Keď som bola malá, existovalo na svete milión vecí, ktoré ma spravili šťastnou. Chýbajú mi. Malé detské radosti a vlastne čokoľvek, čo vedelo vylúdiť úsmev na mojej tvári. Bola som šťastné dieťa. A vlastne som aj celkom šťastný teenager, hoci tak inak.
Včera mi volala segra, kým som doma zahrabaná medzi papiermi, robila projekt na matiku. Išlo ma poraziť, absolútne nechápem ambíciu učiteľov dať nás dole koncom júna. A to mám ešte písať písomku zo seminára, na ktorý proste nejdem, nejdem a nejdem a hotovo. A segra zavolala, aby som prišla von, že tam majú mačiatka. Absolútne vyčerpaná, totálne znechutená a bez záujmu o čokoľvek, som si obula tenisky a vybehla za ňou.
Boli dve. Čierne, trochu špinavé a tlačili sa pri improvizovanej miske s mliekom, ktorú niektoré z detí prinieslo. Pomenovali ich Macka a Packa. Boli maličké, nie väčšie ako keď k sebe dáte dve dlane. Dve ženské dlane.
Všetko zo mňa opadlo. Realita sa rozmazala a všetka moja pozornosť sa upriamila na Macku s Packou. Na ich malé labky, malé chvostíky, malé ňufáčiky a malé hlavičky.
Mám rada tento stav. Vždy som mala tento stav, hoci som si možno nie vždy uvedomovala, že som v ňom. Ako tie chvíle, keď sme sedeli pod čerešňou vo vinohrade a okolo lietali motýle. Ako keď sme sa vydriapali po tej polo-lesnej ceste nad mesto a videli ho celé ako na dlani. Ako keď som stála v Čiernej hore nad tou najkrajšou priehradou, ktorú som kedy videla.
Sú to maličkosti, hlúposti...
Sadnem si za volant a cítim sa slobodná.
Pol hodinu sa dívam na dve mačiatka a cítim sa šťastná, teda možno nie práve šťastná, ale uzrozumená s tým všetkým, čo sa okolo mňa deje a stalo.
Sedím pri ňom s hlavou na jeho ramene a cítim sa spokojná.
Bez ohľadu na to, čo všetko sa mi v minulosti stalo, či na to koľkokrát som mala pocit, že tento život už nemá zmysel, on ho má.
A dokázal mi to on. A tie mačky. On tým, že mi večer na fejsbúku napísal, že spolu to prekonáme. A mačky tým, že boli absolútne dokonalo úžasné, aj keď samé a opustené, ale to už tak s mačkami býva, alebo nie? A so mnou je to ako? Robím celý život niečo zle, že mi nejaká divná vesmírna sila neustále podkopáva nohy? Nemala by som to vedieť a vlastne to ani nechcem vedieť. Musím sa z toho všetkého dostať von, musím. Dlžím to sebe. A vlastne možno tak trochu aj im. Nech už je pravda akákoľvek a nachádza sa kdekoľvek.

Spolu to prekonáme...

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár