Predvčerom, včera i dnes. Opäť som zažila mnoho rozhovorov a veľa vecí som si uvedomila. Plus, stala sa mi taká milá večička, ktorá ma vždy silno poteší. Vždy, keď je vhodný čas a príležitosť, rada sa opýtam ľudí, takú otázočku: „A môžem pre teba niečo urobiť? Môžem ti nejako pomôcť?“ A dostala som takú krásnu odpoveď, že jedine, ak by som napísala niečo zmysluplné, niečo motivačné. No nezrob to Pozdravujem Táničku.

Ako to robím ja?
Ja to už mám raz tak. Niekto ma talenty a dary. Ja som pracant. To, čo niekomu trvá mesiace, mne trvá roky. Ale niekde som začať musela. Začať s čím? So zmenou. Nechcite si ma predstaviť pred pár rokmi. Drzá, rebelujúca, chorobne žiarlivá, agresívna, 39 kilová Lucia bez vlastného názoru a so sebahodnotou niekde na úrovni kotníkových ponožiek, ktorej peňaženku obývala stará dobrá zelená dvadsaťkorunáčka ... (Nevravím, že teraz som bohvie aká, to ne e. Len sebakriticky, som na tom kulík lepšie.)
Odpoveď znie nasleduj víťazov. Začala som zisťovať, ako to robia tí úspešní. Počas svojho života som si uvedomila jednoduchú pravdu – schopnosť dokonale sa sústrediť na tú najdôležitejšiu úlohu, urobiť ju dobre a dotiahnúť ju do víťazného konca je kľúčom k úspechu.

Priority
Priemerný človek, ktorý si vypestuje zvyk stanovovať si jasné priority a rýchlo plniť dôležité úlohy, poľahky strčí do vrecka génia, ktorý veľa hovorí a spriada úžasné plány, no len veľmi málo z nich uskutoční.
Toto uvedomenie došlo len nedávno Snažím sa už veľa nekecať, ale makať jak šrob. A výsledky prídu a prichádzajú. Prídu, každú chvíľu.
Uvedomila som si, že jedno z najdôležitejších rozhodnutí každého dňa sa týka toho, čo urobím hneď, čo urobím neskôr a čo neurobím vôbec. Snažila som si vypestovať si celoživotný návyk hneď zrána sa pustiť do tej najdôležitejšej úlohy. Preto vstávam už niekoľko rokov o 5:30. Uvedomila som si, že musím pracovať vytrvalo. Prečo? No predsa preto, lebo víťazi sa nikdy nevzdávajú a tí, čo sa vzdávajú, nikdy nevyhrávajú.
Čas beží. Ujde tak či tak. Otázkou je, ako ho využijeme a ako a kde skončíme ak uplynú všetky tie týždne a mesiace. Dnes už viem... A tiež netreba čakať na niekoho, kto nám pomôže. Dosť často nik taký nepríde, ale to neznamená, že naša snaha je zbytočná. Nikdy nie je zbytočná, vždy má zmysel.

Prax, skúsenosti
Chcem to a chcem to hneď! Aj ty? Cvičenie, skúšanie, praktizovanie, padanie a vstávanie je kľúčom k osvojeniu si akejkoľvek zručnosti. Potrebujem rozvíjať 3 definitívne rozhodnutie, disciplína a dôslednosť. Rozdiel medzi začiatočníkmi a úspešnými je v tom, že úspešní zlyhali už toľko krát, koľko krát sa začiatočníci ani nepokusili. Žiaľ. Ale pozdravujem úsešných začiatočníkov.

Čo chceš?
Skôr než sa do niečoho pustím, musím si zadefinovať, čo presne chcem dosiahnuť. Prvoradá príčina, prečo niektorí ľudia úspešnejší je tá, že majú plne jasnú predstavu o svojich cieľoch a zámeroch a neodchyľujú sa od nich. Pretože jeden z najhorších spôsobov trávenia času je robiť veľmi dobre, fakt sakra dobre niečo, čo vôbec nie je potrebné!!
A ak to „niečo“ robíte „s niekym“ potreba vedieť „čo chceš“ sa zdvojnásobuje, ztrojnásobuje...
+Osobný cieľ - jedným z hlavných cieľov by mala byť maximálna návratnosť investovanej duševnej, citovej a fyzickej energie. Aby to „niečo malo zmysel“.

Návyky
A sme doma. Návyky vedia byť veľmi silné. Treba si pamätať, že zo všetkého, čo robíme znova a znova, sa nakoniec táva zvyk, ktorého sa neskôr ťažko zbavujeme. Ja som si nadobudla nedávno taký zvyk, že som radšej prenechala zodpovednosť za seba niekomu inému, než by som ju prevzala sama. A tak som si pomaly zvykla na to, až som sa dostala do bodu, keď som sa cítila neschopná a nekompetentná zmeniť svoj vlastný život. Blud. Pomoc je dobrá. Závislosť je zlá.

Následky
Veru tak. Poznávacím znakom veľkých mysliteľov je ich schopnosť predvídať následky toho, čo urobia alebo čo neurobia.
Keď do niečoho idem, vždy si snažím predstaviť ten najhorší možný scenár. Ako by to dopadlo, keby sa stalo to a to? A tu mám problém... Milujem dobrodružstvo a risk

Dlhodobé hľadisko
Odpozorovala som, že sa niekedy úspešní ľudia líšia tým, že sú ochotní vzdať sa okamžitej „odmeny“ (z krátkodobého hľadiska), aby si mohli vychutnať väčší „zisk“ v budúcnosti. Venujú sa aktivitám, ktoré vedú k cieľu.
A naopak neúspešní ľudia sa snažia uniknúť svojim strachom a tvrdej práci prostredníctvom činností uvoľňujúcich napätie (fajčenie, alkohol, prežieranie,

NIE
Jedno z najúčinnejších slov v oblasti organizácie času, ale i duševného zdravia je slovo „nie“. Schopnosť asertívne, zdravo a vhodne odmietnuť návrh či požiadavku je podľa mňa zručnosť a dá sa naučiť. Povedzte ho zdvorilo ale jasne.
Ak hovorím áno tomu, čo nechcem, hovorím nie tomu, čo skutočne chcem. Ak hovorím áno ľuďom, s ktorými nechcem byť, hovorím nie tým, na ktorých mi záleží...
Áno, ale... to je omnoho účinnejšie

Záver
„UROBTE ČO MôŽETE, S TÝM, ČO MÁTE A TAM, KDE STE“ (Theodore Roosevelt).

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár