Ak si učiteľ, nečítaj to!!!

Blíži sa nový rok, s ním aj obdobie skúšok a novoročných predsavzatí. Ako každý rok si možno dáš predsavziatie - budem študovať poctivo a s dobrými výsledkami. Ale ako vždy, veľmi rýchlo prídeš na to, že tieto dve predsavzatia sa navzájom vylučujú. Aby sa ti podarilo splniť aspoň jedno z týchto krásnych odhodlaných predsavzatí, ponúkam ti malý návod ako na to.


Čo potrebuješ:

1. nožnice
2. priesvitnú lepiacu pásku (je dobré, ak je hrubšia)
3. biele pero (nemyslí sa tým, aby písalo na bielo, ale aby malo biely obal) – niekedy ich treba niekoľko
4. počítač
5. tlačiareň


Postup:

1. Vo Worde si napíšeš ťahák, zväčša toho býva aj trošku viac, tak treba šetriť miestom a používaj inteligentné skratky, prípadne niekedy postačia aj začiatočné písmenká, slabiky a už zvyšok zvládneš na písomke aj sám.

2. Textu, čo si si napísal, zmeníš veľkosť písma. Pôvodná verzia, čo sa ku mne dostala, bola veľkosť 5. Ale to bolo od FTVŠáčky. Bežný študent zväčša potrebuje narvať toho na ťahák viac. Ja odporúčam 4 prípadne 3,5. Ak je kríza a ty máš toho veľa, dá sa zvládať aj 3(Ale na to je vhodný zrak „ala lupa“).

3. Je dôležité, aby text v zmenšenej forme nepresahoval dĺžku pera, ideálne je tak 5 cm, aby sa dal v prípade potreby aj dáko šikovne zakryť. Na dĺžke až tak veľmi nezáleží, ale tiež by to nemalo byť extrémne dlhé, aby si to nemusel lepiť na desať pier.

4. Keď si konečne spokojný so svojím výtvorom, vytlačíš si ho. Odporúčam tlačiť vo viacerých kópiách (aj veľkosťou písma), potom si vyberieš, čo je najlepšie čitateľné.

5. Vystrihneš a oblepíš ním pero. (Biele má byť preto, aby na ňom ten ťahák nekričal. Inak kľudne môžeš aj iné použiť).

6. Ťahák je hotový, môžeš ho s čistým svedomím použiť na skúške. Venoval si jeho príprave dosť veľa času. Zaslúžiš si ho.


Prípadné zádrhele, ktoré sa môžu vyskytnúť a ich riešenia:

1. Nemáš tlačiareň - nevadí, ťahačik ti vytlačia ochotne aj v škole. Ak nemáš v škole možnosť vytlačiť si to, v hociktorej kopírke ti to vytlačia. (Mne sa tiež raz stalo, že mi tlačiareň doma nefungovala, tak som nabehla do školy s USBčkom, vytlačila si, nalepila a bol ťahák na svete. Aj keď uznávam, boli to trošku stresy.)

2. Máš toho veľa, na viacerých perách, zle sa v tom orientuje – očísluj si perá, prípadne inak si ich znač a snaž sa mať aspoň aký taký prehľad, čo kde máš. Je veľmi nepríjemné, keď musíš neustále meniť perá a hľadať, čo máš na ktorom popísané.

3. Máš ústnu skúšku – opísať sa dá všade, aj na ústnej. Však máš pár minút písomnú prípravu, za ten čas stihneš čo to opísať. Najnovšie vraj musí skúšajúci mať na skúške aj prísediacich, aby sa zamedzilo sexuálne obťažovanie. Takže opisovanie je trošku sťažené, lebo tam máš viac ľudí, čo na teba dozerajú. Ale to aj tak nevadí, oni hlavnú pozornosť venujú tomu, čo akurát odpovedá. Ty zatiaľ cez prípravu môžeš kľudne používať ťahákové pero.

4. Na skúške vyhlásia: „Nechajte si na laviciach iba jedno dve pera, všetko odložiť preč!“ a ty potrebuješ súrne mať na lavici peračník so svojimi perami – nechaj si kľudne na lavici peračník pokiaľ ťa niekto neupozorní, že ho máš odložiť. Zväčša im je to viacmenej jedno. Ak náhodou trvajú na tom, aby si na lavici mal len to jedno pero, zvyšné záložné perá strč do vrecka, drž v druhej ruke, alebo čo si už vymyslíš.


Dôležité zásady:

1. Nenápadnosť nad prehľadnosť. Nepoužívaj žiadnu farbu, zvýrazňovače, nič čo by upútalo pozornosť. Tento ťahák, nie je novinka na študentskom trhu. Boli prípady, keď aj zo skúšky vyleteli kvôli tomu, že im ich pestrofarebný ťahák našli. Takže opatrnosti nikdy nie je dosť! Najme ak máte na skúške dozorkonajúcu mladšiu generáciu. Pozor si treba dávať na doktorantov – nevieš, na akom systéme ťahákov boli odchovaní.

2. Ak máš na dozorkonajúcu ženského pohlavie, dávaj si dvojnásobný pozor! Tie majú 6. zmysel na opisujúcich študentov. (Raz sa mi stalo, že ku mne došla, nazrela mi do lavice, popozerala okolo mňa. Ale ani očkom nemrkla na moje pero, čo som kŕčovite zvierala v dlani, aby nič nebolo vidieť.)


Pár malých postrehov:

Chalani to majú predsa len niekedy o čosi horšie. Keď ide holka na skúšku(ústnu), keď to nevie, môže to zachrániť veľkým výstrihom, prípadne minisukničkou, pekným úsmevom(Ak ide na skúšku k žene, neviem, či tieto prostriedky budú úspešné, ale u mnohých chlapov to zaberá). Keď pôjde chalan na skúšku s rozopnutou košeľou, aby ukázal svoju vyšportovanú hruď a kocky na brušku, neviem, či to urobí dobrý dojem na skúšajúcu. Takže chalani to musia vedieť o čosi lepšie, keďže ich zachráni len inteligencia, podfuky typu- ukážem, aký krásny som, veľmi nezaberajú. Z toho vyplýva, že ak si chalan, musíš si o čosi viac posedieť nad skriptami, prípadne viac času venovať príprave precízneho ťaháku.


Tak už len pár slov na záver. Držím palce, nech sa na skúškach darí. Pre tých mladších na písomkách, však sa polrok blíži, treba zamakať!


Ak som niekoho pohoršila, že tu takto propagujem podvadzanie, tak sa hlboko ospravedlňujem. Treba to brať s humorom a nadhľadom.

 Návod
Komentuj
 fotka
pawlo  25. 12. 2008 12:41
Ja preferujem radšej ťahák ktorý mám uložený v hlave - môžem ho využiť kedy len chcem a vždy tam zostane
 fotka
damien11  25. 12. 2008 16:15
Ja preferujem zasa opisovanie alebo iPod velmi sikovna vec ale len ak mate nano lebo na touch by som dal toho viac ale nemam ho ja schovat. Preto ak sk kupite novy, mezbavujte sa stareho moja rada.
 fotka
miskazteska  25. 12. 2008 16:31
ja sa zatial mozem spoliehat na spolusediacu..
 fotka
hyrdelqa  25. 12. 2008 19:46
ja som leniva aj tahak pisat....
 fotka
00sasenqa00  26. 12. 2008 12:48
najlepsie je si ho nalepit do prezuviek-ale musia to byt slapky a nenapadne sa vyzut odskusane -overene a este neodporucam na ofinu moc to vidno taktiez oskusane - prislo sa na to
 fotka
bubu13  3. 1. 2009 23:39
no ja preferujem tie nalepene bud na mobile alebo ako uz sasenqa pisala v prezuuvkax..
skkusala som uz aj papier s tahakom zalepit na dlazku D nastastie skusajuci nenasiel
 fotka
radulik7  4. 1. 2009 14:16
poznam tento tip
mne sa podarilo ukryt si pomerne velky tahak do zahybu na sukni sa divim domu ucitelovi ze bol taky slepy ale inak, v peracniku na skatulke so spendlikmi ktore som doniesla na nastenku, to tiez nebol zly napad
 fotka
christianna  30. 1. 2009 19:27
najlepsi tahak je: maly papierik pod lavou rukou (ak pisem pravou)... lava ruka je volne polozena na lavici... a ked je ucitel dost daleko a otoceny... naziznut, zakryt... a keby ste mali pocit ze zbadal - posunut ruku dole, papierik pojde s nou a zleti na zem. samozrejme, niekedy nezleti dobre vtedy je to v keli, ale ja som zatial nikdy nemusela tahak odstranovat, moja metoda "pod rukou" ma este nesklamala
 fotka
robbeee  13. 2. 2011 10:38
Ja si myslím, že najlepší ťahák je toho najmenšieho rozmeru. Snažím sa ho urobiť na najemnší rozmer, najmenšie číslo atď. Niekedy sa mi to aj podarí, ale niekedy sa mi aj stane, že ho vôbec neviem prečítať, lebo to písmo je také maličké. Najlepšie ťaháky na webe, si vždy nájdem na www.antiskola.eu, majú tam veľký výber, vždy si odtiaľ viem nejaký ťahák použiť. Ak je len podobný, potom si ho doplním podľa mojej predstavy.
Napíš svoj komentár