Pred 50 rokmi americký scenárista, spisovateľ krátkych hororových poviedok Robert Arthur /1909-1969/ vytvoril pre vianočný trh 3 detektívne novely pre mládež pod názvom "Traja pátrači", ktorí sú známi aj na Slovensku.
Zaujímavosti
Tvorca Robert Arthur býval v okolí Los Angeles len 3 roky /1959-1962/, zvyšok života prežil na východnom pobreží.
Robert Arthur sa venoval písaniu temných poviedok pre dospelých, viaceré poviedky použil aj ako scenár pre seriál "Alfred Hitchcock uvádza"
Po skončení práce v Hollywoode a návrate na východné pobrežie autora oslovilo vydavateľstvo Randon House New York, aby napísal detektívnu sériu pre mládež. Arthur predložil projekt "Troch pátračov". Pre vianočný trh roku 1964 predložil už aj prvé 3 knihy.
Rukopis prvých troch kníh mal jednoduchý pracovný názov /Traja pátrači a strašidelný zámok, Traja pátrači a zajakajúci papagáj, Traja pátrači a šepkajúca múmia/. Vydavateľ pre väčšiu pútavosť navrhol aby názov začínal názvom tajomstvo/záhada.
Pre väčšiu reklamu využil Robert Arthur svoje priateľstvo s Alfrédom Hitchcockom, ktorého požiadal o využitie jeho mena pre reklamné účely. Hitchcock to prijal bez nároku na odmenu.
Každý diel kníh začína úvodom Alfreda Hitchcocka, Režisér však ani jeden úvod nenapísal. V jeho mene ho písal Robert Arthur a neskôr aj nasledujúci autori.
Pod Hitchcockovým menom je napísaných 30 kníh. Posledná vydaná kniha "Tajomstvo žraločieho útesu" na Slovensku už vyšla pod "patronátom" Hectora Sebastiana /originál podpísaný Hitchcockom/.
Robert Arthur napísal 10 noviel s troma pátračmi
Prvé 3 knihy mali veľký úspech Vydavateľstvo oslovilo autora, aby v jednom roku vydal 2 knihy.
Na sklonku života autor z dôvodu podlomeného zdravia nestíhal písať, preto oslovil viacerých autorov mysterióznych hororových kníh, aby sa ujali série. Oslovená bola aj autorská dvojica píšuca pod menom Ellery Queen. Prvým takýmto autorom, ktorý vstúpil do série bol Dennis Lyndson /píšucí pod pseudonymom Wiliam Arden/
Pomocníkom Roberta Arthura a verným čitateľom bola jeho dcéra Elizabeth. Tá odmietla, aby prvý pátrač nemal meno /mali ho volať génius Jones, prípadne chytrák Jones/ a vybrala druhú možnosť, ktorú autor ponúkol. Odvtedy sa prvý pátrač volá Jupiter Jones.
Rovnako ako Jupiter Jones, tak aj jeho duchovný otec Arthur si poťahoval spodnú peru.
Prezývku Jupitera Jonesa Jupe prvý krát bola použitá v tretej knihe /Záhada šepkajúcej múmie/ a vymyslela ju dcéra autora Elizabeth.
V USA po smrti Roberta Arthura písali sériu 4 autori. Všetci písali pod pseudonymom, aby neovplyvnili svoju tvorbu pre dospelých. Paradoxne "Traja pátrači" im priniesli viac slávy.
1. Wliam Arden napísal 13 kníh. Prvá mala názov "Záhada stonajúcej jaskyne". Známy svojou realnosťou zápletky a premyslenými hádankami.
2. M.V. Carey napísala 15 kníh. Charakterizuje ju tematika paranormálnych javov, ktoré v sérii často uviedla. Prvou knihou bola "Záhada horiacich stôp"
3. Nick West - napísal 2 knihy, ktoré však nemajú takú kvaslitu, ako knihy predošlých autorov /Záhada kašľajúceho draka, Záhada nervózneho leva/.
4. Marc Brandel - hoc napísal tri knihy, zaujal kolísavými výkonmi. Kniha "Záhada dvojprstého holuba" patrí medzi tie lepšie dielka. V jednej z kníh /slovenský ešte nevyšla/ sa zaoberá pôvodom Jupitera Jonesa.
Po 30. knihách Hitchcock končí a "patronát" nad troma pátračmi preberá spisovateľ detektívnych románov a scenárista Hector Sebastian. Hoc je to vymyslená postava, inšpiráciou bol zrejme tvorca troch pátračov Robert Arthur.
Rocky Beach je údajne imaginárne mestečko, ktoré ani americkí a ani potom nemeckí autori nevedeli presne lokalizovať. Mysleli si, že Robert Arthur si ho vymyslel. V skutočnosti Arthur presne geografický určil polohu mestečka. V knihe "Záhada šepkajúcej múmie" píše, že Rocky Beach je vzdialené 15 míľ od Los Angeles. Cesta do L.A. však trvala 50 minút, čo urobilo veľké problémy nemeckým autorom píšucim v nemeckej sérii troch pátračov. V skutočnosti Robert Arthur použil chyták a uviedol vzdialenosť vzdušnou čiarou. Skutočná vzdialenosť Rocky Beach od L.A. je 21 míľ po ceste a cesta skutočne môže trvať 50 minút.
Rocky Beach ako píše Robert Arthur v inom románe leží medzi Santa Monicou a Malibu Beach, čím autor už presne lokalizoval miesto, kde žijú traja pátrači. Mestečko skutočne existuje a má názov Topanga Beach.
Prvé vydanie troch pátračov na Slovensku bolo roku 1970. Od roku 1993 je séria číslovaná, nejde však skutočne podľa rady.Aj knihy Roberta Arthura sú poprehadzované
Poradie vydané za života Roberta Arthura
1. Strašidelný zámok
2. Zajakavý papagáj
3. Šepkajúca múmia
4. Zelené strašidlo
5. Miznúci poklad
6. Ostrov Kostier
7. Ohnivé oko
8. Strieborný pavúk
9. Vreštiace hodiny
10. Stonajúca jaskyňa Wiliam Arden
11. Hovoriaca lebka
12. Smejúci sa tieň Wiliam Arden.

 Blog
Komentuj
 fotka
relieforsaddist  27. 12. 2014 22:57
Zajakavy papagáj topovka!!!
 fotka
willbebetter  27. 12. 2014 23:22
moje detstvo

milovala som vrestiace hodiny a zajakaveho papagaja! boze az sa mi zacnelo, chcem si to vsetko este raz precitat a vratit sa xyz rokov s5
 fotka
wayne  27. 12. 2014 23:43
precital som vsetky knihy... a stale ich povazujem za super
 fotka
purenarcissism  28. 12. 2014 00:03
ja som akurát na vianoce dostala ďalšie diely, stále to vychádza
už ich je vyše 60
 fotka
ssnehulienka  28. 12. 2014 00:47
♥ ♥
 fotka
overexcitedgirl  28. 12. 2014 10:13
z týchto mám najradšej zajakavého papagája a potom z tých neskorších záhadu zmenšujúceho sa obrazu.. ale všetky tieto knihy si rada čítam
 fotka
samtord  28. 12. 2014 12:47
no jo
 fotka
medelline  28. 12. 2014 14:52
zbožňujem tie knihy
 fotka
sveter  28. 12. 2014 17:17
keď som mala asi 14 tak som ich mala prečítaných strašne veľa, v knižnici mali asi tak 50 a všetky som prečítala xixixiixiiii

mohla by som si prečítať ešte voľačo
10 
 fotka
tequila  4. 1. 2023 17:12
a tvoja bola ktora najoblubenejsia?
Napíš svoj komentár