Desatoro prikázaní je možné zaradiť medzi základné piliere kresťanského učenia. Ak sa ale detailnejšie pozrieme na mieru ich dodržiavania bežnými veriacimi, zostaneme zhrození, pretože na tieto elementárne základy sa nedbá a sú trvalo ignorované.


Konkrétne si napríklad vezmime dodržiavanie druhého prikázania, ktoré znie: „Nevezmeš meno svojho Pána nadarmo!“

Pojem Boh je jedným z najvyšších a najsvätejších pojmov vo stvorení! Je to najposvätnejšie slovo, ktoré má byť vyslovované iba v stave najväčšej citovej vrúcnosti, akej je človek schopný. A to buď vo chvíľach bolesti, alebo radosti. Každé jeho bezmyšlienkovité a povrchné vyslovenie je jeho strhnutím, zneuctením a znížením!

Žiaľ, v súčasnosti to došlo až tak ďaleko, že toto vznešené slovo sa stalo iba obyčajným zvratom v každodennej hovorovej reči. Slovným zvratom, vyslovovaným ľahkomyseľne aj niekoľko desiatok krát za deň. A to i ľuďmi, považujúcimi sa za kresťanov.

Avšak práve v tomto prípade by malo dvojnásobne platiť ono známe, že menej je niekedy viac. Ľudia vo všeobecnosti, a dokonca ani horliví kresťania, nie sú si žiaľ vôbec vedomí toho, ako ťažko sa každodenne previňujú voči Stvoriteľovi práve prestupovaním druhého prikázania, vyžadujúceho nevyhnutnosť preukazovania úcty voči jeho menu.

Pre porovnanie si uveďme príklad z dávnej histórie židovského národa, v ktorom bola úcta k tomuto najposvätnejšiemu pojmu na oveľa vyššej úrovni, ako je tomu vo všeobecnosti dnes. Pojem, vyjadrujúci meno Najvyššieho, si židia z posvätnej úcty k nemu nedovolili v jeho skutočnom znení ani len napísať. Písali ho tak, že vynechávali samohlásky.

Toto meno smelo byť vyslovené najvyšším veľkňazom iba raz v roku, a to v deň najvýznamnejšieho sviatku. V tej chvíli sa takmer celý národ, zhromaždený v chráme a v jeho nádvoriach vrhol na kolená.

Dnes je to už žiaľ, iba prázdny slovný zvrat, pričom ale mnohých kresťanov nemožno obviniť z nejakých zlých úmyslov. Väčšina z nich tak jedná iba z nevedomosti, povrchnosti a z osobnej, nedostatočnej hĺbky pochopenia významu a vážnosti druhého prikázania. Neznalosť zákona však neospravedlňuje! Ako v pozemskom zákonodarstve, tak i v prípade Desatora, ktoré by mal predsa každý kresťan poznať, chápať a dodržiavať!

Avšak práve preto, že u mnohých ľudí dochádza k porušovaniu druhého prikázania naozaj bez zlého chcenia, práve preto je potrebné ich na to upozorniť a stále upozorňovať, aby si už konečne začali na to dávať väčší pozor, a aby si na svoju dušu prestali nakladať stále nové a nové bremená ťažkej viny.

Celá vec je naozaj veľmi vážna a nemožno ju zľahčovať! Veď ak si uvedomíme, že jednotlivé prikázania Desatora sú usporiadané v poradí podľa dôležitosti, je prikázanie o nevyhnutnosti prejavovania úcty k menu Najvyššieho druhým v poradí. A určite nie náhodou!

Skúsme sa teraz zamyslieť nad nasledovným príbehom: Na okraji dediny žil jeden figliar, ktorý si stále robil z ľudí iba žarty. Raz v noci začal len tak zo zábavy kričať: „Horí! Horí“. Na jeho krik sa zbehla celá dedina s úmyslom pomôcť mu v jeho nešťastí. On sa však na tom iba zabával.

No a považujúc to za naozaj dobrý vtip, urobil to po nejakom čase ešte raz. Opäť sa zhŕklo dosť ľudí, ktorí pribehli bez premýšľania a s ochotou pomôcť. Nebolo ich už tak veľa, ako pred tým, avšak všetci vyšli opäť iba na posmech.

Ako áno, ako nie, jedného dňa nášmu figliarovi naozaj začal horieť dom. Najskôr sa požiar snažil uhasiť sám, ale keď videl, že je to nad jeho sily, začal zúfalo volať: „Horí! Horí!“

A už asi všetci tušíme, ako to dopadlo. Nikto mu neprišiel na pomoc a jeho dom i všetko čo bolo v ňom zhorelo.

O čom nám hovorí tento krátky príbeh? No predsa o tom, že keď nesprávnym a falošným spôsobom zneužívame nejaký pojem, nejaké slovo, musí nám to skôr, alebo neskôr zákonite privodiť škodu.

Ak teda zneužívame a v neuveriteľnej povrchnosti takmer každý deň niekoľko desiatok krát bezmyšlienkovite vyslovujeme jeden z absolútne najvyšších pojmov, aké vôbec jestvujú – posvätný pojem Boh, takáto ľahkomyseľnosť musí mať pre nás priam katastrofálne dôsledky. Sami sa tým totiž odrezávame od nesmiernej pomoci, podpory a posily, ktorej by sa nám muselo dostať vždy vtedy, keby sme vyslovili toto slovo s patričnou úctou a vážnosťou. Čiže iba vo chvíľach, kedy sa je v hlbokej úcte k tomuto pojmu schopná plne zachvievať celá naša duša i všetko naše cítenie. Nech už sú to chvíle radosti a vďačnosti, alebo bolesti a prosby o pomoc.

Stráňme sa teda od tejto chvíle akéhokoľvek povrchného zneužívania toho najvyššieho a najsvätejšieho pojmu, aký vôbec jestvuje. Veď už celé stáročia a jedine ku nášmu duchovnému prospechu sa nás na to snaží upozorniť druhé prikázanie. V žiadnom prípade to nezľahčujme! Lebo napokon to, čo nám mohlo a malo priniesť nesmierny úžitok, pomoc a ochranu, práve to nám pri našej povrchnosti a bezmyšlienkovitosti prinesie nakoniec nesmiernu škodu.

A je jedno, či sme kresťania, alebo ateisti! Ani ateistov totiž, presne tak, ako je tomu v pozemskom zákonodarstve, ich neznalosť Zákonov Pána neospravedlňuje.

v spolupráci s » smeromkzivotu.blogspot.com/...

 Blog
Komentuj
 fotka
tequila  26. 8. 2022 15:39
boh je kokot
 fotka
lukaso121  26. 8. 2022 16:56
A jebém ja tvojho boha
 fotka
vreskot000  28. 8. 2022 13:21
ano veľmi správne. avšak rozdiel medzi kresťanmi a ateistami je to, že kresťan pozná a koná pokánie, čiže snaží sa očistiť od hriechu. hreší každý nejakým spôsobom, ale nie každému je to ľúto a nie každému sa pohýna svedomie. preto Boh hovorí, že kúkoľ a pšenicu nechá vyrásť až do žatvy rovnako vedľa seba, bez akéhoľkovek predčasného zásahu, a potom vytrhajú kúkoľ a hodia ho do ohňa. List Galaťanom hovorí jasne, že kým teda máme čas robme dobre všetkým, a teda niektoré prejavy ktoré nepatria, treba odstrániť. presne ako vravíš
 fotka
johnysheek  29. 8. 2022 10:13
@tequile @lukaso121
ak by ste mali 15, poviem si dobre..
na to ze ste uz davno dospely si len klepem na celo, ze ste sa daleko neposunuli...

stale plati, ze cloveka viac urcuje co ide z neho nez do neho.. a tu ste dokazali "aki ste hrdinovia" ..
je to smutne.. a to bez ohladu na to, ci suhlasite alebo nie s tym co je v clanku..
 fotka
lukaso121  29. 8. 2022 15:26
@johnysheek nalozis mi viac , ked poviem ze nemam ani sajn co tam pise?
 fotka
johnysheek  29. 8. 2022 15:29
@lukaso121 nejde o nakladanie, ide o detinskost.. proste niekto povie "toto nerob", tak mam potrebu to v tej istej chvili spravit?

tiez som to necital cele a ako zvycajne, s polkou by som nesuhlasil s druhou asi ano..
 fotka
colt1911  5. 9. 2022 18:03
Je rok 2022 inak ... Neviem kto už môže veriť v tieto ...
 fotka
vreskot000  16. 9. 2022 14:39
@johnysheek mahmut to nevie dobre podať, pretože nemá akési kresťansko pedagogické postupy a zásady. Napríklad ak si si všimol, označuje Pána Boha ako nejaké svetlo. je to veľmi nesprávne, pretože Svetlo ako pojem je vec stvorená, a stvorená kým, no predsa Bohom. samozrejme takto môžeme uvažovať len ako kresťania, je zbytočné s ateistami a popieračmi kresťanského vierovyznania strácať s nimi proste čas, načo to robiť, zbytočné proste.
Tento bloger ako spomínam robí zásadnú chybu už niekoľko rokov. To čo píše, je síce logické, ale nikdy to nepodporie na autorite písma svateho.
predstav si situáciu, kedy niekto niečo nezákonným spôsobom zneužije niečo v neprospech teba v niečom. obíde zákon, oklame ťa. čo spravíš. V prvom rade sa budeme dovolávať spravodlivosti, a je dosť možné, že tento duchovný spor prehráme, pokiaľ naozaj nemáme niekoho vedľa seba. preto sa celkom isto môže stať, že niektorí, ktorí si z tejto pomerne vážnej situácie ktoru nadhodil mahmut budú robiť srandu, ale sa im to napríklad vypomstí. Práveže by som povedal, že táto situácia je celkom reálna. pravdepodobne každému z nás sa stala situácia, v ktorej si nevedel dať rady, a nebol práve vtedy doma, kedy by proste cítil akúsi oporu. je jednoduchšie v domácom, alebo známom prostredí vyriešiť akékoľvek nedorozumenie, pretože človek cíti akúsi istotu. či je to pocit, alebo to pochádza z hora, neviem, proste človek logicky cíti istotu. A práve to, že človek sa mocne oprie o Boha, vtedy dokážeš zázraky. mne sa napríklad stalo, že som dokázal naštartovať automobil na poľnej ceste nedaleko cintorína, kedy bola pravdepodobne uplne vybitá baterka. auto proste nešlo naštartovať. tie ženy ktoré tam bezradné boli ma prosili, ako by som im pomohol, a s pomocou Ducha Svätého, vzývaním, podotknem vzývaním Božieho mena, čo v podstate máme ako kresťania robiť denno denne, sa mi podarilo pravdepodobne nemožné, aby som naštartoval auto, ktoré malo K.O baterku, proste nešlo nič. nehovorím, že sa pomodlíš, a bude dobre, ale ked sa pomodlíš, horšie nebude isto. a v tomto by som podoktol ešte toľko, že človek predovšetkým potrebuje ako veriaci mať pevnú vieru a vnútornú istotu. bez toho to človek nedotiahne nikde, ani ako kresťan veriaci, ani ako pohan ateista, ktorý neverí nikomu ničomu, a možno v krajnom prípade už prestáva veriť v niektorých životných momentoch a rozpoloženiach možno aj sebe samému.
a domnievam sa, že práve vtedy človek akosi precitne, a povie si, že síce niekedy akési dobro mi možno nepomôže, ale čo mi nepomôže mi ani neublíži. a prečo by som mal byť neustále nastavený na akýsi zápor, na akési odmietanie. všetko nie, všetko nedá sa, to nie je možné, tomu neverím, to odmietam, to sa nedá, to nechcem. proste všetko je akýsi zápor, čo musím, alebo nemôžem robiť. a presne je to aj s druhým božím prikázaním, ktoré samozrejme mnohí veľmi ľahkovážne porušujeme.
Nad toto všetko však samozrejme dohliada Boh, ktorý je samozrejme v tomto nekompromisný, a životné situácie nám to ukazujú. vojna na ukrajine je v podstate dôsledkom toho, že niekto pri svojej chamtivosti, zlomyseľnosti zašiel tak daleko, že v tomto dôsledku počítame straty na životoch, pomaly globálne zaťahovanie celého sveta do nezmyselnej vojny, kde ešte nezmyselnejšie mnohí chvália agresora, pričom nemusím mať konkrétne na mysli terajšiu vojnu čo sa deje na východ od nás, ale aj vo všeobecnosti. a práve tu je to o tej viere. či veríš, že sa niečo stane, alebo nestane.
mnohí neveria v naplnenie božíc prikázaní, čo spôsobuje nedostatok pokánia, pretože pokánie neznačí sypanie si popola na čelo, alebo nejaké rituálne duchovné obrady, ale to, že mám osobne záujem o komplexnú premenu môjho duchovného života, pokiaľ som niečo konal zlé. a presne tento mahmutov príklad je toho svedkom, že človek, ktorý si bude z niečoho robiť srandu, srandu z ostatných, posmech možno z nejakej ľudskej biedy, raz ho tá bieda pristihne, pretože aj Pán Ježiš v evanjeliu povedal veľmi múdru vec, a síce citujem bibliu.... "akou mierou budete merať vy takou sa nameria aj vám.... Mt 7,2
 fotka
johnysheek  16. 9. 2022 21:24
@vreskot000 tldr

jednak nie je krestan, ak tak sektar
druhak ma tym padom vo svojich vyjadreniach nespravne zavery ci dovodenia
tretak to vobec nema cenu riesit
10 
 fotka
vreskot000  16. 9. 2022 22:02
@johnysheek hypoteticky by aj malo, keby komunikoval na nejakej úrovni. nerozumiem jeho postoju. na jednej strane píše blogy, ktoré majú nejaký zmysel, ale nechce komunikovať o nich. to mi nedáva logiku, prečo to robí.
Napíš svoj komentár