!!! VAROVANIE, TENTO BLOG OBSAHUJE CHEMIU !!!

!!! ĎALŠIE VAROVANIE, OBSAHUJE AJ HNUSNÉ INFORMATICKÉ VÝRAZY !!!

Ako už si tí, čo ma poznajú všimli z malého Stovka sa stal Veľký Stovo, maturant. A kedže oháňať sa týmto vznešeným titulom nie je len tak zadarmo, tak musel nadísť deň posledného zúčtoavia a teda hlavný protagonista príbehu musel predstúpiť dnes pred maturitnú komisiu.

A keby len raz ...
Moja neprekonatelná sebaľútosť mi nedovolí sa neposťažovať, že som pred ňou stál hneď dvakrát.

Ráno bolo ako každé iné. Budík sa ma začal ako o preteky pokúšať vydávaním zvukov ma vytiahnuť z postele. Po hodnej chvíli som zistil, že tie pazvuky ktoré sa rozliehajú po mojej izbe nie je rota pochodujúcich R'n'B speváčok, ale moje obyčajné zvonenie na mobile, ktoré je podľa istej nemenovanej osoby Umbrella od Rihanny, ale ono sa to vážne sa na to ani nepodobá...

... no dobre, nebudem odbiehať od témy. nasledoval klasický ranný rituál, od ktorého som si behom toho úzasného akademického týždňa úplne odvykol a potom odvoz do skoly. Tam som stretol jednu spolužiacku, ktorá pochopiteľne bola v hlbokom záchvate predmaturitného stresu. Naštastie sa mi od nej podarilo pozičať si zošit z informatiky, kde sa mali nachádzať posledné informácie, ktoré som potreboval na prežitie nasledujúcich pár hodín. Predsalen nie som žiaden bifloš, aby bol moj zošit z informatiky kompletný a nechýbali mi tam také dôležité veci, ako ukladanie reálnych čísiel do pamäte a binárna sčítačka. O binárnej sčítačke viem povedať asi toľko, že je to taká škatuľka, do ktorej idú tri kábliky a vychádzajú len dva a že je veeeeľmi dôležitá.

Po asi pol hodinke svorného panikárenia spolu s ostatnými ľudmi, ktorí postupne prichádzali nadišiel čas sa odobrať do ŠVL (školské výpočtové laboratórium), kde mala spomínaná maturitná skúška z informatiky prebiehať. Kým sa dopripravoval prvý človek (spomínaná panikáriacia spolužiačka) tak už som aj ja sadal za počítač a bežal mi môj čas na prípravu. Úloha na naprogramovanie bola celkom jednoduchá. naprogramovať program, ktorý zo zadaného textu vytvorí *návod*, ako ho napísať na klávesnici mobilného telefónu a ešte k tomu nejaké drobnosti.

(zakázaná reklama: Program mám a aj fuguje, ak má niekto starého rodiča s mobilom, ktorý po ňom neustále chce aby mu *pomáhal* s písaním SMSiek (dúfam, že moja babka nie je jediná svojho druhu), môžeme sa dohodnúť.)

Samozrejme, nebol by som to ja, keby som v jednej s tých doplňujúcich úloh nemal riadny bug, chvalabohu nikto si ho nevšimol aj keď mňa skoro hodilo na zem keď som prezentoval zdroják na veľkom projektore. Teda som túto časť okomentoval jednou vetou a rýchlo scrollol niekam inam. Porota si zjavne nevšimla, že to hádže zlé výsledky a ani tú chybu. Normálne začínam mať zo seba dobrý pocit, ako to tu čítam, aký som šikovný.

Po asi hodinovej pauze, ktorú som venoval usilovnému učeniu sa chémie, ma čakalo ďalšie defilé pred maturitnou komisiou. tentokrát už spomínaná chémia. Vysvetliť, ako je možné, že prebiehajú endotermické reakcie aj keď sú proti všetkej božej logike. Áno, za priebeh endotermických reakcií naozaj može samotný Satan, ale to by asi komisia mi neuverila, tak som ju zásobil žvástami o narastajúcej entropí v reakčnej sústave a oni to zožrali. Potom nejaké reakcie, ktoré mi vyšli na tabuli úplne inak, ako počas prípravy, ale aj na to sa tvárili, že to je dobre. No, samozrejme až na moju schopnosť vyjadrovať sa chemicky vhodne. Podarilos a mi pár totálnych záderov a jeden z nich bolo, ze OH mínus skupina z uhľovodíka vysockuje vodík. Nasledoval pokus, ktorý sa zvrhol na to, že dve tretiny komisie nadávali, aký zlý preoxid vodíka im predali (nie, nešlo o to, aby som niekoho odfarbil na blond). Celkovo sa tvárili, že sa im to, čo som im hovoril páčilo.

Prvý deň maturít teda vnímam celkom pozitívne, držte palce zajtra na slovine, budem to potrebovať

UPDATE: Za obe veci mam jednotky !!!

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
sheena205  27. 5. 2008 15:32
krásne ale ja za tie endotermicke reakcie naozaj nemôžem
 fotka
xenomorph  27. 5. 2008 15:38
Ja som maturoval z informy vcera, pri komentovani zdrojaku sa vsetci nadchynali, ako je to nadherne logicky a strukturovany program, spustenie malo byt ceresnicka na torte, no ky to div ono to nie a nie zbehnut Pozitivnym aspektom teda ostalo, ze sa mi podarilo vytvorit tak sofistikovanu chybu, ze ju ani trojclenna maturitna komisia nedokazala pocas 5 minut spiritizacii odhalit Teoria bola v pohode, aj ked som sa ucil zbytocne hardwarove detaily a okecat aj tak narychlo musel teoreticku informatiku, takze som spokojny
 fotka
luc.ka  27. 5. 2008 15:41
svorné panikárenie - to je krásne



OH- vysockuje vodík - tak to som sa úprimne zasmiala



a to na mature robíte normálne pokusy?? to sa u nás tuším nerobilo... u nás sa vlastne také robilo len v prvom ročníku, aby nás utvrdili v tom, aká je to kuuul škola, čo všetko ponúka...



ale zas je pravda, že ja som tej chémii veľa nedávala... ani svojou prítomnosťou na hodinách... ehm... a potom čuduj sa svete tomu dooooosť dobrému Dčku z minulého semestra...
 fotka
galinka  27. 5. 2008 21:55
Luc.ka: U nás sa na mature z chémie nerobili pokusy? Prečo som bola v tom že áno?



My sme na informatike nemali veci ako binárna sčítačka a podobne, to som prvýkrát videla až na výške na predmete na ktorom som na ústnej skúške rozprávala 5 minút o binárnej sústave A tiež sa vcelku teším že som svoj program nemusela prezentovať na projektore (ešte že naša škola takýmto vybavením nedisponovala )



Ale gratulujem k jednotkám a držím palce pri získavaní ďalších jednotiek
Napíš svoj komentár