Úplne náhodou som našiel na sme.sk článok opisujúci plán MŽP na rozsiahle zmeny v Tatranskom národnom parku. Podľa tohto plánu v najbližších rokoch prídeme o dobrých 2294 Ha z najprísnejšie chránenej oblasti(A). Pričom podľa vyhlásení MŽP ide o miesta ktoré sú už teraz poškodzované turistami. Čo predstavuje zaujímavý paradox miesto toho aby sa kládol vyšší dôraz na ochranu tohto územia sa toto územie presunie do nižšej kategórie čím sa kvázi legalizuje nelegálne.

Myslím že žiaden ochranár si nerobil ilúzie o tom že k žiadanému rozširovaniu nedôjde. Všetci očakávali kompromis medzi ochranármi, J&T a MŽP miesto toho MŽP totálne prevalcovalo všetku snahu ochranárov a do tatier sa vrátia drevorubači.

Jedná z vecí ktoré mi napadli po tej katastrofickej víchrici bolo to že sa využije priestor ktorý vznikol na dobudovanie nových zjazdoviek a zvyšok sa opäť zalesní čo je ale pre Mňa nepochopiteľné je ak sme stratili tak rozsiahle územie lesa prečo ideme ničiť to čo ostalo?

Rúbať les v Belianských tatrách je zločin. Belianské tatry sú najchránenejším územím Vysokých tatier z úplne najkrajším porastom v celých tatrách. Bol som tam minulý rok a tam tie tatry stále vyzerajú tak ako vyzerali pred rokom 2004. Tie doliny sú úplne nádherné a jedinečné.Prečo asi tam nieje povolený vstup turistom a vedie tam len jeden Turistický chodník? "Bielovodskej a Javorovej doline v Belianskych Tatrách, s rozlohou viac ako tisíc hektárov, sú podľa návrhu v zóne B, kde sa môže ťažiť drevo." Neskutočné je slabé slovo. Prečo si ničíme čo je naše? Aké dedičstvo tu zanecháme budúcim generáciám?

Ďalšou vecou je povolenie výrubu v tichej a kôprovej doline o ktorú už ochranári bojovali a preukázali nepovolený výrub pričom bolo jasné že drevorubačom nejde o čistenie lesa ale o jeho úplne vyrúbanie. Ak by im šlo o ochranu proti škodcom nepotrebovali by preradenie do nižšej ochrannej kategórie na to existujú výnimky preto je toto dôkaz toho že nešlo o ochranu lesa ale o ťažbu.

Rovnako je plánovaný aj rozsiahle rozšírenie lyžiarskeho strediska na Štrbskom plese kde ale stromy neboli zničené tak rozsiahlo ako v častiach okolo Starého Smokovca. Ja sa pritom pýtam prečo nerozšíria zjazdovky v okolí Hrebienka a pod Lomnickým štítom kde Les takmer úplne zmizol? Odpoveď je prostá J&T a ich záujmy na Štrbskom plese
previazanosť na SMER a ich ministra ŽP Medveďa.

Zaujímavé je aj to že J&T v tom článku tvrdí že im stačilo menej. Potom je ale otázne aké záujmy týmto sleduje MŽP?

 Blog
Komentuj
 fotka
murcatko  4. 3. 2010 02:32
to je smutné
 fotka
tomas  4. 3. 2010 11:56
no zvykajme si, ľudia v tejto krajine si nechajú od politikov skákať na hlavu, od všetkých posledných 50-60 rokov, možno aj dlhšie... a tak tí si robia čo chcú... Tatry budú pre bohatých, ale len pre nich, tí tam budú mať svoju oázu luxusných domov, luxusných reštaurácií, bazénov a súkromných zjazdoviek...
Napíš svoj komentár