Nejak začína byť zvykom, že čo nový slovenský film, to aj riadny odpad. Nechcem nikomu krivdiť, z môjho pohľadu sa u nás točia aj kvalitné filmy, v prípade Immortalitas však moja prvá veta platí do bodky. A to som sa na prvé slovenské sci-fi vlastne celkom tešila. Zázrak sa nekonal, konala sa však moja pomalá smrť a Martinkove sťažovanie sa na to, že za takú debilinu vysolil 3 eurá.

Pritom má však v sebe film pri prvom počutí celkom veľký potenciál. Trailer je stráviteľný a dáva tušiť celkom veľkú akciu, trošku hororové prvky a veľmi pekné zábery na polorozpadnutú Bratislavu. To všetko má navyše za lubom mladý a šikovný študent, ktorý si na pomoc prizval také herecké osobnosti ako Karol Csino či Pavel Višňovský, teda ľudí nadaných a pritom neopozeraných. Nedajte sa zmiasť, ako som sa dala zmiasť ja - film bohužiaľ nefunguje. A nefunguje od samého začiatku.

Úvodná scéna s Nemcami by sa ešte dala. Nebyť tej otrasnej Csinovej kockovanej košele. Ale možno som len príliš veľká detailistka. Diablovi v podobe Lukáša Pelča takisto čosi chýba. A čosi chýba aj scenáru, najmä dialógom, pri ktorých som iba zmätene krútila hlavou.

Dostávame sa do súčastnosti a tam asi aj mohol film skončiť. Kamienky predstavujúce základné živly som nepochopila, rovnako tak Csinove pokusy o Johna Constantina. Ale v porovnaní s tým, čo má oprísť, je vlastne scéna exorcizmu jedna z tých vydarenejších - ZASA tomu však k dokonalosti niečo málo chýba.

Ďaleká budúcnosť mala zostať aj pre tvorcov riadne ďaleká - efekty sú totiž naozaj amatérske, vyznievajú neskutočne komicky. A zároveň aj tragicky. Nuž čo, tvorcovia sa snažili a aj snaha by sa mala ceniť. Len mne bolo strašne zaťažko sa na tom všetkom nesmiať.

V úvode som spomenula Csina ako hereckú osobnosť. Teraz mu musím túto nálepku zobrať - lepšie by to zahral ktokoľvek. Naozaj ktokoľvek. Možno to bol režisérov zámer, to už neviem, ale ja som mu neverila NIČ. Jeho konanie bolo nepochopiteľné, pohľady na spôsob Seagala komické. Keď k tomu prirátame spôsob reči ako retard a večné pobehovanie po periférii s hračkárskou pištoľou, máme fakt nezabudnuteľný zážitok.

Kamera je takisto zlá. Až príliš roztrasená, obraz pozmenený cez desiatky filtrov, takže to nakoniec celé vyzerá až neskutočne gýčovo. Miešajú sa prvky sci-fi s tými biblickými. Mám pocit, že sa tvorcovia veľmi silne inšpirovali už spomínaným filmom Constantine a tak trošku aj Matrixom. Okrem Keanu Reevesa im však chýbajú aj bratia Wachovskí, ktorí by spichli scenár.

Veľké plus si zaslúži hudba. Celý dej pekne podfarbuje a keď ste na chvíľku zavreli oči a len ste sa do toho podmazu započúvali, hneď sa vám trošku uľavilo. Ale nie nadlho.

Csinova chlpatá riť to predsa len "zabila" a nezachránila to ani cecnatá Lujza Šrameková, ktorá by nechápavými pohľadmi mohla konkurovať aj Belle Swanovej z Tvajlajtu.

Ak máte pocit, že som príliš kritická, verte, že som sa ešte veľmi krotila. Ale aby som len nebrblala - dávam veľké plus za nápad, za odvahu a za Višňovského. Neľutujem, že som film videla, avšak určite nepatrí k tým, ktoré budem odporúčať. Tvorcovia sú predsa len ešte študenti a majú sa toho veľa čo učiť. Mám pocit, že teraz si jednoducho z jabĺčka odhryzli priveľkú porciu.

Nevadí.

Nabudúce to určite bude lepšie.

 Blog
Komentuj
 fotka
hel14  13. 3. 2012 11:16
Bola som nadšená, že sa niekto u nás dal na takýto žáner, lebo ja mám sci-fi rada, ale potom som videla trailer...
 fotka
petbet1  13. 3. 2012 14:10
Po zhliadnuti traileru som si povedal: "do kina ma na to nik nedostane, ale ked bude moznost si to stiahnut, tak to urobim a bude to paradny film pri ktorom si posedime s priatelmi, budeme skvele hláškovať na jeho adresu a zabavime sa." Ja viem som hnusny ale ruku hore kto ocakaval ze so 7000 eurovym rozpoctom z toho bude trhak?
 fotka
lawey  13. 3. 2012 15:29
keby sa snažili ako sci-fi spraviť čosi kde by sa človek nebal toho materialna, ale hlavy... kde netreba kopy lacných trikov ale iba sa krásne pohrať zo psychikou človeka a strašideľných chvíl...
 fotka
lawey  13. 3. 2012 15:29
a k filmu... videla som trailer a prečítanie tvojho blogu do bodky potvrdilo moje obavy/očakávania
 fotka
marttina  13. 3. 2012 23:48
viem ze uplne od veci koment, ale neda mi - ja chcem spat tvoje blogy!!! a nie ako recenziu na film!
 fotka
antifunebracka  15. 4. 2012 21:25
uz len trailer bol srackovity - a co este film? pavel v tom hral len cisto zo solidarity, sam nam spominal, ze aj jemu zamladi pomahali skusenejsi, ale ze za tento film sa hanbi. a celkovo by som ti este vela vedel rozpravat; ale naco? to, ze je ten film podpriserny je jasne i bez toho
Napíš svoj komentár