Pár blogov dozadu som písala o tom, že neviem precítiť tú atmosféru blížiacich sa Vianoc. Odvtedy som sa zamyslela a pochopila som, že tá atmosféra sa nevytratila, len ešte nemala kedy prísť.

Už od októbra všade na nás číhajú vianočné reklamy, hypermarkety majú vianočnú výzdobu už pomaly od polovice septembra a o letákoch ani nehovorím. Toto všetko je len spôsob ako lepšie zarobiť. Ľudia majú potom pocit, že nič nestíhajú, že už treba robiť nákupy, zháňať darčeky a sú v strese. Všade vôkol počúvam, ten čas tak rýchlo letí v dnešnej dobe. Len včera boli dušičky a už končí advent a podobne. Prečo to tak je? Veď v časoch, keď boli naši starí rodičia mladí to tak nebolo. A možno bolo, ale ja som tu ešte nebola, tak neviem. Ale to je jedno. Osobne si myslím, že čas nejde rýchlejšie ako kedysi. Skôr to bude tým, že sa to zmenilo len z hľadiska pocitu a pohľadu. Ľudia stále kamsi bežia, ponáhľajú sa. Nevieme sa zastaviť, keď sú aj sviatky tak nás to akoby len povrchom lízlo, ale do vnútra sa nič nedostane.

V niektorých domácnostiach majú už drahý stromček z pred TESCA kúpený, vo vani pláva už vyše dvoch týždňov kapor. Darčeky odpočívajú v pokoji schované v skriniach. Gazdinky už pečú pomaly tri týždne dopredu a potom jedia staré, oschnuté koláče a zákusky. Ale načo toto všetko? Aj tak príde Štedrý deň, deti sa už od rána nebudú môcť dočkať večera. Bude sa variť kapustnica, zemiakový šalát, vyprážať kapor/file. Potom večer sa do popukania najedia, rozdajú si darčeky a je po Vianociach.

ALE o tomto Vianoce nie sú.

Predprípravou na Vianoce sú štyri nedele - advent. Obdobie, kedy každým týždňom zapaľujeme na adventnom venci sviečky a modlíme sa pri ňom v rodinnom kruhu. Na Vianoce sa treba pripraviť, nie len po materiálnej stránke (jedlo, koláče, darčeky), ale aj po duševnej a duchovnej. Pretože, my kresťania očakávame príchod - narodenie Ježiša Krista. S prípravou na sviatky je spojená aj vianočná spoveď, po ktorej môžme s čistou dušou očakávať spomínané narodenie Ježiša. Sviatky strávené v rodinnom kruhu.

Vianoce sú sviatky radosti, pokoja, lásky. Atmosféru dotvára vôňa koláčikov, vaječného koňaku, sviečok. Teplo sálajúce z krbu a predovšetkým z našich sŕdc. Teším sa na sviatky a pochopila som, že treba sa zahĺbiť viac do vnútornej podstaty, ako len do riešenia problémov typu: nie je sneh, nebudem mať dosť darčekov pod stromčekom, prežeriem sa a podobne.

Len tak na záver chcem podotknúť, že nechápem, prečo ateisti oslavujú Vianoce, pretože je to kresťanský sviatok podobne ako aj Veľká noc. Zároveň ak sa niekoho dotkne tento blog, prosím vás nenadávajte mi tu do komentárov. Prežívajte Vianoce po svojom.

 Blog
Komentuj
 fotka
ordinaryboy  18. 12. 2011 12:10
skvele napísané je to svätá pravda súhlasím s tebou zlatko
 fotka
purenarcissism  18. 12. 2011 14:04
škoda že nie som kresťan inak by som súhlasila, ale tak v niečom isto súhlasím
 fotka
virtualgirl  18. 12. 2011 16:20
mám slzy v očiach :/ ono je to tak dojímavé, ako aj pravdivé , a samozrejme smutné a poľutovania hodné :/
Napíš svoj komentár