Ďalším z dôvodov, prečo neviem matematiku, môže byť ten, že ma to vôbec, ale naozaj vôbec nebaví. Však matematika nemá nič spoločné so skutočným svetom. Na čo sa učíme tie vzorce? Budem to niekedy v živote potrebovať? Výdavok v obchode si spočítať viem, tak na čo mi je vedieť nejakú Pytagorovu vetu alebo hľadanie najväčšieho spoločného deliteľa?

Matematika nebaví veľmi veľké percento populácie. Treba si však uvedomiť, že ide o "začarovaný" kruh: matematika ma nebaví, takže sa mi ju nechce učiť, potom ju neviem, a keďže ju neviem tak ma nebaví, takže sa mi ju nechce učiť atď. Dôležité je tento kruh niekde prelomiť. Áno, správne: matematika ma možno začne viac baviť vtedy, keď jej budem lepšie rozumieť

Aby som sa ju však začal viac učiť, potrebujem mať na to nejakú motiváciu. Potrebujem vedieť, že sa to neučím zbytočne. Nikto sa rád neučí zbytočné veci, ktoré nikdy nevyužije. Takže aké má využitie matematika?

Mnohí ľudia tvrdia, že matematika je abstraktná veda, ktorú vymyslel človek a nemá nič spoločné s realitou. Pravdu majú aj nemajú. Matematika vznikla ako ideálny model skutočného sveta, kde je všetko presné a jednoznačné. Podľa Pytagorovej vety má pravouhlý trojuholník so stranami 3 cm a 4 cm dĺžku tretej strany 5 cm. Ak si však takýto trojuholník narysujeme, tak nám nevyjde 5,00000 cm, bude tam nejaká odchýlka. Dokonca ani pravý uhol nebude úplne pravý (ale ani ľavý ).

Matematika je teda naozaj všade okolo nás a dá sa využiť aj na mnoho praktických problémov. Napríklad aj v športe: máme 5 družstiev a každý hrá proti každému, koľko zápasov sa odohrá? Vďaka priamej úmernosti si dokážeme vypočítať, či je lacnejšie 100-gramové balenie čokolády za 2 eurá alebo 150-gramové za 2,50.

Okrem bežného sveta môžete matematiku využiť aj v budúcom povolaní. Chystáte sa ísť študovať ekonómiu, informatiku, čokoľvek technické? Všade tam matematiku veľmi využijete.

Ale nielen tam. Viete, aký by mal byť hlavný cieľ toho, že sa učíte matematiku? Aby vás naučila logicky myslieť. Pretože matematika sa nedá naučiť naspamäť A práve logické myslenie je v živote nesmierne dôležité. Skúste sa na matematiku pozerať nie ako na zhluk čísel a písmen, ale ako na opis nejakej reálnej situácie zo života.

Na záver musím dodať, že možno vás viac zaujímajú humanitné vedy, ako napríklad psychológia, a k matematike si cestu neviete nájsť. Ale dovoľte aj v tom prípade matematike, aby vás naučila aspoň tú logiku, pretože logiku je dobré rozvíjať v každom prípade

No a možno sa vám nakoniec podarí vidieť matematiku takú, aká v skutočnosti je: prevažne zloženú z logických súvislostí, pričom vzorce a mechanické metódy slúžia iba na zjednodušenie práce.

Tak ako vidíte matematiku vy?

 Blog
Komentuj
 fotka
grietusha  14. 3. 2011 01:40
o mne si všetci dlho dlho mysleli, že budem študovať matiku. matematiku mám fakt rada dodnes, ale nakoniec som skončila na umení. možno som výnimka, ale nemyslím si, že človek so záujmom o humanitné vedy zákonite nemusí mať rád matematiku.
 fotka
mathew00  9. 1. 2012 21:21
vyssiu matematiku pravdepodobne nikdy nevyuzijes v praxi v priamo..ale nepriamo ?...skuste sa nato pozriet biologicko technicky..venujes sa roznym vypoctovym metodam od matic derivacii az integrovanie, cez analyzu, numeriku alebo diskretnu matematiku..ak niesi informatik a mas biologisky dany potencial tak som presvedceny ze ak sa prinutis zvladnut zlozitosti matematiky zvacsujes svoje sance riesit uspesne o nieco menej alebo viac zlozite zalezitosti..neuronova struktura je stale ziva a matematika ti moze pomoct zahustovat synapticke spoje .. skratka matematika ti vie dodat urcite stupne inteligencie..ma svoj vyznam minimalne ako prekazka ktoru v zivote treba prekonat. matematika je dobra vec, kto je usilovny poradi si s nou a moze tak zahustovat aj rozsah svojej mysle Dakujem
Napíš svoj komentár