Rozhodla som sa, že začnem písať. Opäť. A teraz niečo zmysluplné, ktoré možno pobaví, možno aj niečomu priučí ale určite sa tým vyventiluje moje ja. Milujem históriu, životopisy, zisťovanie zaujímavostí. Preto som si vytvorila akúsi rubriku, Moje TOP, kde sa vám budem snažiť priblížiť životy slávnych, bohatých a úspešných. Dúfam, že sa vám to bude páčiť.

Dnes som sa rozhodla venovať pánom tvorstva a ich možno známym, možno neznámym pokleskom. Naschvál som sa snažila vybrať takých, o ktorých sa veľa nevie - ale je tam aj jeden, o ktorom sa vie až príliš.

Ľudovít XV. - Krásavec, ale bez charakteru (1710-1774)
Akí by to boli záletníci, keby medzi nimi chýbal Francúz. Luis zbieral skalpy kde sa len dalo, na druhej strane patril medzi najkrajších mužov vtedajšieho sveta, nemožno sa preto čudovať, že sa okolo neho ženy točili (a bol kráľ, to je tiež celkom dobrá vlastnosť, keď chcete nejakú zbaliť). Svoju manželku, hoci ju nemiloval, si vždy veľmi vážil a mali spolu desať detí (ale len jediného syna). Luis bol roztopašník, potentný ako plemenný býk, manželka za ním nestíhala a rodiť deti ju už tiež po čase omrzelo, preto ho sama poprosila, aby už do jej spálne nechodil. Kráľ preto začal loviť inde. Najväčší vplyv zo všetkých jeho favoritiek mala neslávne-slávna madam Pompadour. Podarilo sa jej podmaniť si kráľa na dlhých 20 rokov, hoci je aj oficiálne potvrdené, že milencami boli len polovicu toho času. Druhú polovicu strávil Luis v objatí cudných panien aj skúsených kurtizán, ktoré mu dokonca vyberala samotná Pompadourka zo strachu, že príde o svoje výborné postavenie, keďže ona už s panovníkom spávať nemohla (údajne trpela gynekologickými problémami v dôsledku hneď niekoľkých potratov, ktoré si aj sama vyvolala – Luis bol známy tým, že ak jeho milenka otehotnela, prerušil s ňou styky – proste gentleman). Preto mu milenky najímala, podpisovala s nimi ročné kontrakty a z jej iniciatívy sa usporadúvali aj divoké orgie, ktoré sa končili až keď kráľ odpadol od vyčerpania. Že medzi ňou a panovníkom bol skutočne hlboký cit si asi viacerí uvedomili až po jej smrti, ktorú kráľ niesol veľmi ťažko. Utápal sa v alkohole a bezuzdných sexuálnych radovánkach. Jeho poslednou dôležitejšou milenkou bola madam du Barry, nevzdelaná, priam vulgárna žena, ktorá si kráľovského deduška tiež celkom opantala a dala mu ešte naposledy pocítiť teplo ženského tela. Na smrteľnej posteli ju ale dal z Versailles vyhnať, pretože mu v jej prítomnosti odmietli dať posledné pomazanie. Už som to písala a napíšem to znovu – proste gentleman.

Aristoteles Onassis - Kšeft a ego (1906-1975)
Grécky milionár mohol mať v čase svojej najväčšej slávy každú ženu. Najbizardnejší na tom je fakt, že on zrejme každú aj mal. Ale pekne poporiadku. Hoci do Grécka prišiel iba s pár dolármi vo vrecku, svojou šikovnosťou a vytrvalosťou sa mu podarilo zarobiť prvý milión. A po ňom ešte jeden. A ešte. A ešte niekoľko. Počas Suezskej krízy úplne kontroloval obchod s ropou a bez jeho povolenia si Američania nemohli ani kýchnuť. Ako sám vravel, ženy sa delia na dve skupiny – na tie, ktoré boli dobré na kšeft a tie, ktoré boli dobré pre vlastné ego. Jeho prvá manželka, to bol kšeft. Bola ňou 17-ročná Athina Livanosová, ktorá mu porodila dve deti, napriek tomu aj na verejnosti skôr pôsobili ako ocko s dcérou. Že môže mať aj manželku, aj milióny, aj milenky pochopil pomerne skoro a keďže sa neuspokojil s ničím obyčajným aj milenky si vyberal neobyčajné. Asi najznámejšou bola Maria Callas, nádherná Grékyňa s hlasom zrejme od samotného Dia. Ich vzťah, to bola grécka tragédia ako od Sofokla. A hoci boli obaja zadaní, často sa objavovali na verejnosti. Asi v tom čase mu skrachovalo manželstvo, ktoré skončilo rozvodom. Mnohí očakávali, že sa bude konať obrovská svadba s Callasovou. Ale to by „ženíchom“ nemohol byť Onassis, ktorý už o pár týždňov na to ponúkal „tsatsiki“ na svojej jachte Christina najslávnejšej americkej vdove Jackie Kenedyovej. Zrejme len kvôli jej slávnemu menu si ju napokon vzal. Marii tým samozrejme zlomil srdce, hoci odprosiť ju prišiel krátko po svadbe (údajne sa vytratil ešte počas svadobnej noci a na druhý deň už búchal na dvere Callasovej bytu v Paríži, kde jej vystrúhal aj scénu ako zo slzavého údolia). Mariu to neobmäkčilo a už sa do konca jeho života nestretli. Onasis zomrel sám v roku 1975 na pľúcnu infekciu.

Henrich VIII. – Čo už je priveľa? (1491-1547)
Napriek všeobecne panujúcemu názoru nemal Henrich veľa mileniek. Ale čo je vlastne veľa? Ako osemnásťročného ho oženili za vdovu po jeho bratovi, španielsku princeznú Katarínu Aragónsku, ktorá bola od neho staršia. Henrich bol krutý panovník, ale vcelku schopný, údajne veľmi nábožný a verejne napádal napríklad Martina Luthera a snažil sa vo svojej krajine potláčať protestantizmus. Čo sa mu potlačiť nepodarilo, boli jeho chúťky. Neoficiálne pretiahol každú sukňu, avšak oficiálne sú potvrdené iba dve milenky (okrem žien, s ktorými sa potom oženil), prvou je Alžbeta Blountová, s ktorou mal aj nemanželského syna, a druhou Mária Boleynová (či bol naozaj otcom jej dvoch detí sa nikdy nepotvrdilo). Henrich sa však potom bláznivo zamiloval do Máriinej sestry Anny a požiar bol na streche. Anna bola totiž veľmi bystrá a neoddala sa Henrichovi hneď, práve naopak, požadovala od kráľa nie štatút milenky, ale štatút manželky. Nevedno prečo bol kráľ tou drzaňou taký očarený – mohol mať hoci aj všetky panny v kráľovstve (navyše sú aj pochybnosti o Anninej počestnosti, údajne sa ešte v mladom veku tajne vydala). Anna však svoju hru hrala dokonale, natárala kráľovi, že ho zneužíva pápežská stolica a že práve ona bola vyvolená k tomu, aby mu porodila syna. Henrich jej to zožral aj s navyjákom, keď mu pápež odmietol potvrdiť rozvod Katarínou, odtrhol sa aj s celým Anglickom od katolíckej cirkvi a prijal protestantizmus, s ním ako najvyšším hodnostárom – vznikla tak anglikánska cirkev. Katarínu Aragónsku vyhnal, konečne si zobral Annu za manželku a konečne s ňou mal aj techtle-mechtle. Zázrak sa nekonal, Anna mu porodila dcéru a neskôr potratila v štvrtom mesiaci tehotenstva – čakala ako na potvoru syna. Henrich ju obvinil z bosoráctva a vlastizrady, zo čo musela zaplatiť životom. S treťou manželkou, Jane Seymurovou sa mu konečne zadarilo, konečne mal toľko vytúženého chlapca – ale kráľovná zomrela pri pôrode. Štvrtou manželkou bola Anna Klévska – Henrich si ju zobral v zastúpení, ale keď sa prvýkrát uvideli niekoľko dní po svadbe, vôbec samu nepáčila a tak sobáš s ňou anuloval. Piatou ženou bola Katarína Howardová – bohužiaľ, aj ona skončila svoj život rukou kata, údajne bola Henrichovi neverná ešte pred svadbou. Poslednou manželkou bola Katarína Parrová – ani s ňou nebol Henrich spokojný, avšak zomrel skôr, ako ju stihol dať popraviť. No čo, dokázala som vám, že do tejto kategórie patrí oprávnene?

