Rum je na zimu najlepší. Môj straký to vedel najlepšie. Kým babka kúrila polienkami do pece, on vonku upíjal dúšky voňavej pálenky. Všetci sa hriali na vyhriatom kachľovci a on vonku zametal sneh, potom si dal znova dúšok, zavrel sliepky a dal si dúšok a doniesol drevo, aby ušetril babke robotu a znova si dal dúšok. Babka sa vždy hnevala. Ale nevravela nič. Sedela na vŕzgajúcej, uhundranej stoličke a v tme šepkala slova modlitby: "Otčenáš ižejesi na nebesi...". Na stene tancovali záblesky od ohňa a drevo do toho praskalo, praskal aj mráz vonku a praskala aj posteľ vždy keď som sa natiahol.

*

Nerád som sa modlil. Neznášal som povinnosti a babka to brala ako základnú ľudskú potrebu. Akonáhle sa dorozprávala s Bohom, musel som aj ja. Trucovito som sa prežehnal, zašepkal na rýchlo "Anjeličku môj strážničku..." a hotovo. Svetlá zhasli. V dome zavládlo ticho a pokoj, ktorý narúšal len tikot hodín a občasné prasknutie tlejúceho dreva.

*

Na dedine začínalo ráno príliš skoro. O štvrtej vstával starký - najprv čosi zahundral, znova sa pomodlil, ušúľal si v teple cigaretu, oslintal ju a strčil do vrecka. Hodil na seba sveter, monterky a baranicu - cestou sa zastavil ešte v špajzi po fľašu rumu, znova si odpil a až potom vyšiel na dvor. Počul som, ako zametá dvor od snehu, ktorý spadol zo strechy, potom zakúril do pece a každé ráno si opražil na masle cibuľku. Zajedal ju chlebom a zapíjal ju, tentokrát nie rumom, ale čajom.
Babka vstala vždy neskôr. Zubaté Slnko už šteklilo rohy stien a hoci som sa robil, že spím, nikdy som nespal. Postelila ťažké periny, prikryla ich červenou dekou, vzala si tabletky a skontrolovala, či mi netrčí spod periny ruka alebo noha - ak áno, prikryla mi ju. Nikedy som narokom vystrčil nohu - bavilo ma citiť sa dôležitý...

*

Ja som vstával až okolo siedmej. Budil som sa na to, ako dedo niečo stĺka a rany kladivom sa ozývajú na celú dedinu, traktory premávajúce sa po ceste a mučanie kráv človeku proste spať nedovolili.
Schody ktosi už posypal soľou a tak námraza poľavila. V kuchyni bolo už horúco a babka pripravovala chlieb. Piekla si ho sama, Najviac ma fascinovala lopata na sádzanie. Vždy som sa jej bál - bál som sa, že ma niekto posadí na jej koniec a šupne ma do pece.
Utiekol som z izby a šiel som sledovať starkého. Ten síce nemal veľa času, ale nikdy mi nepovedal, aby som mu nezavadzal, alebo aby som šiel preč, práve naopak. Bol rád keď som ho sledoval, isto sa cítil dôležito, takisto ako ja. Bolo to akoby zasväcovanie do tajov práce s nástrojmi. On bol rád, že ho obdivujem a ja, že to smiem...

 Blog
Komentuj
 fotka
otvoreneokno  29. 10. 2010 22:54
Príjemné spomienky, už ozaj chýba len ten rum- praskotanie ohňa už mám! A aby tie spomienky patrili do mojej hlavy!
 fotka
toxico  29. 10. 2010 22:56
tvoj starký musel mať hrozný život v takej situácii neostava iné ako piť
 fotka
grietusha  30. 10. 2010 00:48
@toxico podľa mňa mal síce ťažký, ale krásny život.



Stanko, ďakujem. dnes to je presne TO, čo som potrebovala.
 fotka
majuri  30. 10. 2010 11:28
to bolo krasne, taka spravna davka pokoja
 fotka
idea  30. 10. 2010 14:56
ake teplo domova z tohto blogu sála krásne
 fotka
she  30. 10. 2010 19:15
jej to je vzdy tak zaujimavo krasne, ked piseso svojich zazistoch u babky a dedka a vzdy mi to pripomenie aj tie moje
 fotka
sarah_whiteflower  26. 11. 2010 19:30
Tento blog som si mohla odložiť na Vianoce, keby som bola vedela, čo je v ňom napísala, ale keďže som nevedela, prečítala som si ho teraz Veľmi pekné, neviem prečo sa mi pri jeho čítaní vybavila vôňa mandarínok. Tá sa mi spája s Vianocami.



Ja nemám starkých na dedine a niekedy to trochu ľutujem, keď čítam tie tvoje krásne blogy - ale tie mi to tak trochu nahrádzajú, takže ďakujem
Napíš svoj komentár