Ľudský organizmus a možná adaptabilita pred vznikom rakoviny
Všetci dobre vieme, že oproti minulosti prišlo k veľkému posunu v potravinárstve, najmä čo sa týka synteticky vyrábaných konzervantov, zvýrazňovačov chutí, farbív atď., ktoré po zdravotnej stránke nepôsobia príliš blahodárne.. (*dokončím v komente)
...a oproti minulosti, kedy sa ešte tieto látky nepoznali a neboli vyvinuté je zrejmé, že máme v tele zastúpené väčšie množstvá týchto (dá sa povedať) škodlivých látok.
Podobný pokrok zaznamenal aj agro sektor, kde sa začali masovejšie používať GMO plodiny, ktoré jednak tiež jeme, ale sa nimi aj zvyknú prikrmovať hospodárske zvieratá. Avšak je to len zlomok, používa sa aj chémia proti častokrát novým škodcom, chorobám, niekedy s drastickejším účinkom..
Viem, že vyslovene iba tieto fakty nevplývajú na rozvoj rakovinových buniek, ale chcel by som vedieť čo si myslíte, či si organizmus postupnou evolúciou a prispôbovaním sa týmto nezdravým látkam vybudoval určitú adaptabilitu?
Alebo si myslíte, že oproti minulosti, kde sa viac zvykli používať prírodné konzervanty, dochucovadlá, zvýraznovače chuti.. a nepoužívali sa GMO plodiny, lebo neboli vyšľachtené neprichádzalo podľa vás k väčšiemu nárastu onkologicky chorých pacientov?
Prvá vec: Ešte sa nevie či GMO plodiny spôsobujú rakovinu, výsledky zatiaľ ukazujú aj to aj to.
Druhá vec: Keďže sa tieto látky používajú relatívne krátko, organizmus si na ne nestihol vytvoriť žiadne "obranné funkcie" ako tie čo už má veľmi dlho.
Tretia vec: Obrovské množstvo z týchto látok v jedle, v potrave pre zvieratá a v hnojivách je pre organizmus neškodné, lebo sa do neho buď dostávajú v malom množstve, alebo sú to pre telo prirodzené látky, ktorých sa vie zbaviť. Tie ktoré sa ukážu ako škodlivé boli a v budúcnosti budú zakázané.
@marjy77@2 Ludia ani nevedia poriadne co GMO znamena, a praveze GMO moze byt este zdravsie ako normalne pestovane plodiny, pretoze GMO ma napriklad lepsiu obranyschopnost proti skodcom, kdezto ostatne sa musi chemicky striekat.
Tu je zaujimave zaujimave video k tomu (daju sa tam zapnut aj ceske a sk titulky)
To v minulosti sa používali látky ako DDT a syntetické arómy , farbivá X x škodlivejšie plasty , farby , karcinogénne pičoviny Dnes je to v určitom smere omnoho lepšie A GMO plodiny nepredstavuje žiadne zdravotné riziko ! Čo sa ti stane keď zješ pomaranč , alebo gurdža ?
GMO mi nepride vobec ako problem. Je to proste urychlene slachtenie. Nic zle mi na tom nepride. Nieco ti vyrastie viez co to obsahuje vies to rychlo analizovat ci tam nie su nejake skodlive latky co to robi atd. Problem je skor to ze svet bezi tak rychlo ze na neziaduce ucinky vela novych produktov vynalezov objavom sa pride priliz neskoro ked uz su aj tak zastarale a nahradilo ich nieco ine. A dalsia vec je ze existuje vedny odbor ktory sa normalne studuje na vysokej skole Agnotológia, co je vlastne veda o tom ako ojebavat ludi ako si vytvorit vedecke vyskumi tak aby sme dosiahli zelany vysledok a ako rozsievat nevedomost a zmetok medzi ludi.
"kedysi bolo menej škodlivých látok"
Kedysi:
-arzén v tapetách
-olovo v mejkape
- oblizovali rádioaktívne štetce
- opiáty ako liek na kašeľ, aj pre deti
- pomleté múmie ako liečivo
Nie, že by to malo znamenať, že by sme nemali eliminovať škodliviny v okolí, ale zas neidolizujme minulosť
@mielikki@10 fúha, to naozaj bol arzén v tapetách?! Rádioaktívne štetce? Prečo rádioaktívne, čo ich vyrábali pri Černobyle? Tak pomleté múmie je už dávna minulosť, to až takto do minulosti som neuvažoval pri písaní tohto, iba v rokoch kde žili moji rodičia, teda socializmus a tak..
Arzén - 19. Storočie. Vo farbe. A teda nielen tapetách, množstve vecí
Oni vedeli potom robiť tú farbu aj bez As, ale bolo to drahšie, plus ľudia si často mysleli, že kúpili kvalitné veci bez toho a no, nie
Čo sa štetcov týka, rádioaktivita nie je len z černobyľu predsa. Začiatok minulého storočia, možno ešte chvíľku predtým. Svetielkujúce veci boli ultra moderné. Maľovali tým napríklad ciferniky na hodinách a tie, čo to robili, často olizovali štetec, aby maľoval na tenšie a precíznejšie. A no, farba bola rádioaktívna.
Múmie boli moderné tiež v cca 19.st, to nie je tak dávno.
A okrem toho, mojou pointou bolo práve to, že ľudia mali v živote pochybné látky, čo ich mohli ľahko zabiť/vážne poškodiť zdravie, v podstate bežne v rámci histórie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
Podobný pokrok zaznamenal aj agro sektor, kde sa začali masovejšie používať GMO plodiny, ktoré jednak tiež jeme, ale sa nimi aj zvyknú prikrmovať hospodárske zvieratá. Avšak je to len zlomok, používa sa aj chémia proti častokrát novým škodcom, chorobám, niekedy s drastickejším účinkom..
Viem, že vyslovene iba tieto fakty nevplývajú na rozvoj rakovinových buniek, ale chcel by som vedieť čo si myslíte, či si organizmus postupnou evolúciou a prispôbovaním sa týmto nezdravým látkam vybudoval určitú adaptabilitu?
Alebo si myslíte, že oproti minulosti, kde sa viac zvykli používať prírodné konzervanty, dochucovadlá, zvýraznovače chuti.. a nepoužívali sa GMO plodiny, lebo neboli vyšľachtené neprichádzalo podľa vás k väčšiemu nárastu onkologicky chorých pacientov?
Druhá vec: Keďže sa tieto látky používajú relatívne krátko, organizmus si na ne nestihol vytvoriť žiadne "obranné funkcie" ako tie čo už má veľmi dlho.
Tretia vec: Obrovské množstvo z týchto látok v jedle, v potrave pre zvieratá a v hnojivách je pre organizmus neškodné, lebo sa do neho buď dostávajú v malom množstve, alebo sú to pre telo prirodzené látky, ktorých sa vie zbaviť. Tie ktoré sa ukážu ako škodlivé boli a v budúcnosti budú zakázané.
Tu je zaujimave zaujimave video k tomu (daju sa tam zapnut aj ceske a sk titulky)
Kedysi:
-arzén v tapetách
-olovo v mejkape
- oblizovali rádioaktívne štetce
- opiáty ako liek na kašeľ, aj pre deti
- pomleté múmie ako liečivo
Nie, že by to malo znamenať, že by sme nemali eliminovať škodliviny v okolí, ale zas neidolizujme minulosť
Oni vedeli potom robiť tú farbu aj bez As, ale bolo to drahšie, plus ľudia si často mysleli, že kúpili kvalitné veci bez toho a no, nie
Čo sa štetcov týka, rádioaktivita nie je len z černobyľu predsa. Začiatok minulého storočia, možno ešte chvíľku predtým. Svetielkujúce veci boli ultra moderné. Maľovali tým napríklad ciferniky na hodinách a tie, čo to robili, často olizovali štetec, aby maľoval na tenšie a precíznejšie. A no, farba bola rádioaktívna.
Múmie boli moderné tiež v cca 19.st, to nie je tak dávno.
A okrem toho, mojou pointou bolo práve to, že ľudia mali v živote pochybné látky, čo ich mohli ľahko zabiť/vážne poškodiť zdravie, v podstate bežne v rámci histórie