Trápia vás zle sny? V tom prípade by ste mali poprosiť o pomoc Bakuho. Nie je to síce najkrajšie stvorenie, no jeho vady na kráse, dokonale vynahradia jeho schopnosti. Ale nebuďte pri jeho privolávaní ľahkovážny, pretože sa môže stať, že vás oprostí od viac, ako len zlých snov.

Baku zdieľa svoje pomenovanie a aj kanji* s tapírom, okrem toho sa aj ako tapír často vyobrazuje, čo však veľmi nejde dokopy s tým, že Baku je chimérou.
Ale pekne od začiatku. Tapír je totiž zviera, ktoré mohlo kľudne stáť na počiatku celej legendy. Táto legenda má totiž prvotné korene, nie v Japonsku, ale v Číne. Nuž a ako to súvisí s tapírom? Je totiž dosť možné, že tapír sa kedysi prirodzene vyskytoval aj v ázijských krajinách ako Čína, alebo Japonsko, poprípade sa do nich zvesti o ňom doniesli s niektorými moreplavcami, ktorý navštívili Malajziu. V Číne bolo totiž zvykom, vyobrazovať si ho na vybavení spálni. Od šatníkov, po steny, no najviac na prikrývkach. Prečo práve na prikrývkach? Pretože pôvodne vôbec nemalo ísť o zobrazenie Bakuho, ale o prikrývku z neho. Tak a tu sa zas dostávame k tapírom, pretože málokto si vie asi predstaviť, ako si idú ľudia robiť prikrývku z obrovskej chiméry. Nuž dá sa teda predpokladať, že Čínou kedysi naozaj blúdili tapíry a nemuselo by to byť ani tak dávno ako tvrdia vedci. Keďže aj napriek ich terajšej absencii, sa predpokladá, že na území Číny kedysi žili predkovia tohto stvorenia, merajúce dva metre na dĺžku a meter na výšku.
Pokrývky urobené z týchto zvierat mali človeka ochraňovať pred chorobou a vplyvom zlých duchov.

Ktovie ako, táto legenda sa v Japonsku dosť pozmenila. Baku sa zmenil na chiméru a jeho základnou vlastnosťou sa stalo jedenie nočných môr. Mal chobot a kly slona, oči nosorožca, telo medveďa, nohy tigra a chvost vola.
Jedna z legiend hovorí, že Baku bol stvorený až po všetkých zvieratách. Bohovia ho stvorili z ich najväčších predností a spravili ho tak silného a odolného.
Svojím pôvodom sa Baku vlastne dištancuje od démonov a radí sa k božstvám, ale ani to nie je jednoznačné (A raz vám to snáď aj vysvetlím, keďže Japonský systém delenia nadprirodzených bytostí je trošku komplikovanejší ako náš.). Každopádne aspoň jeho vnútorné pochody tak trošku zodpovedajú priam božskému správaniu. Japonské Božstvá sú totiž často nápomocné, no akoby im chýbala nejaká hlbšia empatia k ľuďom. Pomoci, ktorej sa od niektorého z božstva dočkáme, je často len o tom, že tým ukazuje svoju moc, súperí s iným božstvom alebo nadprirodzenom, alebo je to len jeho kratochvíľa. Baku je v tomto veľmi podobný. Oplýva mocou, ktorá vie človeku pomôcť, ale v podstate mu o pomáhanie vôbec nejde. Chce sa len kŕmiť a tak príde tam, kde ho zavolajú aby sa najedol.
Je viac spôsobov ako Bakuho vyvolať. Prvý spočíva v priamom ponúknutí snu Bakuovi, pri druhom treba tri krát zopakovať vetu „Baku-san príď a zjedz môj sen“. Baku vám potom odpomôže od zlého sna a ten sa vám už nikdy nebude snívať. Neradno ho však privolávať ku každej hlúposti. Ak je totiž baku hladný a nezasýti ho sen, ktorý ste mu ponúkli, neprestane sa kŕmiť kým sa nenaje. Vtedy mu padajú za obeť okrem zlých snov aj túžby, ambície a životné sny človeka a rovnako ako nočné mory, ani ony sa už nikdy nevrátia.

*Kanji- znakový systém používaný pre zápis japončiny

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár