Zajtra uplynie už 88 rokov od Ľubochnianskeho zjazdu, ktorý bol na Slovensku prvým krokom k vzniku Komunistickej strany.

Keďže dnešná historiografia na toto obdobie zámerne zabúda zverejňujem interpelácie z POslaneckej snemovne a Senátu

Prvá interpelácia je komunistická na ministra vnútra ohľadom rozohnania zjazdu

Druhá je sociálne demokrattická v Senáte

A tretia interpelácia je taktiež komunistická zo Senátu.

Odporúčam si všetky tri dokumenty porovnať...



Interpelácie k rozohnaniu ľubochnianskeho zjazdu

1302.
Súrna interpelácia
poslanca Karola Svetlíka, Darulu a súdruhov
na ministra vnútra
v záležitosti násilného rozohnánia soc. demokratického sjazdu v Lubochni.
Československá soc. demokratická strana robotnícka (ľavica) svolala sjazd delegátov zo Slovenska a Podkrpátskej Rusi na deň 16. a 17. januára do Lubochne.
Dňa 16. januára ráno bol sjazd zahájeny, na ktorom sa zúčastnilo 88 slovenských, 36 maďarských, 15 německých, 6 rusínských a 4 židovskí delegáti, zastupujúci 241.000 organisovaných proletárov.
Na sjazde sa pojednávaly otázky organisačné, administrativné, taktičné, a otázka pristupu ku III. Internacionále.
Prítomný hlavný slúžny Skyčák, ešte nezkusený mladíček, prezradzoval hneď od začiatku veľkú nervositu, obzvlášť ked počul slová: ťSovjetové Rusko, ruska revolúcia, proletariát, III. Internacionála a pod.Ť Skutočne aj zakázal to slovo ťrevolúciaŤ vyslovovať, ačkolvek naša republika povstala revoľúciou a sociáldemokrati ľavého smeru chcú túto republiku udržať, upevniť a pretvoriť na socialistickú republiku. Popoludní sa rozdelil sjazd na dve sekcie a síce na slovenskú a maďarsko-nemeckú, ktoré maly, každá pre seba, oddelená v inej miestnosti, svoje zasadnutie.
Nepochopitelné je, že večer asi okolo 7 hodine, keď jedon slovensky rečník (Julius Verčík, ktorý sa vrátil z Ruska, kde bol vyslaný ako člen delegácie robotníckej) vyslovil to slovo ťtretia InternacionálaŤ, ktoré cez deň už viec rázy bolo vyslovené, od rázu hlavný slúžny vstal a oslovil rečníka takto:
ťŽiadam pána rečnika, aby mi vysvetlil, čo si vlastne pod tretiou Internacionálou predstavuje!Ť
Poneváč rečník nemal vôlu pánu slúžnemu jednu zvláštnú přednášku urobiť, rozpustil tento v méne zákona shromaždenie. Delegáti protestovali proti tomuto nezákonnitému pokračováni a nechceli opustiť miestnosť. Po niekoľka minútach objavilo sa 16 četníkov pod vedením strážmajstra v miestnosti. Tento prešel cez dvoranu na podium k predsedovi a vyzval ho, aby sa delegáti ihneď vzdialili z miestnosti, a keďže sa okamžite tak nestalo, komandoval: ťČeta v pred!Ť
Četníci pristupili k nemu na podium a dalšie komando bolo: ťNasadit bodáky! ťOdtud vyprázdniť miestnosť!
Na toto urobili žandári pravidelný ťšturmangriffŤ na bezbranných slovenských delegátov. Samozrejme boli prítomní, medzi ktorymi sa aj poslanci a senátori nachádzali, prinúteni, surovej presile ustupiť. Poneváč bol jen jodon úzky východ, nemohli účastníci sjazdu tak rychle miestnosť opustiť, aby ich rozbehnutí bojalační žandári s nasadzenými bodáky nedohonili. Pri tejto atake bol jednomu delegátovi zimný kabát od spodku až hore po krk na chrbte bodákom rozrezaný a niekoľko osob dostalo rány kolbami, po medzi ktorými bol aj poslanec Svetlík.
Dolupodpísaní sa pytajú pána ministra vnútra:
1. Či má známosť o tomto pripade, alebo či a snáď už vopred dal rozkaz proti nenávidenej strane bezohľadne zakročovať, kde len možno?
2. Aké opatrenie hodlá učiniť, aby shromaždovacie právo štátnych občanov bolo rešpektované?
3. Či je ochotný zamedziť v budúcnosti každú neodôvodnenú surovost pri intervenciách verejných orgánov?
4. Či hodlá hlavného slúžného Skyčáka exemplárne potrestať za jeho nezákonnité brutálne rozohnanie sjazdu?
5. Či je ochotný ráz pre vždy rozkázat, aby sjazdy a konferencie politických strán konaly sa bez akejkoľvek assistencie štátnych orgánov, ako tomu je v Česku, na Morave a vo Slezku?
Praha dňa 19. ledna 1921.
Svetlík, Darula,
Haken, Burian, Merta, Surányi, Nagy, Koutný, Malík, Kučera, Houser, Krejčí, Mikulíček, Borovszky, Skalák, Teska, Skaunicová, Blažek, Kunst, Rouček, Dr. Šmeral, Tausik.














Tisk 417.
Interpelácia
senátora Frant. Zimáka a súdruhov
na ministra vnútra
v záležitosti rozpustenia sjazdu komunistou zo Slovenska v Lubochni.
Dňa 16. januára 1921 konal sa v Lubochni na Slovensku, v župe liptovskej sjazd komunistov zo Slovenska. Sjazdu prítomný bol interpelant ako zpravodajca časopisu inej politickej strany a s bedlivosťou sledoval priebeh jednania. Pozorovaním zistil, že prítomný zástupca politického úradu, hlavný slúžny Skyčák, už v predpoludných hodinách rušive zasahoval do sjazdového jednania, čo ironizovalo vážnosť úradu, ktorý zastupoval. V odpoludňajšom zasadnutí, celkom bez odôvodnenia a bez každej príčiny prehlásil sjazd za rozpustený a nechal účastníkov čatou četníctva brachiálnou mocou rozohnať.
Poneváč takým svévolným činom porušuje sa zákonom zaručené shromažďovacie právo, diskretuje sa demokracia Československej republiky a natíska sa zbraň do rúk rozvratným živlom, pýtajú sa podpísaní:
1. Je známo pánu ministrovi vnútra, že v Lubochni na Slovensku, dňa 16. januára 1921 bol neodôvodnene a násilne rozohnatý sjazd kamunistov a porušené bolo takto shromaždovacie právo občanov Československej republiky?
2. Mieni pán minister vnútra nechať vyšetriť čin hlavného slúžneho Skyčáka a zjednať zadosťčinenie občianskému právu v demokratickom štáte?
3. Má vôľu pán minister vnútra zdórazniť najmä úradom na Slovensku, aby podobným zneužívaním úradnej moci nepodkopávala sa autorita štátu a či nechá vinníkov príkladne potrestať?
V Prahe, dňa 23. ledna 1921.
Frant. Zimák,
Babka, Mudroch, Poliak, Filipínský, Zavadil, Jaroš, Dr. Soukup, Dr. Witt, Havlena, Kada, Cholek, Lorenc, Ecksteinová, Jakubka, Kouša, Folber, Krepenhofer, Cífka.

Tlačoviny Poslaneckej snemovne a Senátu, rok 1921.
















Senát Národního shromáždění R. Č. r. 1921.
1. volební období.
2. zasedání.
Tisk 429.
Súrna interpelácia
senátora Václava Chlumeckého a súdruhov
na ministra vnútra
v záležitosti násilného rozohnania soc. demokratického sjazdu v Lubochni.
Československá soc. demokratická strana (ľávica) svolala sjazd delegátov zo Slovenska a Podkarpatskej Rusi na deň 16. až 17. januára do Lubochne.
Dňa 16. januára ráno bol sjazd zahájený, na ktorom sa zúčastnilo 88 slovenských, 36 maďarských, 15 nemeckých, 6 rusínských a 4 židovski delegáti, zastupujúcí 241.000 organisovaných proletárov.
Na sjazde sa pojednávaly otázky organisačné, administratívne, taktičné a otázka pristupu ku III. Internacionále.
Prítomný hlavný slúžny Skyčák, ešte nezkúšený mladíček, prezradzoval hneď od začiatku velkú nervositu, obzvlášť keď počul slová: >Sovjetové Rusko, revolúcia, proletariát, III. Internacionála revolúcia III. Internacionála Žiadam pána rečníka, aby mi vysvetlil, čo si vlastne pod tretiou Internacionálou predstavuje! Četa v pred! Nasadiť bodáky! Odtud vyprázdniť miestnosť! šturmangriff < na bezbranných slovenských delegátov. Samozrejme boli prítomní, medzi ktorými sa aj poslanci a senátori nachádzali, prinúteni, surovej presile ustúpiť. Poneváč bol ľen jeden úzký východ, nemohli účastníci sjazdu tak rýchle miestnosť opustiť, aby ich rozbehnutí bojalační žandári s nasadzenými bodáky nedohonili. Pri tejto atake bol jednomu délegátovi zimný kabát od spodku až hore po krk na chrbte bodákom rozrezaný a niekoľko osob dostalo rány kolbami, po medzi ktorými bol aj poslanec Svetlík.
Dolupodpísaní sa pýtajú pána ministra vnútra:
1. Či má známosť o tomto pripade, a lebo či asnáď až vopred dal rozkaz proti nenávidenej strane bezohladne zakročovať, kde len možno?
2. Aké opatrenie hodlá učiniť, aby shromažďovacie právo štátnych občanov bolo rešpektované?
3. Či je ochotný zamedziť v budúcnosti každú neodôvodnenú surovosť verejných orgánov pri intervenciách?
4. Či hodlá hlavného slúžneho Skrčáka exemplárne potrestať za jeho nezákonnité brutálne rozohnanie sjazdu?
5. Či je ochotný ráz pre vždy rozkázať, aby sjazdy a konferencie politických strán konaly sa bez akejkoľvek assistencie štátných orgánov, ako tomu je v Česku, na Morave a vo Slezku?
Praha, dňa 19. ledna 1921.
Václav Chlumecký,
Svraka, Krepenhofer, Matuščák, Měchura, dr Heller, Perthen, A. Friedrich, Barth, Niessner, Löw, Luksch, Starck, Hecker, Drab.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár