Minule sa mi dostala do rúk knižka od Jozefa Miloslava Hurbana – Olejkár. Bola to malá povesť, malá knížočka a v tejto miniatúrnej knihe boli uverejnené aj state zo životopisu Ľudovíta Štúra. Nie som veľmi na životopisy a biografie, no zo zvedavosti som si tieto úryvky prečítal. Zostal som až prekvapený ako po 180 rokoch sú niektoré veci stále aktuálne, ba čo viac, povedal by som ešte horšie.

          Ak odmyslím to, že vo vláde máme Maďarov (lebo ja proti nim nič nemám, ak teda nie sú v maďarskej garde. Tá mi svojou nenávisťou voči Slovákom pije krv), lebo boli normálne zvolení ako ďalšie strany, stále je tu veľa tém, ktoré sú aktuálne aj dnes. Kedysi vládla šľachta, obdobie rozkladajúceho feudalizmu bolo myslím presne v rokoch činnosti štúrovcov a šlachta mala moc, pretože mala majetky. Ako je to teraz? Oligarchia všade kde sa pozrieš. Mládež uteká do zahraničia, tak ako kedysi utekali do “nového sveta“ za robotou. Prečítajme si, čo Hurban píše napríklad o liberalistickej výchove. "Ale pozrite sa na modernú výchovu liberalistickú. Už v kolíske dieťaťu maľujú velikú budúcnosť, keď odrastie zo všetkého, musí okúsiť, čo rodičia ochutnajú , tisnú ho vždy na vyšší a vyšší stupeň, než na ktorom oni stoja, dajú ho učiť len tomu, z čoho majú nádeju na bohatstvo, moc, právo alebo nadprávo. Terajšie decko musí všetko mať, čo vidí očima, len tie hviezdy mu rodičia nestŕhajú z neba. Preto aj veliké nároky a potreby sú tie priepasti, kvôli ktorým tejto výchovy mládež zanedbáva národ, vieru a všetky ideály lepších duchov." Nezdá sa vám to akruálne aj dnes? Keď máš na hrudi dvojkríž hneď si ťa spájajú s kotlebom, a odúdia ťa za to. Nepoznajú už ani pojem zdravý patriotizmus a nezaujíma ich, že s kotlebom nič nemáš. Kresťanstvo je už viac menej vec babičiek a dedkov a ideály lepších duchov idú niekde nenávratne v diaľavu. Mám tým na mysli umenie – koncertné sály zívajú prázdnotou, do kinosál sa chodí výhradne na americké blockbustre a kvalitné artové kiná alebo filmy pre náročného diváka idú pomimo. Maliari kreslia portréty na ulici miesto ateliéru a aj tak sa málokto pristaví. Patriotizmus (ako nejaká kultúrna príslušnosť), viera a umenie tvoria základ pre duchovnú podstatu človeka a v dnešnej dobe na to každý kašle. Dovolím si zacitovať jeden úryvok z piesne Vltava od Daniela Landu – „Růže do uší, hluší lidé netuší, že dávno HMOTA zvítězila nad DUŠÍ. Příští stanice je peklo i když slíbený byl ráj. PRACHY jsou pravda, OBSAH je forma a drzá lež je propříště norma. Do mozku vrtá se skutečnost krutá, že padl stín na můj kraj“

(pieseň Vltava celkom vystihuje, o čo mi ide aj v tomto blogu tak si pustite kľudne potom
Screenshot
)

              Je to tak podľa mňa. Presne ako píše Hurban – Honba za pokladom a dukátmi je silnejšia ako za bohatstvom ducha.

              A prečo som v úvode napísal, že mám pocit ešte väčšieho úpadko ako pred 180 rokmi? Neviem, či je to tou liberalistickou výchovou, ako píše Hurban, no ja myslím, že áno. Ľudia majú teraz veľké egá a nedokážu prijať kritiku. V štúrovskej generácií bola kritika úplne prirodzená a všetci si dávali svoje diela kritizovať, lebo vedeli, že jedine konštruktívna kritika ich posunie dopredu. V tejto dobe sa však pojem konštruktívna kritika kdesi vytráca a zostáva len kritika. Kritizuje sa každá snaha, kritizuje sa všetko a všade, nič nie je dosť dobré, nič nie je dostatočné a miesto toho aby kritizujúci niečo spravil sám, len kritizuje ďalej. Skritizovaný zase miesto toho aby si nerobil ťažku hlavu z nekonštruktívnej kritiky, kritizuje kritizujúceho, lebo jeho ega sa to dotklo a on to predsa nemôže nechať tak! A tak vzniká medzi nimi pnutie, ktoré ústi do konfliktu a obaja sú potom nahnevaní a znechutení niečo robiť... a tak teda moja rada – kritizujte s rozvahou a hlavne konštruktívne, hejty si nechávajte na vlastnú tvorbu alebo činnosť. A robte niečo s vaším egom.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
riddler  4. 5. 2016 14:06
Pekný článok minulý rok bol rokom Ludovíta Štúra,bolo smiešne,ako si ho každý bral do huby a pritom nejdeme v jeho šlapajách,len si na ňom získavajú plusové body.
 fotka
motorbreath  4. 5. 2016 14:12
@Riddler no ako mna to tiez kvalitne serie ked to vidim... presne jak som cital ten zivotopis tak som nad tymto rozmyslal ze kokos 20 rokov sme ho mali na 500 korunacke, vsetci sa nim ohanaju, ale jeho odkaz zostava plavat niekde v povetri...
 fotka
riddler  4. 5. 2016 14:14
Dnešnej generácii je už dobrý len nato,aby predával Wolkswageny.
 fotka
efyks  4. 5. 2016 21:09
Načo je dobré mať na hrudi dvojkríž
 fotka
motorbreath  4. 5. 2016 22:13
@Efyks naco je dobre mat na hrudi konopny list? naco je dobre mat na hrudi notu? naco je dobre mat na hrudi pentagram? naco je dobre mat na hrudi nieco?
 fotka
efyks  4. 5. 2016 22:23
Keby som to vedel, tak by som sa asi nepýtal!
 fotka
motorbreath  4. 5. 2016 23:19
sak aby si vyjadril co mas na dusi aj navonok... kedze je dvojkriz v statnom znaku... je to takzvany cyrilometodsky kriz a ja by som ho napriklad nosik ako mylnik ze som krestan, no nezabudam na svoje slovanske korene...
 fotka
karlotiskot  5. 5. 2016 07:52
po prvé...
To, že vás spodobňujú s Kotlebou si rieš s takými ako on, pretože ak si vás s nimi začnú pliesť je to hlavne vina extrémistov, ktorý sa schovávajú za patriotizmus.

Ďalšia vec je. Cituješ Hurbana a prikykvuješ mu v tom ako hlása hlavu plnú prázdnych ideálov, ale v skutočnosti ide iba o vyplakávanie, že ľudia nemali plnú ich prázdnych ideálov, ktoré naplnili nejakou národnou hrdosťou. Tí ľudia boli tak plní samými seba, že to bol až odpor ako sa stavali k iným, ktorý mali iné názory... Uznávam ich činy pre Slovenský národ ale za nejakých hrdinov alebo niekoho, koho názory boli ďalej ako jeho ego za to by som si ich nikdy povaźovať nedovolil.
Inak sa mi páči že si zrejme jeden z ľudí, ktorý sú naozaj nacionalistami a nie nacistami. Ale popravde mne to bude vždy na smiech. Nezabudaš na Slovanské korene, nosíš dvojkríž ako míľnik a na znak toho, že si kresťan... Čiže si hrdý na na to ako tvoje slovanské korene vykorenila pod tlakom iná kultúra a nahradila ich vo veľkom svojimi zvykmi, zatiaľ čo z pôvodných nechala pretrvať len zopár. Vieš prečo sa totiž príjmalo vo veľkom kresťanstvo v Európe? Ak máš pocit, že všetkých kráľov do radu osviecoval duch svätý tak to si tie dejiny na ktoré si hrdý zavše aj pozri... Proste keď ide národniarstvo a nacionalizmus prázdna slama furt mláti prázdnu slamu.
 fotka
motorbreath  5. 5. 2016 12:59
@Karlotiskot
nemyslím si, že to je chyba kotlebu ale toho, že ľudia sa nemajú potrebu vybavovať s nikým, kto akokoľvek nezapadá do ich predstavy "normalneho cloveka"... Niekto vidí holú hlavu a kanady a už je to preňho nácek, pritom skinheadov je strasne mrte vela druhov a SHARPERi by napríklad mile radi iste aj imigrantov priali.
add2 no hej Štúr bol idealista a zrejme aj on mal to ego veľké, lenže nerečnil iba, ale tvoril a aj niečo pre národ urobil. Teraz majú ľudia len veľké ego a skutek utek... okrem toho porovnávam celú štúrovskú generáciu, takže aj takého Kalinčiaka, ktorý napríklad idealista nikdy nebol a bol opak Štúra. Myslím, že bol taký literárny dokumentarista, ktorý sa snažil byť objektívny ale patril aj ten k nim.
add3 Historia je velmi divna zalezitost a hlavne... tiez ju pisali len ludia s názormi. Zachovalo sa len nieco (ved s kazdou zmenou rezimu sa vzdy palili knihy) a tak podla mna chyba nejaka pluralita nazorov a pre mna sa tak z nej stava taka subjektivna zalezitost a tak sa staviam aj ja k nej. Som kresťan, lebo som bol v kresťanskom duchu vychovávaný, nehovorím že som neveriaci, lebo vo vyšiu silu, auru, vecnu energiu, osud, alebo boh (nech si to nazve kazdy ako chce ) v to verim, ale viem ze cirkev spravila a aj robi preslapy, ktore prave nie su v poriadku s tym, co hlasaju ale ignorovat fakt, ze sme slovansky narod a mame nejaku slovansku kulturnu bunku v tele, a ze sme pokrestanceny.. to je podla mna tiez nie v pohode okrem toho, cyrila a metoda si sem pozvali prave slovania aby tu sirili krestanstvo v ich vlastnom jazyku
inac som rad ze si aspon schopny diskusie a nehejtujes hned...
inac toto je tiez zaujimave na pozretie » www.ted.com/talks/celeste_h...
10 
 fotka
vreskot000  30. 11. 2018 20:10
proti madarom nič nemás ak nie su v madarskej garde. ja som ešte normálneho madara nestretol . pravdepodobne máš skreslené predstavy o maďaroch
Napíš svoj komentár