A sú tu opäť najkrajšie sviatky roku, a tak ako som slúbil cez noc hrôzy, prichádzam s odborúčaniami ďalších filmov.

Televízie sa v podstate opakujú, tak nezaškodí malá zmena. Začínam hneď pri typický Vianočnom príbehu - Polárny expres, to je skutočne klenot Vianoc. Hoc ide skôr o nárychlo upravený príbeh, vytvára svoje osobitné čaro a akosi vždy mi príbeh navodí Vianočnú atmosféru.

Zaujiamavým je aj príbeh nepriateľa Vianoc - Grinch zobrazí po komediálnej stránke to, čo vlastne Vianoce sú a aký je postoj absolútnych neprajníkov Vianoc.

Pravdaže zvláštne čaro Sviatkov majú animáky. Ak si pozriete Pixar, tak klasickým Vianočným sa stáva Život chrobáka a Hladá sa Nemo. Pre tých akčnejších, ktorým lezie na nervy program JOJ-ky odporúčam akčnú Rodinku Úžasných - máte to isté, len v animovanej podobe a Pixar si na grafike vždy zakladal.

Kto chce vidieť niečo nové, tak nech si pozrie film animák Hore, pozor neodporúčam malým deťom - mohli by mať depresie

Pre tých, ktorí chcú mať animáciu z iného súdku odporúčam konkurenčnú Dream Works - Vianoce bez Shrecka by v podstate stratili to svoje čaro satirické. Množstvo rozprávkových ytostí zaženie nudu. KOmu sa nepáči postavička zlobra, do tváre podobnému Grinchovi, tak odporúčam pozrieť si Madagaskar, nudiť sa určite nebudete.

Kto má rád vážnejšie filmy - dobrá mu bude dráma podobná filmu Obsluhoval som anglického krála. Nie je to sice vianočný príbeh, ale dokáže plne uspokojiť človeka.

Pre obdivovatelov klasických kreslených rozprávok možno odporúčiť animovanú rozprávku Medvedík Darinka. Vynikajúci je zvlášť svojou dĺžkou. Tvorcovia v rozpätí 60minut vytvorili skutočne prekrásnu rozprávku, a tak môžte sledovať osudy hračkarskeho medvedíka s našitými ústočkami naopak ako v starinárstve našiel svoju rodinu.

Hodnotnou je aj rozprávka Mesto chodí Santa Claus. Napriek tomu, že bola vytvorená roku 1970 má svoje čaro a pomerne často bola dostať v stánkoch, takže ani dosupnosť nie je najťahšia..
Táto rozprávka rozpráva legendu o začiatkoch Mikuláša.

Obdivovatelia českej klasiky môžu mať radosť, pretože filmy môžme rozdeliť až do troch kategóri.

Na Vianoce sa dajú pozerať staršie filmy, zvlášť "U pokladny stál" s fenomenálnym Buriánom je súčasťou programovej tvorby českých staníc cez vianočne sviatky.

Podobne aj staršie rozprávky s ďalším fenoménom našej spoločnej kultúry Janom Werichom. Rozprávky ako Byl jednou jeden král, Cisárov pekár-Pekárov cisár netreba pripomínať.

Čas sviatkov dokážu spestriť aj werichovské "animáky" Stvorenie sveta a Filmfárum I. a II. Pre dnešnú mládež je to na škodu už neznámy pojem.

Vianočný nádych majú aj filmy Márie Poledňákovej. Každý rok na Prvý sviatok vianočný môžme sledovať S Tebou ma baví svět a neznáme nie su ani filmy Ako vytrhnúť vlerybe stoličku a Ako dostať otecka do polepšovne.


Poslednou kategoriou sú české rozprávky natočené od 70-tych rokov, ale tie netreba zvlšť predstavovať.

Nech už budete pozerať čokolvek, treba len popriať, aby tieto sviatky boli sviatkami pokoja a každý si dobre oddýchol.

No a ja sa lúčim a idem si ich tiež užívať, do videnia na Silvestra, keď si predstavíme ako sa najlepšie zabaviť a čo pozerať posledný deň v roku

Príjemné sviatky praje I.L.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár