Amerikai Magyar Népszava ((USA) dňa 22.9.1920 na 2. str. v 4. a 5. stĺpci prináša túto správu: Čo je nového v Magyarii

"Tajomný pichací prístroj našli na električke.
Poneváč v najviacej prípadoch obetiami sú vojenskí dôstojníci, treba nám veriť, že je to namierené proti dôstojníkom nár. vojska. Už skoro od dvoch mesiacov neprišlo oznámenie, kedy s poviazanou ľavou rukou navretou a spuchlou rukou pršiel na četnicku stanicu 26-ročný obchodník, Kovács Pavel, r.k., ktorý býva pod č. 38 Sziv utcza, že včera večer na jednej okružnej električke pocítil odrazu pálčivé pichnutie na ľavej ruke. Na zápästí bola silná červená škvrna, ktorá mu spôsobila silné bolenie. Boľasť z minutky na minutku sa stupňovala, že bol prinútený sosadnúť a zajsť do najbližšej lekárne, odkiaľ ho ku lekárovi upravili..
Lekár preskúmal zapálenie a zistil, že pochádza od bodnutia otravnou ihlou. Jed začal po niekoľko okamihoch účinkovať a objavovaly sa priznaky otrávenia krve. Ľavá ruka rýchlo puchla a keby Kovács Pál len o pol hodinky bol sa omeškal, ruka by nebola k zachráneniu. Lekár okamžite previedol potrebnú operáciu a vyzval Kovácsa, aby okamžite vec oznámil četníctvu, lebo vraj stojíme voči jednému z najúplných útokov, ktorých činiteľov doteraz ešte vrchnostiam nepodarilo sa vyskúmať.
....
Bezprostredne deň pred udalosťou s Kovácsom na stanici čiary jednej el. dráhy priniesli na četníctvo zvláštne malé prístroje, ktoré našli počas zametania jednoho vozňa.
Prístroj je ako strednej velikosti naplňujúci irón a v prostriedku je moderná dutá ihla. Je to z aluminiumu, maličká gumová rúrka vo vnútri jednej vyvrtanej cievočky, končí s ihlou a na druhom konci v gumovú nadržku. Keď stisneš gumu do inly zbehne látka. Ihla je tak ostrá, že otvaj zapríčiňuje nejakú boľasť pri pidhnutí. Tak sa zdá, ako by niečo poštípalo. V tom momente cez ihlu beží v gume sa nachádzajúca látka a dokiaľ ten, koho to poštípalo siahne rukou na miesto, aby sa poškriabal, vec je hotová. ... Bolo dokázané, že v gumovej nádržke jed ešte našli. Je to rýchle účinkujúca, žltošedá, sožierajúca tekutina, ktorej sostavu vynasnažujú sa zistiť..."

A o čo vlastne autorovi v poukázaní na túto správu išlo? Realizácia ČS myšlienky po 1. svet. vojne bola veľmi zložitá a narážala na veľké úskalia. Maďarská politika sa len veľmi ťažko zmierovala s myšlienkou, že po vojne prišla o veľkú časť svojho severného územia a snažila sa rôznymi spôsobmi atakovať fungovanie mladého ČS štátu. Autor veľmi zaujímavej knihy Americkí Slováci a vývin čs. myšlienky Milan Getting (konzul ČSR v Pittsburghu) dokonca uvádza, že:
"V Budapešti na Ezsterházyho ul. pod číslom 4 bola kancelária teror. odd. maď. spolkov, ktoré pracovaly na zpäťzískaní Slovenska za každú cenu. Figurovaly ako Sdruženie Obranných Líg a maly podorganizácie rôzných iridentistických sväzov: pre Slovensko, Juhosláviu, Rumunsko, Rusínsko. ... Títo ľudia vysielali chlapcov, ako je Alexander Filler (svedok), 19-ročný žiak VŠ na Slovensko, aby otravovali predných mužov, aby podpaľovali verejné budovy, skladištia... Takýto najatý vrah bol Štátným zamestnancom Maďarie, lebo mal voľný lístok na všetky dráhy v Maďarii.. (fotokopia voľ. lístku maď. železníc pre špionov vysielaných na Slovensko je súčasťou publikácie)
V laboratóriu v Bratislave prevedené boly skúšky s otravou, ktorú Filler odovzdal a dokázaly sa jedmi prudkými, smrtiacimi (ciankali, ind. jed curare).
Na ďalšej zadržanej sklenici bol maď. nápis, kt. v preklade znie: Zápaľná tekutina. POZOR. Ak sa dostane do styku s povetrím, vybuchne a zapaľuje....(fotokópia zadržaných fľaštičiek je súčasťou publikácie)
Autor cituje Fillera: Pripomínam ešte, že v prípade zavraždenia Šrobára a Bazovského za každého je odmena 30.000 korún a za každú podpálenú budovu 100.000 korún!"

Čo myslíte, zvláštna paralela....! Nie? Náš ketamínový fantóm v porovnaní s našimi prapradedmi sa môže javiť ako slabý prasličkový odvar.

( Z knihy Americkí Slováci a vývin čs. myšlienky. Napísal Milan Getting v roku 1933. Vydala Slovenská telocvičná Jednota Sokol v Amerike z príležitosti 15. výročia utvorenia Československej Republiky)

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár