Milujem svojich rodičov.

To píšem hneď na začiatku.

Milujem ich, iných rodičov nemám ani mať nebudem, ďakujem im za to, že ma vychovali, že ma živili a šatili a starali sa o mňa, podporovali ma, že na mňa boli možno aj občas hrdí. Aj vďaka nim som taká, aká som.

Nie vždy som bola ideálne decko. Nie vždy som sa správala slušne, občas som ich aj riadne zahanbila. Asi nie som taká pekná, akou dúfali, že budem, nie som ani taká múdra, nie som taká vytrvalá, nie som taká úspešná. Veľa som ich klamala, veľa som im papuľovala. Asi si svoje prvorodené dieťa predstavovali v mnohých ohľadoch inak.

A oškrela som titanik a vykašľala som sa na školu a mám podľa nich podradnú prácu a doma s ničím nepomáham. Od toho, aby ma vyhodili z domu, ma delí už iba neplánované tehotenstvo. Alebo neumytá kúpeľňa. Tak si vyberte.

Áno, viem, píšem z cesty. Ale musím to zo seba dostať, všetku tú nespravodlivosť a hnev a neskutočnú úzkosť, ktorú doma cítim, doslova na mňa padajú všetky steny a mám pocit, že sa zadusím. Všetko je zlé, všetko, všetko, čo urobím aj čo poviem, všetko je nesprávne a úplne nevhodné.

A ja sa predsa snažím, snažím sa, aby sa za mňa nemuseli hanbiť, a predsa, nech urobím čokoľvek, stále som tá najhoršia. Najhoršia dcéra, nevďačné decko, ktoré sa im stále nedarí napraviť.

Môj brat pred týždňom havaroval. Chvalabohu, nič sa mu nestalo, stáli pri ňom doslova všetci svätí. Zničil "len" auto. A zničil ho kompletne. A potom utiekol, pretože sa bál rodičom pozrieť do očí. Celé hodiny mu volali a hľadali ho a on sa skrýval u frajerky. A potom, keď už sa konečne cítil na to, aby prišiel domov, tak sa zavrel do izby a dva dni s nikým nehovoril, čo bol urazený, že prečo sú naňho naši urazení. Zabralo to. Nečistili mu žalúdok, nevyhrážali sa mu polepšovňou, dokonca ho oco ani neprefackal (hoci minimálne za ten detinský útek by si zaslúžil pár výchovných). Nemá ani zaracha, ani mu nezakázali počítač či telku. Nemusí im splácať škodu. Nemusí nič. Akoby sa ani nič nestalo.

Už tam pociťujete tú nespravodlivosť? Ešte nie?

Tak keď som ja oškrela titanik, mama ma chcela vyhodiť z domu, ak si do týždňa nenájdem prácu a nezačnem jej splácať škodu. Nebavili sa so mnou, hoci som sa im ospravedlnila. Našla som si prácu, dokonca som s pomocou úžasných ľudí z birdzu mala možnosť dať auto do poriadku za lepšiu cenu. A čo som za to dostala? Iba konštatovanie, že keby som teda nezrušila titanik, mohol brat havarovať na ňom a teda by nám stále jedno auto zostalo. Čiže kto vlastne môže za bratovu nehodu?

JA!

A takáto je logika mojich rodičov, ktorých síce milujem, zároveň však aj nenávidím za tú neskutočnú nespravodlivosť. A za všetku tú bolesť, ktorú mi spôsobujú a ja len dúfam, že neúmyselne. Toľko vecí by som im chcela vykričať a predsa to neurobím. Na jazyk sa mi derú tisíce slov, keď ma zasa raz bezdôvodne zdrbávajú, a ja radšej mlčím.

A potom som konečne sama a len revem. Revem a pýtam sa sama seba, čo zlé sa mi ešte musí stať, aby som už konečne klesla na dno. Lebo potom aspoň budem vedieť, že nič horšie či strašnejšie už nepríde, že už to bude iba lepšie, že už konečne budem aspoň na chvíľku aj ja spokojná.

Jasné, mohla by som sa odsťahovať. Len na to ešte nemám peniaze. A nechcem od nich odísť v zlom. Nechcem sa s nimi hádať. Nechcem ich ponižovať. Neprajem im nič zlé, ani im, ani môjmu bratovi.

Chcem len, aby si ma už konečne všimli. A bez toho, aby som kričala: "Haló, tu som, aj ja som tu, a milujem vás a prosím vás, už mi toľko neubližujte!"

Ja neviem, fakt toho chcem až tak veľa?

 Blog
Komentuj
 fotka
hajzelodkosti  6. 11. 2011 20:04
 fotka
titusik  6. 11. 2011 20:05
poď do NR. Ja viem, že to asi nepomôže, ale poď. Neviem kedy, bo vo štvrtok idem domov a prídem až 22-ho a neviem, kedy máš ty voľno, ale nepadlo by ti to dobre? Vykecať sa naživo je iné, ako tu na B. A keď nechceš, o škole ani nepípneme. Budeme hromžiť na tvojho zasrana a hovoriť ti samé pekné veci.
 fotka
drilo  6. 11. 2011 21:16
hold to je údel každého ... teda neviem či každého ... ale u mňa takmer to isté
 fotka
333xander  6. 11. 2011 23:04
ako keby mali dvojitý meter. na jedného platí to, na druhého iné. a pritom by mali rodičia ľúbiť svoje deti rovnako, že?
 fotka
johnysheek  7. 11. 2011 17:23
je velmi vela veci, ktore v zivote nezmenime..

jednou z nich su nasi rodicia..

a mozno prave spravanim sa ktore maju vkladaju vacsie nadeje do teba a preto ich "viac" zarmucujes neuspechmi nez on..

pri nom uz mozno zlomili palicu..



tak ci onak..
 fotka
antifunebracka  9. 11. 2011 19:44
kolko rokov ma tvoj bracho, ze uz jazdi na aute, ale stale by sa mu teoreticky mohli vyhrazat polepsovnou? a hej, spravaju sa asi zle, mozno za to moze aj ponorka, ale nemlc, ked na teba kricia. nememu dietatu ani vlastna mat nerozumie. ked sa upokoja, porozpravaj sa s nimi vazne o svojich pocitoch. mozno ani netusia, ako sa citis, neuvedomuju si, co robia. obcas na problemy pomoze obycajny rozhovor
 fotka
elwinko  13. 11. 2011 18:44
môj názor poznáš, je to obrovská nespravodlivosť a neskutočne ma to mrzí
 fotka
whatsername8  18. 11. 2011 22:20
@titusik , @mirkova suhlasim s Nikou
Napíš svoj komentár