Hlboko zakorenená neistota v spojení s pocitom výnimočnosti, ktoré nás sprevádzajú už od pradávna zanechala svoje otlačky na mýtoch o stvorení sveta a pretavila sa aj do mnohých náboženstiev.

Boh - večná, nekonečná, vše prenikajúca entita, stvoriteľ všetkého živého, neživého, pán hmotného aj nehmotného. Boh je nado všetko. Nemá začiatok, ani koniec.

Toto je častá definícia, s menšími obmenami, s väčším, či menším počtom bohov, ktorú nájdeme v mnohých náboženstvách všade po svete.

V božej nekonečnosti sa však dopúšťame ako ľudia, ako skupina, aj ako jednotlivci troch drzostí.

Drzosť prvá – ľudia ako nadradené tvory

Stvoriteľ stvoril človeka nadradeného všetkému ostatnému (Genesis 1:26).

Je to drzosť najmenšia, kolektívna, ktorú počas života tak povediac zdedíme, absorbujeme z nášho okolia, je však základným kameňom mnohých náboženstiev, bez ktorej by nemohli existovať.

Napriek tomu, že jediné čo nás odlišuje od opíc je akurát menej ochlpenia a o málo robustnejší orgán v dutine lebečnej, od prapočiatku nadraďujeme ľudí nad všetky ostatné živé tvory. Sumerský bohovia stvorili ľudí špeciálne aby im pomáhali. Aztécky nám museli zahmliť zrak, lebo nás stvorili až príliš dokonalých, v Islame boh prikázal všetkým anjelom, aby sa nám poklonili.

Bez toho, aby sme museli preháňať je môžeme predpokladať, že pri rozmeroch vesmíru ani nie sme tie najmúdrejšie tvory a v rebríčku nemusíme byť ani v TOP 10.

Napriek tomu máme tú drzosť, že z toho všetkého čo boh stvoril, my sme výnimoční. Že sme dostali niečo extra, že sme niečo viac a ako dôkaz nám slúžia nami vytvorené príbehy a mýty.

Drzosť druhá – ľudia sú nadradené tvory, ale my sme trochu viac extra

Všeobecná nadradenosť celého živočíšneho druhu nám však bola málo.

Preto sa vyčlenili skupiny, ktoré vravia – tým, že my sme vykonali tieto kroky si zaslúžime milosť v očiach stvoriteľa a večné blaho v nebi. Vy ostatní budete naopak trpieť vo večnom zatratení. Ak chceš byť trošku viac ako najviac, pridaj sa k nám. Vznikla tak celá sieť postupov a pravidiel, ktoré keď splníte budete odmenení.

Skupina ľudí má tak drzosť tvrdiť, že majú recept na to ako dostať 72 panien a večný život v nebi. V extrémoch sa k tomu ani nemôžete zaslúžiť a proste sa extra narodíte, alebo máte smolu (Revelation 7:4)

Drzosť tretia – Ja som predsa len viac extra

Ak by nám nestačila výnimočnosť skupinová, potom sa uchýlime k výnimočnosti individuálnej. A tak ako jedinci, máme drzosť si každý deň pokľaknúť k modlitbe.

Prečo by tento akt mal byť vôbec drzosťou? Je tam totiž zamlčaný predpoklad, že naša individuálna výnimočnosť niečo môže zmeniť. V ťažkej chvíli sa dokonca modlíme o pomoc, akoby sme si zaslúžili božiu pozornosť. Sväté texty sú plné textov o vyvolených, ktoré nám dávajú pocit, že entita nekonečných rozmerov má záujem nie len o nás ako celok, ale o každého zvlášť, že ja sám som dôležitý dosť na to, aby z celého vesmíru a všetkého čo sa v ňom deje, som si zaslúžil božiu pozornosť.

Celý koncept modlitby je postavený na predpoklade že ja ako individuálna bytosť niečo znamenám. Toto je drzosť najvyššia, drzosť individuálna.

 Blog
Komentuj
 fotka
devanelemen  12. 1. 2018 00:06
Čo bolo cieľom tohto článku ?
 fotka
pyromaniak  12. 1. 2018 05:52
No neviem neviem
 fotka
kvimbi  12. 1. 2018 09:54
@devanelemen zabrat miesto na disku birdz serverov
 fotka
devanelemen  12. 1. 2018 09:57
@kvimbi Zaujímavé....naozaj zaujímavé
 fotka
lorgine  12. 1. 2018 17:09
Drzosť prvá- ako dôkaz toho, že ľudia sú viac ako spomínané opice nepotrebujeme žiadne príbehy a mýty. Stačí nazrieť do svojho vnútra a každý normálny človek POCÍTI, čo je správne (nie pomyslí si na základe analýzy nejakého dávneho príbehu z detstva).
Predstav si situáciu, kedy v horiacom dome uviazne človek a opica. O tom človeku nič nevieš (teda či je to vedúci charity alebo vrah), rovnako ani o opici nič nevieš (či je to milovaný domáci maznáčik alebo divoké besné zviera čo utieklo zo ZOO a útočí na malé deti na ihrisku). Môžeš zachrániť iba jedného, komu dáš prednosť?
Každý človek chápe, že ľudská bytosť sa niečim líši od ostatných zvierat, a nie je to len ochlpenie a rozmery mozgu. Zachrániš človeka nie preto, že je to príslušník tvojho druhu ale preto, že jeho život má vyššiu hodnotu ako život zvierací.

Drzosť druhá a tretia- sa podľa mňa zakladajú na tom istom (teda je to iba jedna drzosť). Napísal si
"Sväté texty sú plné textov o vyvolených, ktoré nám dávajú pocit, že entita nekonečných rozmerov má záujem nie len o nás ako celok, ale o každého zvlášť, že ja sám som dôležitý dosť na to, aby z celého vesmíru a všetkého čo sa v ňom deje, som si zaslúžil božiu pozornosť."
Keď Boh tento svet tvoril, prirodzene musel stvoriť úplne všetko, čo sa v ňom nachádza, to znamená každý jeden drobnučký detail. Všetky veci, rovnako ako každý jeden človek, musel "prejsť jeho rukami". Každá rastlina, kamienok a každý človek je unikátne dielo. Boh je ako umelec. Pamätá si na výrobu a históriu každého svojho diela a aj keď ich má na poličke miliardy a sú si neskutočne podobné, nie sú rovnaké a každý kúsok je pre neho výnimočný.
Takže si to vystihol, enititu nekonečných rozmerov zaujíma aj taký drobný, mizerný človiečik ako si ty alebo ja.
S tým súvisí aj tebou spomínaná drzosť druhá, ktorá hovorí o nadradenej skupinke. Sieť postupov a pravidiel, ktorými sa majú ľudia riadiť, bola stvorená spolu s týmto svetom. Ľudia boli na svete stratení, a tak sa niektorí rozhodli zistiť, či nejaké pravidlá existujú. A tí, čo sa o to naozaj usilovali, ich aj našli. Našli zoznam pravidiel, ktorý nám bol daný pre život na tejto zemi, ibaže mnohí sa rozhodli to ignorovať, pretože si medzitým zvykli na život bez záväzkov. Tak sa stalo, že sa vytvorili skupiny, ktoré sa snažia hlásiť pravdu, a rovnako sa vytvorili skupiny, ktoré ju odmietajú.
 fotka
vreskot000  13. 1. 2018 17:14
blbosť si napísal totálnu. nevadí. ak dovolíš, Gen 1, 26 ma takéto znenie: " Nato Boh povedal" Urobme človeka na náš obraz a podľa našej podoby. nech vládne nad rybami mora, i nad vtáctvom neba, i nad dobytkom, a divou zverou a nad všetkými plazmi, čo sa plazia po zemi. ked chceš citovať Genezis, bratu, poriadne si pozri čo sa píše v tej knihe, a cituj presne, lebo si to zle napísal. táto veta, v ktorej som ťa poopravil má hlboký zmysel, pretože takto to chcel Boh. a o tom sa nediskutuje. Pamätaj si. Pokiaľ chceš čítať Bibliu sporozumením, uvedom si najprv, že Písmo je kniha vzťahov, a tam niet priestoru nad senzačnými špekuláciami. Ja som o tom písal viackrát. TEda pravdepodobne tomu len nerozumieš obsahu. to nie je drzosť viery. Keby si sa zamýšľal (ako ja) celkovo nad dopadom a osudom ľudí, ktorí v Boha veria, ale majú neľahký život, na rozdiel od materialistov, ktorým brucho a matéria je všetko, o tom sa dá polemizovať, kde zmizla božia spravodlivosť. To ti všetko vysvetlí Boh... ak máš bližšie pripomienky, kľudne ma môžeš kontaktovať cez TS, s radosťou sa ti povenujem
 fotka
lordnorton  13. 2. 2018 22:28


 fotka
lordnorton  13. 2. 2018 22:35
Ach, jebať. Je tam napísané: atheism: The arrogant belief that the entire billon-galaxy universe was not created for us.

Drzosť štvrtá: Dovoliť si tvrdiť, že nejaká kniha, ktorá bolá napísaná desiatkami, možno stovkami ľudí v priebehu asi 5tich tisícročí, odkazuje sa mnoho iných mýtov a legiend, plus bola upravená podľa toho, ako vyhovovala vedeniu cirkve, má jednoznačný význam, ktorému autor príspevku vyššie rozumie a Ty nie...

Drzosť piata: Prehlásiť, o skupine ľudí, ktorá neprestala skúmať svet a stále hľadá odpovede (ateisti), že odmietajú pravdu a že ultimátna pravda je nejaký zoznam pravidiel ukradnutých budhistom pred 3000 rokmi, z ktorých dávajú význam tak tri.
10 
 fotka
antifunebracka  29. 4. 2018 19:30
Kifflom!
Napíš svoj komentár