Dnes je tomu tyzden odkedy som si doma naladila radio.

Dobre, neladila som, pustila som si live stream na smart TV, ale vysledok je rovnaky - vacsinu dna mi doma hra vysielanie jedneho z najznamejsich slovenskych radii - radia expres.

Asi sa mi pacila ta predstava namiesto neustaleho preberania sa spotify playlistami mat niekoho, kto tu hudbu bude cely den nahodne vyberat za mna. No a to som este netusila, ake siroke spektrum zabavy moze pocuvanie radia ponuknut. Odkedy som si ho zapla, hra mi prakticky vkuse. Dokonca uz ani nepozeravam Netflix, sem tam si vecer pustim nejaky film, ale vacsinou ked sa rozhodnem nieco si pozriet, nedokazem sa pre nic rozhodnut, a tak sa radsej vzdy vratim k vecernemu strikovaniu. Mozno by aj netflix mal fungovat ako radio, ze ho len rano zapnete a oni vam budu pustat nahodne veci (pockat to asi funguje, vola sa to televizia).

No a prave nahodnostou by sa radio expres mohlo rozhodne chvalit siroko daleko. Pokial zrovna nebezi nejaky tematicky rebricek, naozaj nemate ziadnu sancu predvidat co pride. Bude to Meky Zbirka ci Despacito? Reklama na ticho alebo najnovsi hit od Nicki Minaj? Aneta Langerova ci Eminem? Paci sa mi to.

Pocas tohoto tyzdna som sa okrem ineho dozvedela aj kopu novych veci o slovenskej hudobnej scene. Napriklad to, ze Katka Knechtova stale produkuje novu hudbu. Alebo ze Zdenka Predna sice novu hudbu asi neprodukuje, no tento tyzden zarobila minimalne sest centov, ked o pol jednej rano zahrali jej hit “Ked to nejde”.

Dozvedela som sa aj to, ze Kuly pouzil vo videoklipe k pesnicke o mrtvom dietati zabery svojho ziveho syna. Odsudzovala ho za to nie len verejnost, ale aj matka jeho zeny - jeho svokra a babka spominaneho pesnickou na druhy svet poslaneho dietata - ktora sa k situacii vyjadrila ako k “tahaniu Krista za nohu z kriza”. Naopak Kuly si zvratenosti situacie vedomy nie je, kedze podla jeho slov svojho syna vybral preto, lebo nikto iny do klipu o mrtvom dietati to svoje pouzit nechcel, a tak sa nastval a pouzil vlastne. Ak sa pytate preco vobec skladal pesnicku o mrtvom dietati ak mu ziadne nezomrelo, na tuto otazku poznam odpoved tiez - vraj chcel touto piesnou ludom odkazat aby si uvedomili, ake su deti v nasich zivotoch dolezite a ze na ne treba mysliet nie len pocas zivota ale aj po smrti.

Wait…what?

Nevadi, nech uz to bolo ako chcelo, nie len Zdenke ale aj Kulymu sa dukaty kotulaju, nakolko Desmod na radiu expres hraju pravidelne. Dobre, uznavam, moja hudobna nenarocnost ma tiez iste hranice a sem tam zvyknem na chvilku zvuk vypnut a uzit si ticho svojej domacnosti.

No ako hovorim, ked zrovna nehraju Desmod, je to dost fajn. Napriklad do radia volavaju ludia a rozpravaju ako sa maju ci co prave zazili - len tak, ich motivaciou je pravdepodobne len prispiet k slovenskej radiovej produkcii, nejedna sa o ziadne sutaze ci hadanky. Jednoducho kazdy den sa v radiu diskutuje o nejakej teme - napriklad o jarnej unave, na ine temy si momentalne spomenut neviem, pretoze ludia ktori volaju sa zvacsa aj tak velmi nevyjadruju k veci. Jednoducho ktokolvek moze do radia zavolat a len tak povedat ako sa ma a co zrovna robi. Nahodou je to mile, kym niekto nepovie nieco hrozne trapne a vy sa potom musite citit trapne zanho.

Kazdopadne aby som radiu expres nekrivdila, sutaz maju tiez, no v tomto pripade nevolate vy do studia, ale oni vam. Ktokolvek moze poslat esemesku na urcite cislo ktora stoji jedno euro a kazdy den po tretej poobede potom nahodne zavolaju jednemu z odosielatelov a ten musi telefon zdvihnut so slovami “Pocuvam radio expres” - ak tak spravi, vyhra 3000 EUR. No a na moje prekvapenie to dost dobre funguje - vacsina tych ludi naozaj vyhrava, a mna to teda vzdy hrozne vezme, mozno to bude fazou cyklu a mozno dojimavostou situacie, ale uz som pocas tohoto tyzdna zoparkrat slzu vyronila. A tiez som si spomenula, ako mi raz so slovami “Pocuvam radio expres” zodvihla kozmeticka ku ktorej som sa chcela objednat na obocie, a to bolo uz peknych par rokov dozadu, cize ta sutaz im musi naozaj dobre vynasat ,ked uz bezi tak dlho. Kazdy den musi smsku poslat asi podstatne viac ako tritisic ludi, co ma vlastne privadza k myslienke ze Zdenka Predna mozno novu hudbu tvorit nemusi pretoze stale zaraba na tej starej, ked ma tolko posluchacov.

Takze ak ste uz unaveni z neustaleho predierania sa hipstersko alternativnymi playlistami, skuste radikalnu zmenu a mozno budete rovnako nadseni ako ja. A ak mate pocit ze si na vas zrovna sadla stastena, mozene poslat aj tu esemesku - cislo este z hlavy neviem, ale ked mi date dalsi tyzden ci dva, urcite si ho zapamatam

 Blog
Komentuj
 fotka
goldenbeach  30. 3. 2020 21:56
Keby som si to naladil, tak po tyzdni ti poviem co budu hrat o 16:48 v stredu stale hraju to iste a v tom istom case . A ich temat na cely tyzden je taky, ze :
Pondelok: co ste robili cez vikend?
Utorok: aky bol vas prvy den v praci po vikende.
Streda: nieco z hudby
Stvrtok: pokec o pocasi a sporte
Piatok: co budete robit cez vikend?
Vikend: co robite?

Ja pocuvam radio regina
 fotka
vaness123  30. 3. 2020 22:20
Prvý raz v živote čítam recenziu na počúvanie rádia, ty kks xD
 fotka
etelnair  30. 3. 2020 23:18
Sme iba putnici, co putuju po zemeguli,
nemam 140kilovu hlavu ako Kuly.
- Patrik Vrbovsky, 2007
 fotka
drazoal  30. 3. 2020 23:25
dakujem, prvy text za toto obdobie, ktory ma citelne obohatil

ale akoze ja Expres zvyknem pocuvat v praci o dvanastej, maju tam celkom k veci spravy a potom ide Brano Zavodsky s hostom, ktoremu vacsinou celkom fajne naklada, a to ma bavi. a potom pol hodinu radsej pustaju len hudbu (to si vzdy predstavujem, ze tam vsetci uplne tak unavene a rezignovane sedia, spamatavaju sa z toho, cumia do blba a popri tom si utieraju pot a sliny, ktore na vsetkych doprskli z moderatora a respondenta v najintenzivnejsej casti ich polemiky).

A potom pride 13. hodina a vsetko je zas po starom. Nahodou vtedy to vacsinou vypinam, resp. este predtym .

Ale napr. taku Frenkvenci 1 som dokazal pocuvat asi tri rana po sebe a som si povedal, ze uz nikdy viac, to sa nedalo. Vacsinu casu beztak bezala reklama a ked nahodou nie, tak tam bol nejaky nechutne nadsene znejuci clovek, co rozpraval o tom, ako v uliciach nejakeho random ceskeho mesta rozdava nahodnym ludom ranajky a robi s nimi rozhovor na temu AKO VELMI SU RADI, ZE DOSTALI ZADARMO RANAJKY OD RANDOM TYPKA NA ULICI.

ok, staci, dobru
 fotka
h8u  30. 3. 2020 23:30
@drazoal hej presne ten obed je nahodou super, ja vzdy 12:00 obedujem a vtedy zacnu spravy a potom ide ten brano zavodsky co si fakt servitku pred usta neberie, ale to s tou hudbou potom mas pravdu to som si ani neuvedomila, fakt to asi vsetci rozdychavaju potom a obeduju :'D
 fotka
h8u  30. 3. 2020 23:44
Inak keby niekoho zaujimala ta morbidnost tak tuto je

Screenshot
 fotka
kakofonicka  31. 3. 2020 06:26
Desmod je hudobny a Kuly aj ludsky odpad, to sa ani necudujem, ze si neuvedomuje, aky bol debil, ked dal do toho klipu vlastne dieta.
 fotka
chlorofyl  31. 3. 2020 10:40
pustit si radio express a pocuvat nebodaj tie sracky co sa hraju dookola tka radsej skocim z okna fakt ne fuj
10 
 fotka
cltr0n  31. 3. 2020 11:11
expres a europa 2 ... toje nábeh na rakovinu mozgu Ja si sam od seba pustím možno tak FM kvôli hudbe, kvôli spravodajstvu Rádio Slovensko a v práci Regina... to sa tiež celkom dá
11 
 fotka
warble  31. 3. 2020 14:44
boze to je super blog
12 
 fotka
motovidlo323  31. 3. 2020 16:15
Najviac ma na tom blogu zaujalo, že niekto v roku 2020 ešte počúva Spotify, keď existuje YT Alebo ešte Jango odporúčam, keď máš rada random pesničky v obľúbenom štýle

Fakt som nikdy nepochopil, prečo niekto preferuje Spotify, v čom sú tie výhody, ja si ho zapínam tak raz za rok, keď chcem počuť konkrétny album jedine Alebo si pustím 1 z CD, čo som si napálil radšej

Inak mne sa nezdá nič divné na tom, že použil v tej pesničke svoje decko (btw to je 20 rokov známy fakt ), čo je na tom? Je to len song. Ale pamätám si, že cca pred 10 rokmi som tiež posielal SMS do tej súťaže často
13 
 fotka
h8u  31. 3. 2020 16:23
@warble jej dakujeem
14 
 fotka
lafiziq  1. 4. 2020 13:50
zahrám sa na diablovho advokáta:
1) tá pesnička je na slovenskú populárnu hudbu z roku 2005 dobrá. Téma je unikátna. Text veľmi výborne napísaný.

2) a čo, že vo videoklipe je živý jeho syn? keby vo filme vaše dieťa hralo postavu, ktorá umrie tak je to morálne zlé? je to videoklip - Nie dokument

3) Každý sa so smrťou blízkeho človeka vyrovnáva inak. Sú ľudia, ktorí po smrti sa tvária ako keby ten človek nikdy neexistoval. Možno na to Kuly narážal.
15 
 fotka
deficit  1. 4. 2020 14:43
U nás posledné dni hráva Expres, presne preto rádio, lebo nechcem počúvať furt to isté dookola na Spotify (tak po 2 dňoch počúvam furt to isté dookola v rádiu).

Podľa mňa je základ nepočúvať aktívne, to by som asi zblbol ale v pozadí to nie je zlé.

Pred koronou sme radi v práci počúvali FM4, zaujímavý nemecko-anglický mix s contemporary DJ setom medzi 2 a 3 poobede. Teraz je to len korona a korona a už chcem späť správy po nemecky, kde nerozumiem nič

Dnes idem vyhrať na exprese 9999 €. Cítim to v kostiach.
16 
 fotka
quattroformaggi  1. 4. 2020 14:46
@deficit v kostiach to cítiš už asi týždeň, hun, a furt nie sme boháči
17 
 fotka
tralalibang  1. 4. 2020 21:04
@motovidlo323 Ja počúvam hudbu hlavne na mobile a mám urobené playlisty, preto mi vyhovuje Spotify. Dá sa vypnúť obrazovka, keď to počúvam. Dá sa počúvať offline. Žerie to menej dát než YT. Hudba je tam lepšej kvality než YT, nechodia mi tam tisíce posratych reklám (lebo na mobile nemám adblock).
Odkedy mám Spotify, tak YT nezapinam skoro vôbec. Jedine keď si chcem pozrieť koncert alebo nájsť novú hudbu.
18 
 fotka
kerrang  1. 4. 2020 22:27
Expres sme asi pred pomaly 2 mesiacmi počúvali v práci, keď ani už neišla tá hitparáda 2020 hitov, no úprimne po 5 hodinách jak zopakovali znovu tú nejakú novú pesničku mi to rádio liezlo na nervy ...keby bolo po mojom, už by som preladil a pritom tá hitparáda keď ju dajú je fajn a jedine vtedy zvládam počúvať ...inak tiež moc moderátorov nemusím, buď sa priveľmi smejú alebo trápny humor, blbé keci.. ...však majú toľko piesní, keby to hrali, obmieňali všetko alebo by vznikla taká odnož rádia z tých hitov, tak by to mohlo mať počúvanosť ...aj tak, omnoho radšej by som bol za vznik ďalšieho rockového rádia, čo by sa počtom piesní podobalo k Rockovej republike, lebo to som mal obľúbené kedysi
19 
 fotka
kerrang  1. 4. 2020 22:32
A keď tam neboli v robote mladí, tak starí furt naladili Reginu západ ...ale nezazlievam im to, náhodou to sa dobre počúvalo a aj niečo zaujímavé z regiónov, niečo zaujímavé povedali, tak buď som starí, ale vyhovovalo mi viac tú Reginu každý deň počúvať
20 
 fotka
purenarcissism  2. 4. 2020 15:54
velmi som sa pobavila

ale...mam serioznu otazku...ty strikujes?
21 
 fotka
motovidlo323  2. 4. 2020 16:31
@tralalibang Môže byť, že na mobile to má ozaj výhody... to mi nenapadlo, bo ja absolútne nepočúvam hudbu cez mobil
22 
 fotka
h8u  2. 4. 2020 17:13
@purenarcissism hej no len v zime ma mamka naucila takze velmi biedne zatial, robim obrovsky sal, ale bavi ma to
23 
 fotka
purenarcissism  2. 4. 2020 20:56
tak to je krasne ! kvitujem !
24 
 fotka
johnysheek  3. 4. 2020 23:27
@5 ved ja tu pesnicku poznam.. to je stare ako ja..
preco vlastne teraz ludia vobec riesia ze tam mal kuly vlastneho syna? to skutocne niekoho trapi co kto spravil pred sto rokmi?

ale inak.. premyslam cie dieta tam mal dat, ked je to klip k jeho pesnicke jeho kapely.. akoze nahodne cudzie by bolo lepsie?

a k clanku... sa len smejem.. by som ti oponoval v tak vela veciach.. a vsetko su to dovody, preco uz roky nepocuvam anezapinam radio a az nechapem ako to ze v nom nachadzas pozitiva.. hlavne ked tam skutocne kazdy den hraju to iste.. ((expres sa da pocuvat kazdy rok asi dva tyzdne.. vzdy je to niekdy v januari a je to v ten cas co ide ich hitparada dvetisic iks iks hitov (za iks iks si dosad aktulne cislo kalendarneho roka) vtedy fakt hraju cely ten cas ine pesnicky..
Napíš svoj komentár