Po takmer štyroch rokoch, ale predsa som v treťom ročníku vysokej školy. Štvrtý preto, lebo moja prvá voľba nebola správna. Toto však nie je to o čom chcem písať.

Samozrejme, keď nechodím do školy patrilo by sa začať pracovať. Prácu som hľadala. Ale nie ako väčšina ľudí, doma na zadku a sledovať pracovné ponuky na internete. Síce aj takto, ale napísala som si motivačný list, životopis a začala som sa prechádzať od jednej materskej školy ku druhej, potom všetky základné školy. Vyštudované mám učiteľstvo v materských školách a vychovávateľstvo. Všetci, ale vieme, ako je o dnes so školstvom. Každý si udržiava svoje miesto a poväčšine prednosť majú aj tak tí, ktorí už niečo o tej ktorej práci vedia, ako tí, ktorí len ukončili školu. Pravdou však je aj to, že školu som opustila po zimnom semestri, čo je už polovica školského roku. Školy majú svoj zabehnutý systém, učitelia už poznajú deti a deti zase učiteľov.

Toto taktiež nie je to, čo ma zaujalo natoľko, aby som o tom napísala. Na jednu z mojich žiadostí o prácu uspela, avšak tá na internete. Bola som rada, že vôbec niečo. Pozvali ma osobný pohovor. V domnienke, že ide o veľmi serióznu prácu, som si obliekla môj maturitný kostým, nahodila podpätky. Veď čo, že mám len devätnásť. Je potrebné urobiť dojem.

Prišli sme asi siedmi. Usadili nás k stolu a začala prezentácia o samotnej práci. Všetko znelo skvelo. Toľká voľnosť a toľko peňazí. Vyzeralo to lákavo, ale už vtedy mi napadlo, ako je možné zarábať také peniaze a mať voľnú pracovnú dobu. Približne po hodine zaujímavých „kecov“ sme dostali do rúk nejaké formuláre, alebo skôr testy s niekoľkými otázkami. Vyplnili sme, čo od nás žiadali a rozlúčili sa s nami s tým, že pokiaľ sme uspeli zavolajú nám. Ešte k tomu, že zavolajú len dvom najlepším.

Tak teda zavolali mi v priebehu niekoľkých dní. Prišla som na druhý pohovor, kde sme boli teda len dve. Tie najlepšie. A tu už som začala chápať o čom to všetko bolo. A predpokladám, že aj vy už viete. Išlo o typickú pyramídovú prácu, ktorá sa síce zakladala na poradenstve, čo sa dotýka zdravej výživy a cvičenia. Podstatou však stále ostávalo, že aj žena ktorá ma pozvala na prvý pohovor získala peniaze na tom, že mňa pozvala už na druhý pohovor a keby som jej ponuku priala, tak ja sa dostanem do jej pozície a mojou úlohou by bolo, podobným systémom, hľadať svojich „podriadených“.

Samozrejme, aby nebolo málo a aby som sa mohla lepšie rozhodnúť, motivovali nás mnohými školeniami a cestovaním. Stačí ak im hneď na začiatku zaplatím 100 eur.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár