Teraz mi určite dajú za pravdu všetci tí, ktorí majú nejakých mladších bratov a sestry. Proste my, najstarší, si všetko vyžerieme... a zasrani iba zlížu smotanu.

Neviem, prečo to tak je. Celý svoj život však pozorujem túto zvláštnu anomáliu, lebo, ako väčšina z vás vie, aj ja mám mladšieho súrodenca, konkrétne brata, Zasrana.

Odkedy ho takého nažltlého priviezli domov z pôrodnice, môj život sa rapídne zmenil. Už som nebola iba "JA", už sme boli "MY". O všetko som sa musela deliť, ale čo bolo jeho, to bolo IBA jeho a ja som mala akurát tak oči pre plač.

U nás doma, ale pevne verím, že aj v iných rodinách, platí princíp kolektívnej viny - v istom zmysle slova. Ak som niečo posrala ja, pekne ma za to zhubovali. Alebo som dostala trest. Ak niečo poserie Zasran, rodičia akosi automaticky začínajú používať množné číslo a behom pár minút už nekričia iba naňho, zrazu za to môžeme MY, deti, hoci ja som absolútne nič nespravila.

Napíšem aj príklad. Dostala som ešte na strednej horšiu známku, pokojne iba trojku - bože, to bolo kriku, že sa neučím, že som lenivá, a samozrejme, dostala som zaracha. Dostal horšiu známku Zasran (guľu, ako inak), automaticky sme obaja boli leniví, drzí, nepripravení... Na trest sa zabudlo a večer si krpec pokojne išiel von, akoby sa nechumelilo. Teraz krásavec prepadá v treťom ročníku z dvoch predmetov a nikoho to netankuje, nečaká ho ani žiaden trest, lebo mama sa obáva, že by si mohol ublížiť alebo utiecť z domu, keby sme na neho boli tvrdí. Samozrejme, nezabudla mi vytknúť, že keby som sa mu trošku viac venovala a pomáhala s učením, mohol by na tom byť oveľa lepšie. Však jasné.

Nikdy som si nedovolila prísť domov po večierke, lebo sa len tak vytratiť z domu a ani do polnoci nezavolať. A ak som si to aj dovolila, dostala som trest a poriadny pičung. Mladý pán si domov chodí cez víkendy iba pospať.

Nikdy s ničím nepomôže, a ak už teda konečne pomôže, ešte dva týždne to stále spomína, že ako on strašne tvrdo doma pracuje a ako sa ja stále iba váľam v posteli (čo je maximálna a neuveriteľná blbosť!) Ale hádajte, komu dá mamička za pravdu? No svojmu malému Bobenkovi, samozrejme.

Už si aj vodičák urobil - naši mu zaplatili, akože k osemnástke, lebo mama argumentovala tým, že ho zaplatili mne, tak ho zaplatia aj jemu. Akosi ale pozabudli na to, že ja som bola vždy v škole vyznamenaná a doma som pomáhala. Zasran si ten vodičák nezaslúžil, ako som už písala, v škole prepadá a frajerka a počítač sú jeho jediné záujmy.

Čo ma ale nasralo práve dnes - zasa tá strašná nespravodlivosť. Má vodičák doma iba jeden deň a už mu dali auto - len tak. Žiadne preverovanie, vlastne to bola jeho prvá jazda od tej na skúškach. Ešte aj na benzín mu dali. Ja som sa musela prvý polrok voziť s ocom, všade ho zavážať, ani jeden piatok som si nemohla urobiť pre seba, lebo on vtedy chodil na tréningy a ja som musela byť stále na telefóne, ak by potreboval odvoz.

Na všetkých rodinných oslavách som musela zostať triezva, čo bolo dosť ťažké, keďže sme všetci alkoholici. Na jednej strane som sa aj tešila, že teraz to bude spočívať na pleciach niekoho iného - a mama to dnes zabila s tým, že sa pri takýchto príležitostiach budeme s bratom striedať.

Samozrejme, urobila som scénu - a samozrejme, zas som ja tá zlá, čo sa správa jak malé decko a zbytočne sa uráža. Ale veď dobre...

Asi fakt musí to auto rozbiť, poprípade aspoň prizabiť sám seba, aby pochopili.

A ja sa zatiaľ bude voziť autobusom...

(Aby som to dala na správnu mieru, milujem svojich rodičov a iných by som nechcela. Ale mohli by sa už prestať na svoje mladšie dieťa pozerať cez ružové okuliare.)

 Blog
Komentuj
 fotka
titusik  19. 3. 2011 19:16
"frajerka a počítač" peknééé.
 fotka
mielikki  19. 3. 2011 19:18
Uf... mňa ako staršieho súrodenca vždy štvalo, že to, čo som ja v bratovom veku neohla, on má často už oveľa skôr dovolené... a kolektívna vina bola vždy dosť zákerná. A samozrejme, že vždy som bola v jeho veku oveľa samostatnejšia, ako on, neustále mu chystá mama oblečenie na ráno, a keď náhodou nenachystá, je z toho zúfalý, lebo nevie, kde má veci

Našťastie som ale ja bola vždy tá lepšie sa učiaca a bratovi, hoci sa niekedy vážne snaží, to do hlavy tak nejde a naši doňho často hustia dačo, čo sa dá pochopiť v zmysle, že keď som sa tak učila ja, prečo by sa nemohol aj on, v čom ho teda ľutujem.
 fotka
ohcysp  19. 3. 2011 19:19
presne!! síce s mojou mladšiou sestrou (11r.) nemam take problemy co ty s bratom ale tiez si ona v jej veku strasne dovoluje oproti mne ked osmbola ako ona.. a tiez sa jej vsetko prepaci.. a vsetko kupi.. ja ked som bola mala tak aby som mala jedneho pojebaneho skrecka musela som mesiac umyvat riady a celkovo starat sa o kuchynu.. a ona chcela korytnacky tak sa jej kupili..rovno tri vsak preco nie.. a teraz sa o ne stara akurat tak oco a ona o ne ani nezakopne..
 fotka
indifferentgirl  19. 3. 2011 19:20
"Odkedy ho takého nažltlého priviezli domov z pôrodnice,..."



Akoby som čítala o svojom živote :/ (Nie síce tak úplne, ešte nemám vodičák a ani on nie, ale určite aj to bude takto, ako u vás, pretože už teraz to tam smeruje...)
 fotka
greendgirl  19. 3. 2011 19:52
som síce najmladšia so súrodencov ... ale súhlasím(ale niekedy sú fakt výnimky) ... btw možno je to aj preto,lebo je chalan ... aj u nás je tak,že brat nič nemusí ... a tiež má frajerku a počítač !
 fotka
shaolingirl  19. 3. 2011 19:58
Toto je pohladenie pre dušu!!! Aspoň viem, že to také "ideálne" nemám doma len ja. Lenže u nás sa čo sa týka školy kolektívna vina zmenila na môj prešľap - keď si vedela, že má písomku, prečo si ho neprinútila učiť sa/prečo si mu nepomohla?



Ale zas, nemenila by som tých mojich smradov ani keby mi posielali prototyp dokonalého brata.
 fotka
undercontrol  19. 3. 2011 21:25
no u nás doma je to presne naopak! miško (môj starší brat) to je miláčik rodiny.. je múdry vyhráva súťaže tak ho budeme všetci zbožnovať..a ja som blbá tak budem mať zle za všetko .. aj ja uvediem príklad a to aktuálne z dnešného dňa:



brat.. samozrejme.. išiel ráno na súťaž do blavy.. dačo s počítačmi..o 6 ráno my zapol v izbe svetlo kým som spala takže ma samozrejme zobudil.. čo kebyže ja urobm tak mám zákaz všetkého na svete.. nie že by to svetlo po mojom vyzvaní vypol..nie.. vraj jemu je to jedno.. tak som zobrala stoličku a začala vyťahovať žiarovky predsa si nenechám od takého chrapúňa ničiť spánok.. a ten debil čo neurobil! udrel ma päsťou do hlavy! hovorím si: OMG! tak som mu tiež pridrbala a nie raz.. 5 krát.. na čo došla mama.. a teraz.. všade vyprávajú obidvaja vraj to bola moja vina! dokonca som mala zaracha.. tak čo je potom pravda na syndróme staršieho súrodenca pravda?... nič
 fotka
johnysheek  19. 3. 2011 23:05
it s not so black and white..
 fotka
ena233  19. 3. 2011 23:11
súhlasím, súhlasím, súhlasím, súhlasím...

so všetkým
10 
 fotka
qirqi  19. 3. 2011 23:24
rodičia majú vraj mäkšie srdce na mladšieho súrodenca!



u nás sa ale zrazu vina nepridelí na "my", ale všetka na "on"! to už je samozrejmosť že keď sa doma niečo pokazí, alebo zničí tak to bol on

inak je to rovnaké!

ale mladší súrodenci sú o to menej priebojnejší v živote
11 
 fotka
idea  19. 3. 2011 23:35
nesúhlasím!!! Mam brata o desať rokov staršieho a vždy keď sa niečo stane vina je spravodlivo rozdelená
12 
 fotka
xennus  20. 3. 2011 00:41
hah, no... byvavalo, teraz rodicia furt uz len frflu na mladsiu sestru aka je rozmaznana a neviem co (pricom za to mozu oni samozrejme ) a mna furt otravuju ze kedy ich pridem domov (kedze ja som sa dostal na vysku do brna a sestra nie) po dlhej dobe pozriet, kolektivna vina uz neexistuje
13 
 fotka
husky  20. 3. 2011 00:42
moja mama je presne z takej rodiny (mladsi brat, sportovec, lenivec, neschopak) a uplne DETTO
14 
 fotka
natashatko  20. 3. 2011 00:54
ja som mladšia a mama ma má radšej, ale z úplne iných dôvodov než to, že som mladšia..ja som proste po rodine z jej strany, za to ségra - odporná nerváčka a strašná bordelárka po tatkovej, ktorú obidve neznášame...nedá sa s ňou baviť, ani žiť v jednej domácnosti a odmalička na mňa žiarlila aj keď nemala prečo...
15 
 fotka
fxx  20. 3. 2011 01:08
tyvole ako čítam aj komenty,neviem si predstaviť že by som mal surodenca,presnejšie surodenca s ktorým by bol takýto problém. na čo maju rodičia viac detí keď su vždy na strane jedneho z nich alebo toho druheho maju menej radi? však to je choré.
16 
 fotka
emmka98765  20. 3. 2011 01:11
ja vám neviem ako to je, ael mladší tiež majú veľa nevýhod!
17 
 fotka
anjeliceq  20. 3. 2011 01:19
u nás je to zas presne na opak...za všetko môžem ja a Miloško je anjelik...
18 
 fotka
sajuri007  20. 3. 2011 07:51
GREAT!
19 
 fotka
greenbunny  20. 3. 2011 12:09
klasika =D poznám... ja som si v izbe čítal volačo a brat so segrou sa hádali a naháňali po dome, rozmlátili pri tom sklenenú výplň dvier, okamžite doletel otec, zbadal ma tam(lebo som sa prišiel pozrieť čo to bol za rachot) a už som tancoval =D dostal som pár výchovných a až potom sa začal pýtať čo sa vlastne stalo
20 
 fotka
leelee  20. 3. 2011 13:43


Mňa naši pustili prvý krát na diskotéku, keď som mala 17. A to som ich musela veeeľmi dlho prosiť.

Už o rok neskôr so mnou posielali aj moju o 3(!) roky mladšiu sestru.
21 
 fotka
overexcitedgirl  20. 3. 2011 14:28
mám dve mladšie sestry, takže niektoré pasáže sú mi úplne známe..

ja som na celej základnej škole nedostala ani jedinú štvorku, a keď som mala náhodou 2 (!), už bol krik..

moja 10ročná sestra si príde zo školy so štvorkou.. nevadí, opravíš si, žiadny krik, zákazy, aby sa náhodou ich miláčik nerozplakal..

(btw ja mám tiež rada svojich rodičov a aj súrodencov)
22 
 fotka
elwinko  20. 3. 2011 15:09
Môj názor dobre poznáš.
23 
 fotka
erika178  21. 3. 2011 20:43
Uf som rada že môj brat má len necelých 16 mesiacov toto by som fakt nechcela zažiť,ked bude môj brat vo veku tvojho tak ja už budem dááávno odsťahovaná a budem mať svoju rodinu tak potom nech si ho rozmaznávajú koľko chcú
24 
 fotka
whatsername8  1. 4. 2011 19:59
Na všetkých rodinných oslavách som musela zostať triezva, čo bolo dosť ťažké, keďže sme všetci alkoholici.





inak...ja som tiež najmladšia
25 
 fotka
mizuno16  4. 4. 2011 20:39
To vieš Katka, treba sa zavrieť do kutice na metly, 10 krát sa zhlboka nadýchnuť a vyjdeš ako nový človek alebo prinajlepšom nerieš, kto nevie nič nepokazí.. tak to hovorí moja krstná a má pravdu, pokiaľ sa nemá ako starať do cudzích vecí nikto ju nemôže z ničoho obviňovať, i keď v reále to tak nefunguje ale nevadí.. napriek tomu, život je krásny ale ťažký tak si zbytočné neprávosti s ktorými aj tak nič neurobíme nevšímajme, predýchajme
26 
 fotka
sibbonah  29. 9. 2011 21:14
@mirkova (inak ty si Katka?) Úplne mi hovoríš z duše...toto poznám z domu aj som pre to prestala plakať aj nadávať...len sa z čsu na čas vyžalujem kamarátke Som rada, že nie som jedná kto to tak má.
Napíš svoj komentár