Túto knihu som kúpila ako darček mojej mame ... kupovala som ho ale s tým, že ju si ju chcem prečítať možno skôr ako jej ju dám. Nakoniec som to vydržala a bola som až druhá.

Kniha Malala ma dostala. Predpokladám, že aspoň časť z vás vie, kto toto dievča je. Pre mňa je to neobyčajná osobnosť.

Malala bolo dievča, ktoré sa narodilo v Pakistane, v oblasti, kde narodenie dieťaťa, dievčaťa, sa nepovažuje za radostný deň. V jej prípade to bolo inak. Jej otec ju od narodenia miloval.

Zakladal školy a dbal na to, aby sa jeho deti mohli vzdelávať bez ohľadu na pohlavie. To ho viedlo k tomu, aby založil dievčenskú školu. Talibanu sa to ale nepáčilo a začal proti tomu bojovať. Školy vyhadzovali do povetria, dievčatá mali úplny zákaz vzdelávať sa.

Odmalička vedela, že každý človek by mal mať právo sa vzdelávať. Že vzdelávanie by nemalo byť rozdeľované na východné a západné. Túžila po poznaní.

Začala písal blogy pre BBC pod pseudonymom Gul Makaiová. Písala o živote pod nadvládou Talibanu. Bojovala v ňom hlavne za práva dievčat na vzdelanie ktoré im bolo odpierané. Bola známa svojím odporom voči Talibanu.

Jedného dňa, cestou do školy, zastavili Talibanisti autobus v ktorom sedela Malala so svojimi spolužiačkami. Chceli ju umlčať. Chlap sa postavil pred ňu a namieril. Guľka prešla ľavou očnou jamkou a vyšla pod ľavým plecom. Postrelené boli aj jej 2 spolužiačky ktoré vyviazli len s menšími zraneniami. Jej stav bol však vážny no ona to ako zázrakom prežila.

Po tomto incidente sa o Malalu začal zaujímať celý svet. Získala najvyššie štátne civilné ocenenie za hrdinstvo. Bola nominovaná na medzinárodnú cenu mieru pre detských aktivistov. Stala sa najmladšou kandidátkou v dejinách nominovanou na Nobelovu cenu za mier. Europarlament jej udelil prestížnu Sacharovovou cenu a získala mnohé ďalšie ocenenia. Dnes je naďalej aktivistkou a ocenenia sa jej len hrnú. Je držiteľkou Nobelovej ceny.

Založila neziskovú organizáciu Malala Fund ktorá sa naďalej zasadzuje za vzdelanie. Investuje do vzdelávacích programov a podporuje zástancov vzdelávania po celom svete.

Je to neskutočné pútavý príbeh. Pre mňa sa Malala, aj vďaka výchove a láske svojich rodičov, stala symbolom odvahy. Nebála sa písať, verejne vystupovať aj napriek tomu, že vedela, čo všetko Taliban dokáže, aj napriek vyhrážkam ktoré jej boli adresované.





 Blog
Komentuj
 fotka
istsinka  11. 12. 2014 00:07
 fotka
vitocorleone  11. 12. 2014 00:36
Tá fotka je TOP
 fotka
istsinka  11. 12. 2014 06:33
@vitocorleone aby si nebol sám
 fotka
vitocorleone  11. 12. 2014 08:53
Ďakujem
 fotka
beatlesgirl  11. 12. 2014 22:05
Malala je Človek! Pisala som o tom, co spravila, taku mini pracicku na literaturu a musim povedat, ze citat si o nej, bolo inspirativne...
 fotka
narazuvzdornaa  11. 12. 2014 22:30
čožeeee, nemám rada biografie (vlastne mi napadá, že všetky, ktoré som čítala, boli o nacistoch), ale zbožňujem Malalu a určite si to chcem zohnať ^^
 fotka
istsinka  12. 12. 2014 07:06
@narazuvzdornaa ja som tú knihu nevedela prestať čítať proste úplne ma dostala
 fotka
waagbistritz69  12. 12. 2014 07:54


 fotka
james98  21. 12. 2014 20:05
Málokto si to uvedomuje - ale presne o tomto je socializmus. Ona žije myšlienkou socializmu. Rovnosť, mier, pokoj - rovnaké príležitosti, sloboda a vzdelanie pre každého.
Napíš svoj komentár