Keďže pravidelne cestujem cez celé Slovensko už nejakých tých 5-6 rokov, čo-to sa mi aj prihodilo a tak mi napadlo, že to sem napíšem.Dnes iba 2 ale ak sa mi bude chcieť a bude čas tak aj viac. Na zaspomínanie, na pobavenie a takisto to jedného (už blízkeho) dňa použijem ako argumenty keď budem viesť dialóg s otcom o tom ,či by sa mi auto zišlo alebo nie. ( len si ho doberám , v skutočnosti viem, že sa nedočkám pretože brata ktorý by ho rozhodne potreboval viac ako ja. Mne už otec aj tak "zabúkoval" gumené auto. Vraj keď do niečo narazím tak sa len odrazím a idem ďalej...ako na autodrome či ako sa volá ten kolotoč.Neviem, nemám ho rada lebo stále len narážam.

Zážitok 1.
Už je tomu pár rokov, čo sa to stalo. Niekde v Košiciach si ku mne prisadol mladý chalan asi metalista ( súdim podľa hudby , čo mu hučala zo slúchadiel) a celkom sympatický i napriek fľaku od jedla na jeho mikine. Tiež som v ušiach mala slúchadlá ( nedokážem počúvať tie rozhovory v autobusoch a apelujem týmto na všetkých : Mlčte v autobuse ! Nikto nie je zvedavý ako sa máte, čo plánujete, kam idete, čo nové doma ani čo kúpite frajerovi k sviatku !) i napriek tomu sa mi pár krát pokúsil prihovoriť. Vytiahla som si slúchadlá a so znechuteným výrazom ( mne podobným) som ho poprosila aby zopakoval , čo vravel lebo som ho nepočula. Vypytoval sa akú počúvam hudbu a podobné nezmysly. Slušne som naznačila ,že nemám záujem o rozhovor vetou ,, Môžem si už dať tie štuple späť do uší ? " Cesta teda prebiehala už bez otravovania. Tento južný spoj je rýchly ale má jednu nevýhodu- pri motoroste Tri groše musíme všetci vystúpiť lebo šofér sa ide najesť a v autobuse nemôžeme ostať aby niekomu niečo nezmizlo. Tak sme teda všetci vystúpili a po pol hodine mrznutia pred motorestom, v ktorom by som si už len z princípu nikdy nič nekúpila ,sme nastúpili do autobusu. Teda okrem môjho spolusediaceho. No kto by to bol čakal? Šofér bol sýty a nevidel dôvod prečo sa dlhšie zdržiavať a tak sme sa pohli. Trochu ma chytila panika a nevedela som či utekať dopredu k šoférovi , či kričať , či vyhodiť cez okno chalanovi batoh , ktorý ostal na vedľajšej sedačke pri mne. Nech teda aspoň má všetky veci keď sa rozhodol ostať. Možno ho očarila okolitá príroda. Našťastie chalan sediaci oproti reagoval pohotovejšie ako ja a vyčítavo sa ma spýtal ,, Kde je ? " ,, To ti naozaj neviem povedať" ,, Čo teraz?" (tiež sa mu asi veľmi nechcelo zastavovať autobus) ,, Bež dopredu povedať to ! " konečne som vymyslela niečo rozumné. Chlapec sa veru aj rozbehol a autobusárovi zdelil túto radostnú novinu. Aj keď som sedela na tých zadnejších sedadlách , nadávky bolo počuť. Prudko sme zabrzdili, otvorili sa dvere a šofér vystúpil aby sa pozrel za omeškancom. ,, Kde ste mladý pane? My vás nebudeme čakať!" kričal. Na to do autobusu vbehol zadychčaný chalan a ako kráčal ku mne na zadné sedadlá tak všetkým ďakoval a ospravedlňoval sa ,že mešká. Pobavilo.


Zážitok 2.
Tesne pred Vianocami , opäť sa trepem autobusom cez celé Slovensko. Tento krát nočným autobusom. Tie vždy ponúkajú kopu zážitkov s opilcami a tak podobne.V Banskej Bystrici nastúpil chalan, nevšímala som si ho bližšie ale značná podnapitosť bola očividná. Sedel asi o tri sedadlá predo mnou. Ja viem , že Čertovica je plná zákrut...a tá výška! Chápem, ľuďom so slabším žalúdkom môže prísť z takého niečoho nevoľno. Nehovoriac a podgurážených cestujúcich. A tak som niekde medzi 23 a 24 zákrutou na Čertovici počula nechutné napnutie a potom "dávenie"( mala som len jedno slúchadlo ani neviem prečo asi už dokážem "zábavné situácie" predpovedať.) Žena predo mnou nešťastne vykríkla ,, Preboha niekto sa tu povracal! " Zasvietili sa svetlá a šofér č. 2 dobehol. Nič sa nepýtal, nebolo čo vysvetľovať. Všetko bolo očividné, dokonca aj "rukochytné". ,, Tak človek vás zoberie lebo je mu ľúto vás nechať v noci na stanici aj keď som videl jak vyzeráte a vy sa mi tu dogrcáte? Mladý pane,toto sa robí? Zbaľte si veci, na najbližšom odpočívadle vystupujete. " ( vybrala som si už aj druhé slúchadlo, toto ma naozaj zaujalo). V autobuse bolo ticho, každý čakal, čo bude nasledovať. Šli sme asi ešte minútu a zrazu sme zastali - niekde na 26 zákrute. Civilizácia nikde, pouličné osvetlenie nahrádzajú hviezdy. Nikde nič. Otvorili sa zadné dvere a autobusár prišiel k chlapcovi. ,, No poďme von. " Chalanovi sa veľmi nechce z teplej sedačky ale nemal veľmi na výber a tak vystúpil. Chvíľka ticha a zrazu dnu vchádza opilec aj s handrou a vedrom. Za ním kričí rozzúrený autobusár ,, A poriadne to vyumývaj ! " Chlapec všetko poumýval a naspäť si sadol. Celkom ma potešilo, že šofér nebol debil a zachoval sa podľa mňa v danej situácii najsprávnejšie ako sa dalo.
Vystúpil v Prešove. Keď mu šofér podával batožinu s úsmevom povedal ,, No čo ? Už lepšie? " Pogrcanec so sklopenou hlavou odišiel. Šoférovi ale nedalo a potreboval niekomu zdeliť nočný zážitok.Dal sa do reči s autobusárom stojacim neďaleko. Všetko mu farbisto opísal (po šarišsky to má svoje špeciálne čaro a všetko znie podľa mňa vtipnejšie) a nakoniec dodal ,, Ale to iši dobre bulo. Bo znaš, sa zrihal na zem , to še dalo zmyty ale raz še mi tak divča porihalo, že to šytko bulo zasrane, i okno, i sedadla, i podlaha. Calu drahu to smerdzelo.To už ľudze hanby neznaju."


Viem, mohla by som chodiť vlakom a takýmto situáciám by som sa vyhla ale ja som si za tie roky zdvihla a už dávno sa nerozčuľujem nad vracaním, smradom, haváriou, zlyhaním motora uprostred diaľnice, pánom, ktorý chce okamžite vystúpiť lebo to všetko rozbije a..... ale o tom možno nabudúce.

 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
soraya  21. 11. 2013 21:48
vo vlaku tiež o zábavu nie je núdza
 fotka
mia246  21. 11. 2013 21:59
@soraya o tom nepochybujem vôbec
 fotka
tikalok  21. 11. 2013 22:08
JA som zvedavý, ako sa majú, čo plánujú, kam idú, čo nové doma a čo kúpia frajerovi k sviatku.

Akurát mi to nikto nehovorí.
 fotka
mia246  21. 11. 2013 22:13
@tikalok nechodíš tými správnymi
 fotka
tikalok  21. 11. 2013 22:16
Alebo nie som dievča.
Ale keď som mal 16 a vyzeral som asi vľudnejšie, rozprávala sa so mnou vo vlaku babka a róm, ktorý sa nanešťastie vyzul a spravil z toho celého veľké utrpenie
 fotka
falleveryday  22. 11. 2013 18:50
od svojich trinástich rokov snívam o gumenom aute! a otec ma odmieta pustiť na vodičák kým niekto také nevyrobí
 fotka
mia246  22. 11. 2013 19:09
@falleveryday gumené auto je snom každej ženy
 fotka
artusios  27. 11. 2013 14:15
@Mia24
"ale ja som si za tie roky zdvihla a" asi by som nad týmito príhodami tiež zdvíhal nohu.
 fotka
mia246  27. 11. 2013 14:24
@artusios ospravedlňujem sa za túto chybu
10 
 fotka
artusios  27. 11. 2013 14:28
@Mia24
Teraz sa z toho cítim zle.
11 
 fotka
mia246  27. 11. 2013 15:16
@artusios nemusíš už to aj tak nezmeníš
12 
 fotka
artusios  27. 11. 2013 15:51
@Mia246
Nebola to výčitka len som chcel poukázať, že som si to pozorne prečítal.
13 
 fotka
delpurr  27. 11. 2013 18:35
14 
 fotka
saddath  4. 6. 2015 22:48
Napíš svoj komentár