Najčasteším dôvodom prečo vás prepadnú je že si nevšímate okolie a neviete vyhodnotiť riziko. Vyhodnotenie rizika je prvou a základnou možnosťou ako sa vyhnúť napadnutiu. Uvediem príklad Idem po ulici v ušiach mám MP3 v ruke mobil píšem SMS a zahnem do tmavej uličky aby som si skrátil cestu a ani nezdvihnem hlavu aby som sa tam pozrel. Taký človek si doslova koleduje o malér. Málokedy sa stane že vás napadnú cez deň takže predpokladajme noc/večer. Prvé čo musíte urobiť vždy keď idete niekam zahnúť urobiť väčší oblúk aby ste do ulice kam bočíte videli skôr ako na ňu vykročíte. Už veľa krát sa mi stalo že som chcel niekade ísť ale keď som sa tam pozrel videl som skupinku vyholených hláv čo zrovna rozbili fľašu o chodník. Zahnúť by predstavovalo merateľné riziko preto si to radšej obídem.

Ďalšou vecou je keď idem po chodníku a zrazu na neho vojdu podozrivé osoby. Prvé čo musíte zhodnotiť je to ako rýchlo sa pohybujú. Ak je to možné a vy máte ešte možnosť niekam zahnúť tak to urobte ale nezrýchľujte urobte to plynule a zásadne neschádzajte z miesta z vyššou viditeľnosťou na miesto z mnohonásobne nižšou viditeľnosťou alebo dostupnosťou(podchod) V prípade že vás už ale zbadali a nedajbože aj na vás začali pokrikovať je ideálne zahnúť za najbližší možný roh a potom začať utekať. Utiecť nieje hamba.

V prípade že ale nebezpečenstvo nieje až také jednoznačné ako je skupinka opitých skinheadov je dobré dať na intuíciu. Mnohý ľudia ju majú veľmi na vysokom stupni a napríklad ja občas urobím niečo čo nemá logiku a až keď som v bezpečí zbadám že tam na mňa číhalo nebezpečenstvo. Najväčšie nebezpečenstvo v takej situácii hrozí osamoteným dievčatám ktorým oproti ide osamostatnený muž. Nemusí to predstavovať žiadne riziko ale nieje to vylúčené. Ideálne je zase prejsť na miesto kde je viac ľudí prípadne väčšie osvetlenie. Pre každý prípad je dobré nosiť pri sebe a mať pripravený kaser. NIE telskopický obušok, boxer a dalšie vymoženosti ktoré sú účinnou zbraňou pre muža. Žena týmito predmetmi málokedy dokáže dostatočne silne zasiahnúť. Uvediem príklad: Jedno dievča asi 140cm 15rokov do 40kg(maličké) provokovalo chalana cca 21 ročného namakaného a mnohonásobne tažšieho a vysokého takmer 2 metre. nebudem rozoberať čo to dievča urobilo podstatné je že došlo na to že ju zatiahol na pusté miesto kde ju fackoval a ona na neho vytiahla teleskop. teleskop jej vytrhol a dostala ešte viac. Zásadná chyba. ok ale s5 k prevencii útoku.

Ďalšou situáciou je státie na mieste(napríklad čakanie) základ v noci je postaviť tak aby sme neboli veľmi na očiach prípadnemú útočníkovi ale zároveň aby sme mali možnosť úniku a v dosahu miesto kde je zvýšený pohyb chodcov. Nikto vám neublíži ak utečiete na hlavnú ulicu kde je dobrá viditeľnosť.

Ďalšou chybou na ktorú som upozorňoval aj svoje dievča ak napríklad sedím na zastávke kde sú ľudia tak je dobré a správne si sadnúť k ľuďom ktorý niesu nebezpečný napríklad ženy v strednom veku. Hlavne ak sa na zastávke nachádzajú ľudia pod vplyvom alhkoholu alebo bezdomovci. Ak si sadnete na prázdnu lavičku koledujete si o to že si k vám niekto prisadne a čo horšie že sa ho nebudete vedieť zbaviť. V prípade že sa neviete niekoho striasť je vždy dobré požiadať o pomoc prvého človeka čo uvidíte.

Zhrnutie:
1. Snažte sa byť nenápadný
2. Sledujte svoje okolie
3. netelefonujte, neSMSkujte a nepočúvajte MP3. Zmysly všetkým zvieratám pomáhajú vycítiť nebezpečenstvo a utiecť pred nebezpečenstvom a lovcami túto schopnosť majú aj ľudia.
4. Nevyužívajte skratky a ulice ktoré su nedostatočne osvetlené.
5. Snažte sa zhodnotiť riziká
6. Neriskujte nesnažte sa pôsobiť sebavedomo ak nemáte prevahu. je to provokatívne.
7. Utiecť nieje hamba to platí aj keď už k útoku dôjde
8. Vyhýbajte sa tmavým cestičkám medzi blokmi a hlavne podchodom.
9. V prípade že sa cítite na nejakom verejnom mieste v nebezpečenstve(na diskotéke, v krčme) neodchádzajte z toho miesta sami.
10. Ak máte kaser noste ho vo vrecku v bunde nie na spodku kabelky tam vám nepomôže.
11. Plánovanie: premyslite si ako zareagujete v prípade priameho ohrozenia a pravidelne si to v hlave opakujte.

Ešte jedna rada pre dievčatá v prípade žeby sa vás niekto pokúšal znásilniť a nedalo by sa utiecť. presvedčte útočníka nech ide z vami že vy to chcete tiež ale nie tam že pôjdete k vám. Chodte z ním na miesto kde sú ľudia a tam požiadajte o pomoc. Je to skutočne jedna z prvých možnosti ako tomu zabrániť.

edit: Ešte k bodu 6. závisí to od situácie niekedy môže útočníkovi dodať odvahu to že si idete zo sklonenou hlavou takže závisí od situácie. Ja by som útočníkov rozdelil na dva typy vlci a hyeny. Takže to hore platilo na vlkov. Pred hyenami nesmiete ukázať strach.

 Návod
Komentuj
 fotka
rimanka  22. 10. 2009 10:03
a nejaká rada ako rozoznať vlka od hyeny?
 fotka
james144  22. 10. 2009 11:57
@Rimanka To závisí od situácie ale keď si vezmeš tak nieje problém zaradiť napríklad skupinu neonacistov a nafetovaného cigána.
 fotka
petika  22. 10. 2009 19:30
fuj, vzdy ked si taketo nieco citam..tak ma strasie.. ja osobne sa snazim predchadzat roznym rizikovym situaciam a tiez napriklad, radsej pojdem dlhsou cestou, ako si to skratit cez tmavu ulicku.. a taktiez si radsej pockam 15minut na autobus ako ist peso (moja cesta domov vedie okolo velkeho parku)-hoci by som za ten cas prisla domov.
 fotka
davepard  22. 10. 2009 23:23
suhlasim, ale este by som doplnil navstevovat kurz sebaobrany, najma pre tych ktory by chceli robit nejaky sport ale nevedia sa rozhodnut aky
 fotka
torpedo08  23. 10. 2009 02:06
akoze v pohode blog len u nas v mojej dedine sa neda splnit to ze :::nechodte nedostatocne osvetlenymi ulickami::: lebo u nas su take vsetky
 fotka
raisinia  29. 12. 2009 12:56
suhlasim s torpedom08 ....je u ans aj mensie riziko prepadnutia...vsetci sa pozname..

no az etraz si uvedomujem..ako si sluchadlami a nepozornostou koledujem o neprijemnosti. Strasne.
Napíš svoj komentár