho rada tak ako väčšina študentov, nie len pre to, že je nudné, ale predovšetkým je POVINNÉ



A myslím, že som sa dosť dlho zamýšľala nad tým, čo si napísal, na jednej strane som to nebrala ako útok, na druhej strane mi niektoré veci prišli bezočivé a ako si sám napísal povýšenecké, jednoducho len zo zvedavosti som sa spýtala. Predstav si, naozaj mi to vyznelo, akoby si sa z ľudstva vynechal

A prečo ma poučuješ o tom, ako som mala/mohla správne analyzovať tvoj komentár?
 fotka
johnysheek  3. 10. 2012 21:27
sloboda je relativna.. a ludia za nu casto povazuju co nou ini nazvali
10 
 fotka
midnight  3. 10. 2012 23:38
"A prečo ma poučuješ o tom, ako som mala/mohla správne analyzovať tvoj komentár?"



pretože pred určitou dobou o tom niekto poučil mňa, a zistil som že je to (aspoň podľa mňa) vo všeobecnosti dobrý prístup, tak sa ho snažím nenápadne posúvať/radiť dalej, zasa, možno ho používaš, možno nie, možno ho používaš ale v danom momente si nepoužila, každopádne obvykle dať človeku informáciu ktorú už má neuškodí, a pokiaľ ju nemal, tak je to, myslím, pozitívna vec...



čo sa týka povinného čítania tak neviem... áno, veľká časť tej averzie je "niekto mi to predpísal že musím", ale okrem toho vždy ked som ho skúsil, tak som mal dojem že v ňom nie je literatúra naozaj *kvalitná*, ale taká, ktorá najlepšie reprezentuje a ukazuje literárne postupy a štýly danej doby do ktorej patrí, a ked som to nenápadne nesmelo naznačil slovenčinárke, tak na to na plnú hubu povedala že súhlasí, že jej sa ten výber tiež väčšinou nepáči, ale našťastie si tam občas nájde cestu aj pár vecí čo sú aj kvalitné...



a je mi jasné že napriek tomu aj tie nekvalitné stále majú svoju hodnotu z hľadiska toho že sú svedectvom danej doby (a že pojem kvalita/nekvalita je ťažko definovateľný), ale iba to mne osobne v akomkoľvek umení nestačí, to je to proste málo...
11 
 fotka
radiophonic  3. 10. 2012 23:56
Škoda toho tendenčného nadpisu.
12 
 fotka
antifunebracka  4. 10. 2012 09:44
zial, musim povedat, ze sa mi to velmi pacilo
13 
 fotka
otvoreneokno  4. 10. 2012 16:23
@antifunebracka prečo "žiaľ"?



@radiophonic aj zlá reklama je reklama. Žiaľbohu, prosto sa priznám, že som jednoducho chcela na seba upozorniť. !



@midnight tak veľmi pekne ďakujem za informácie, budem to brať ako dobrú radu a nie ako povýšenecké poučovanie Ozaj ďakujem
14 
 fotka
antifunebracka  7. 10. 2012 19:54
bo tebou opovrhujem
15 
 fotka
flussica  27. 10. 2012 16:38
No Ty kokso ...!

..a nešlo to z nadpisu.
Napíš svoj komentár