Dnes som sa bol registrovať na úrade práce. Nie preto že by som si nevedel nájsť prácu. Dokonca pravdu povediac, prácu mám/mal som. Dôvod je ten že som sa rozhodol založiť si živnosť. O pár týždňov nastupujem na druhý stupeň VŠ kombinovanou formou v Brne a popri škole chcem pracovať. Lenže neviem koľko mi takéto diaľkové štúdium bude zaberať času a vďaka živnosti získam dosť výraznú slobodu. Je to niečo po čom nejakú dobu túžim. Jednak bude záležať na mne, koľko práce a kedy vezmem, plus keď sa aklimatizujem budem môcť pracovať aj v Čechách.

Založiť si živnosť nieje problém a dalo by sa to zvládnuť za jeden deň lenže zíde sa mi nejaký kapitál na rozbeh. Preto ma zaujala možnosť získať príspevok na založenie SZČO, ktorý mi dúfam pomôže zaplatiť niektoré výdavky. Musíte chodiť na prípravu napísať nejaký plán a obhájiť ho. Následne môžte tento príspevok čerpať pričom sa zaviažete vykonávať danú činnosť minimálne najbližšie dva roky. Celkom fér ponuka ak by som sa rozhodol podnikanie zabaliť skôr ako za 2 roky musel by som pomernú časť prostriedkov vrátiť. Výška príspevku sa pohybuje od nejakých 2500€ do 4000€ podľa nezamestnanosti v danom kraji. Super vec tento príspevok obzvlášť ak uvážime že vďaka nemu vznikne minimálne jedno pracovné miesto, jedná malá firma. Táto firma môže postupne rásť transformovať sa a zamestnávať ďalších a ďalších ľudí, platiť dane...myslím že pre štát celkom dobrá vízia. Obzvlášť keď uvážime že napríklad taká KIA dostala pred dvoma rokmi dotáciu na jedno pracovné miesto vo výške viac ako 54000€. Čo je celkom riadny nepomer.

Problém ale je že tento príspevok bude poskytnutý len uchádzačom o zamestnanie ktorí sú v evidencii minimálne tri mesiace. Podmienkou ako sa udržať v evidencii je aby môj príjem ani jeden mesiac neprekročil 139€ mesačne a aktívne hľadal zamestnanie. Problémom je že ak by som mal o zamestnanie skutočný záujem nemusel by som sa ani prihlasovať na úrad práce. Nemal by som s tým problém.

Takže teraz miesto toho aby som proste dostal príspevok a normálne pokračoval v práci na živnosť musím byť tri mesiace evidovaný na úrade práce, so zamestnávateľom pre ktorého robím celkom zmysluplnú (si fandím) prácu uzatvoriť nezmyselnú dohodu o tom ako budem zarábať 120€ mesačne a zvyšok možno po troch mesiacoch ako odmenu. Neviem, uvidím.

Podľa toho čo som čítal na internete tak obhájenie a príprava toho plánu je obyčajná formalita a ten príspevok dostane každý kto prejaví záujem. Zvolili sme si pravicovú vládu, čosi splietali o podpore podnikania a strednej vrstvy. Čo takto odstrániť podobne nezmyselné byrokratické procedúry a podporiť tých ktorí podnikať chcú. Možno by sa tento blog volal ako som začal podnikať.

PS: Ak by ste niekto vedeli o zamestnaní pre elektrotechnika alebo programátora riadiacich systémov z malej dediny neochotného kamkoľvek dochádzať s požadovaným platom 10-20 tisíc eur mesačne (to som dal do tlačiva) dajte vedieť možno budem ochotný svoj plán prehodnotiť.

 Blog
Komentuj
 fotka
zajko30  5. 9. 2011 22:54
bože chalan, ty si utopista!..filip
Napíš svoj komentár