Alexander VI. - Nadržaný pápež (1431-1503)
Zárezy nad posteľou tohto muža sú ešte o čosi škandalóznejšie, keďže bol najprv kardinálom a potom samotným pápežom. Pri bližšom skúmaní dejín ale zistíme, že pápež, ktorý nemal milenky bol v tom období (prelom 15. a 16. storočia) oveľa čudnejším zjavom, než pápež, ktorý milenky mal. Alexander sa so svojim búrlivým životom vôbec neskrýval a pre svoje deti rozohral nebezpečnú partiu, vďaka ktorej im chcel zabezpečiť majetky a postavenie. Vlastným menom Rodrigo Borgia bol veľmi ctižiadostivý už počas svojej mladosti. Už v tom čase mal niekoľko mileniek (okrem toho vraj často využíval aj služby kurtizán a prostitútok), najväčšmi si však obľúbil Rimanku Vannozzou Catanei, s ktorou mal 4 deti (troch synov a jednu dcéru) a práve tie potom po väčšinu svojho života zvýhodňoval. Po zvolení za pápeža mu mileniek neubudlo, ale naopak pribudlo, dokonca sa špekuluje aj o tom, že práve on pripravil o panenstvo svoju dcéru Lucreziu. Papá pápež bol skrátka chlipné prasa. Jeho ďalšou známou milenkou bola Giulia Farnesse a zrejme bola naozaj výnimočná, pretože sa snažil čo-to nahonobiť aj pre jej rodinu. Čiže koho lovili zlatokopky v 16tom storočí? No predsa pápežov!

Boris Kollár - Slovenský Cassanova (1965)
Medzi záletníkmi sa však nedalo zahanbiť ani Slovensko. Milionár Boris Kollár je bezpochyby milovník žien, ale aj odporca antikoncepcie. Potrpí si na krásu a luxus a to isté očakáva aj od svojich partneriek. V jeho posteli (respektíve posteliach, vlastní niekoľko rezidencí, domov, bytov a hotelov) sa vystriedal celkom slušný zástup žien z prevažne vyšších kruhov (a to sú iba tie, o ktorých sa vie). Prvou milenkou, ktorá mu porodila dcéru, bola plavovláska Petra Krištúfková (Kollár má ešte dve staršie dcéry z predchádzajúceho vzťahu). Jej zrejme ako prvej docvaklo, že najľahšou cestou, ako z podnikateľa dostať peniaze, je mať s ním potomka. Na druhej strane, Kollár bol ku každej svojej milenke veľmi štedrý aj bez dieťaťa. Randil aj so Zuzanou Belohorcovou, českou herečkou Kateřinou Brožovou, s mladučkou vnučkou herca Leopolda Haverla Beátou, s moderátorkami Stankou Pavolovou a Karin Haydu a dlho sa špekulovalo aj o jeho tajnej svadbe s prominentnou Východniarkou Lindou Rezešovou. Prvého syna mu porodila expriateľka Dominika Hrbatého Martina Štofaníková. Keď sa dozvedel o narodení chlapca, bol práve na dovolenke s ďalšou milenkou, podnikateľkou Helenou Holkovou a už o pár dní vyšla na verejnosť ďalšia škandalózna správa – že je s ním tehotná ďalšia žena, bývala playmate Andrea Heringová. A zrejme až tej poslednej menovanej sa podarilo „uloviť“ ho. Tvoria spolu pár, vychovávajú dcéru a ukazujú sa v Smotánke. Žeby sa jej podarilo vyliečiť Borisa z notorického sukničkárstva?

Predchádzajúce Moje TOP: Najväčšie lásky všetkých čias

Nasledujúce Moje TOP: Ženské revolucionárky

 Blog
Komentuj
 fotka
marttina  16. 2. 2011 01:20
konecne nieco citatelne po dlhej dobe (nemyslim konkretne teba, ale celkovo birdz blogy) keep it up! sa tesim na dalsie.
 fotka
acvd43xa7w  16. 2. 2011 17:17
..len jednu vec, mohla by si k nim davat roky kedy zili, alebo nieco
 fotka
mirkova  16. 2. 2011 21:04
@acvd43xa7w - jááj, aj to by vás zaujímalo? doplním, žiadny problém, ďakujem za nápad, použijem ho aj v ďalšom blogu
 fotka
acvd43xa7w  16. 2. 2011 21:08
jj mna hej nech si viem trosku lepsie predstavit to obdobie kedy sa to stalo.. a tak..chapes
 fotka
elwinko  18. 2. 2011 21:21
ďaľší hodnotný blog - plný nových informácií, písaný hravou formou a hlavne zaujímavý
Napíš svoj komentár