Touto otázkou smerujem, či je normálne, aby bežný človek pracoval napr. za minimálku, s tým, že zamestnávateľ má za neho menšie obvody...a zvyšok mu dá na ruku (dajme tomu, že o niečo viac ako je bežné).
Veľa mladých tak v súčasnosti robí (čo môže byť problém potom pri bratí si hypotéky? + nízky dôchodok)...
a chcem sa opýtať, aký máte na to názor... častokrát mladí nemajú veľa penazí, tak začnú takto robiť, aby sa mali trochu fajn na začiatok....je to normálne podľa vás? (okrem toho, že je to nelegálne z oboch strán)...Rsp. prečo veľa ľudí takto robí?
Mam 1350€ v hrubom a zoberu mi tusim ze len tych 350€ -+ kedze mavam tisicovku, platim si aj pilier, a ine odvody ktore za mna odvadza zamestnavatel co je velka firma a kazdy kto v nej pracoval sa ma teraz na dochodku dobre a nestazuje si.
Robi to neskutocne vela sedlackyh zamestnavatelov, sama som sa s takym kokotom stretla no nastastie som tam bola len na brigade samozrejme som rychlo podala podnet na cesku obchodnu inspekciu, aj ked mi poslali list ze ma budu informovat o vysledku a stale nic
Kazdopadne zasnem nad tym ze je tolko ludi ktori tak vedome pracuju, dufam ze to su ti ktori budu potom vyplakavat ako z 300 euroveho dochodku nemaju na lieky.. neskutocne fakt
moje zmýšľanie je v tomto trochu divné a možno sa týmto štýlom raz privediem na mizinu.. no pre mňa je prioritou odložiť čím viac peňazí. na štát a inštitúcie sa v živote vôbec nespolieham, viem že jediná šanca na slušný život je zabezpečiť sa sám. ďalšia vec je, že moja generácia bude možno odchádzať do dôchodku až v 70tke. neberiem ako samozrejmosť, že sa toho veku dožijem. takže na základe týchto faktov uprednostňujem reálne peniaze než vidinu toho, že raz sa možno dožijem dôchodku a potom budem ťažiť zo svojej práce. je pravda, že by som takto nechcela fungovať celý život, no ak by to bolo finančne výhodné, dokázala by som tak žiť aj niekoľko rokov. počas života chcem neustále napredovať a zvyšovať svoju úroveň. to by mohlo viesť až do stavu, kedy sa mi podarí začať vlastný biznis, ktorý by som mohla viesť a ktorý by ma mohol živiť až do súdneho dňa.
@atropabelladona na jednej atrane megavelky suhlas a tiez som toho nazoru, no na strane druhej, co ak vlada nastavi strop s max.vekom odchodom do dochodku na 60 (ž) a 65 (m) a budeme vcelku zdravi, schopni a ciperne zit este dalsich 30 rokov? Z coho? Z tych nasetrenych penazi , ktore nam dajme tomu vydrzia 10 rokov a co potom? Par eur na zivot, ktore nas predsa len dovedu k zhorsenemu zdrav.stavu ....(to som asi skomolil )
@atropabelladona nemáš divné zmýšľanie skôr mám pocit že divné zmýšľanie majú ostatný . Radšej miniem teraz peniaze ako potom keď čo ani nepredpokladám sa dožijem dôchodku a potom akurát tak môžem šetriť na pohreb. Keď sa aj zo šťastím dožijem tak veľa času potom aj tak neostane. Radšej robiť všetko preto aby som na štát mohol z vysoka srat. Žijem teraz a nie v budúcnosti. Za 50rokov môže byť všetko inak .
@tomias je to rozsiahla problematika s mnohými úskaliami. v poslednej dobe často premýšľam o tom, čo bude v budúcnosti, ako sa zabezpečiť, ako myslieť na dôchodok. každý človek má inú situáciu, preto moje riešenia určite nemôžu platiť pre všetkých. podľa mňa sme sa ako spoločnosť už dostali do bodu, kedy je nemysliteľný systém, v ktorom "mladí robia na starých". nemyslím to v zlom, no už teraz to nefunguje a pochybujem, že sa to zlepší, kým my zostarneme. zastávam názor, že každý človek musí myslieť na svoju budúcnosť. dnes už existujú rôzne možnosti prípravy na dôchodok a verím, že postupne budú pribúdať ďalšie a ďalšie varianty, pričom všetky budú založené na individualite. ako som už spomenula v predošlom komentári, ja osobne sa chcem v živote rozbehnúť, skúsiť podnikať, vytvoriť si vlastný biznis. netvrdím, že sa mi to podarí, no aspoň to chcem v budúcnosti vyskúšať. vlastný fungujúci biznis môže človek viesť až kým naposledy nevydýchne. ale to len v prípade, že sa niečo podarí, preto treba mať aj plán B. z minimálnej mzdy dostane človek minimálny dôchodok, ktorý sa dnes pohybuje okolo 270 eur. v otázke neboli bližšie špecifikácie, takže je to všetko veľmi hypotetické. ak by sa naskytla situácia, že by som v papieroch mala uvedenú minimálnu mzdu a na ruku by som dostávala 2000 eur, tak by som sa s tým uspokojila. odpracované roky by sa mi zarátali, minimálny dôchodok by bol garantovaný a myslím, že by som dokázala ušetriť toľko, že by som prežila aj 30 rokov staroby. ale možno sa mýlim a čakal by ma krach.. v živote nie je nič isté a okolnosti sa rýchlo menia, ktovie čo bude o rok, o dva.. ja niekedy neviem ani čo bude o týždeň
vôbec nevieme, aký bude o 50 rokov systém. okrem toho už dnes sa starám o to, aby som nebola taký ten dôchodca čo je lieky a je nemohúci. starajte sa o seba v prítomnosti a nebudete mať problémy v budúcnosti. ja viem s mojími peniazmi naložiť lepšie než štát. a teraz ma tu môžete zožrať
@h8u ty si presne tá piča čo keby robí učiteľku tak kontroluje ospravedlnenky pod mikroskopom či nie sú sfalšované.
Načo si dávala ten podnet? Vysvetlíš mi? Prečo tebe vadí niečo s čím súhlasí zamestnávateľ aj zamestnanec? Nikdy nepochopím túto "logiku" keď sa musí niekto úplne cudzí jebať do niečoho čo nikomu neubližuje.
@laurikaaa prečo nazývaš ľudí čo chcú ušetriť na neškodnej veci kokotíkmi?
Každý robí nejaké menšie prehrešky, chodila si poza školu? Ojebala si niekedy že máš 18 aj keď si nemala? Skúšala si trávu? Tak prečo kurva nazývaš ľudí kokotmi len zato že robia úplne bežnú vec s ktorou súhlasia aj zamestnanci????
@mnichovcan podľa mňa je základ nežiť nad pomery a neupadať do spleti dlhov kvôli trendom, móde a sociálnemu tlaku. ľudia míňajú peniaze na zbytočnosti, len aby sa mohli pýšiť niečím, na čo nemajú. každá sociálna vrstva má svoje hranice a ľuďom by malo byť jasné, že pokiaľ nepracujú na vrcholných pozíciách, z dlhodobého hľadiska nemajú na to, aby držali krok s ľuďmi vyššieho formátu. keď si človek určí svoju triedu a uvedomí si na čo má a na čo nie, je to prvý krok k možnosti niečo usporiť a zabezpečiť sa. nevravím, že netreba myslieť na budúcnosť, ale určite sa netreba spoliehať na štát.
@Tomias pointou tohto fóra je, že je to už zabezpečené a my na to buď pristúpime alebo nie.
Inak je to smiešne ako sa tu každý oháňa tým, že by do toho nešiel.. ľudia, veď keby Vám niekto ponúkol dvojnásobok, prípadne trojnásobok toho, čo dokážete maximálne zarobiť pri "čestných" podmienkach, tak by ste tomu človeku aj nohy olízali. Škoda len, že by ste následne tie peniaze minuli na pominuteľnú zábavu.
Ja som tak isty cas pracovala brigadne u dvoch zamestnavatelov, prvy vpohode a od druheho som za 200h odpracovaneho casu dostala 20e
A znamy takto pracoval na zmluvu normalne na ttp, na papieri minimalka a vraj zostatok na ruku... och ake bolo sklamanie ked im akoze za blbosti strhavali peniaze a na ruku mal tak 100-200
Ako ono to moze byt fajn, len si treba overit zamestnavatela. S prvym som bola spokojna takto a na druheho ked som podala oznamenie tak vyplavalo na povrch ze nikto nikde nedostava vyplatu u nich vporiadku ale doteraz po dvoch rokoch som sa nedockala
@padlyanjel presne toto. Pracovala som tak chvíľu a všetko bolo v pohode až kým som nepovedala že dávam výpoveď, Pár dni pred koncom mi dali “pokutu” 30€
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Veľa mladých tak v súčasnosti robí (čo môže byť problém potom pri bratí si hypotéky? + nízky dôchodok)...
a chcem sa opýtať, aký máte na to názor... častokrát mladí nemajú veľa penazí, tak začnú takto robiť, aby sa mali trochu fajn na začiatok....je to normálne podľa vás? (okrem toho, že je to nelegálne z oboch strán)...Rsp. prečo veľa ľudí takto robí?
Kazdopadne zasnem nad tym ze je tolko ludi ktori tak vedome pracuju, dufam ze to su ti ktori budu potom vyplakavat ako z 300 euroveho dochodku nemaju na lieky.. neskutocne fakt
Slovensky narod zadlzeny az po smrt
Kde dlhy prechadzaju "z matky na dceru A z otca na syna "
To je ale zmyslanie...
Načo si dávala ten podnet? Vysvetlíš mi? Prečo tebe vadí niečo s čím súhlasí zamestnávateľ aj zamestnanec? Nikdy nepochopím túto "logiku" keď sa musí niekto úplne cudzí jebať do niečoho čo nikomu neubližuje.
Každý robí nejaké menšie prehrešky, chodila si poza školu? Ojebala si niekedy že máš 18 aj keď si nemala? Skúšala si trávu? Tak prečo kurva nazývaš ľudí kokotmi len zato že robia úplne bežnú vec s ktorou súhlasia aj zamestnanci????
@Tomias pointou tohto fóra je, že je to už zabezpečené a my na to buď pristúpime alebo nie.
Inak je to smiešne ako sa tu každý oháňa tým, že by do toho nešiel.. ľudia, veď keby Vám niekto ponúkol dvojnásobok, prípadne trojnásobok toho, čo dokážete maximálne zarobiť pri "čestných" podmienkach, tak by ste tomu človeku aj nohy olízali. Škoda len, že by ste následne tie peniaze minuli na pominuteľnú zábavu.
A znamy takto pracoval na zmluvu normalne na ttp, na papieri minimalka a vraj zostatok na ruku... och ake bolo sklamanie ked im akoze za blbosti strhavali peniaze a na ruku mal tak 100-200
Ako ono to moze byt fajn, len si treba overit zamestnavatela. S prvym som bola spokojna takto a na druheho ked som podala oznamenie tak vyplavalo na povrch ze nikto nikde nedostava vyplatu u nich vporiadku ale doteraz po dvoch rokoch som sa nedockala