ale inak vbc nic z ^^ toho nepoznám, nvm
eh, jdem si pustit zase len Alizée, / Veronu, / myléne,
al. ten Vidiek, / Slunícko, apod.
ako uz 15 ~ 20 poslednych rokov..
( a ne, nebude s'poznávanie ziadnych novích vecí, ziadne ucení se, spoznávanie novích vecí, - ziadne, nic také!
aj ja som ..~ urazení,
a nasratí
a cím-dál-tím-víc!
^^nasraty )
Všetko neznáme, to nie sú legendy, ale novodobé rýchlokvasené hviezdičky, ktoré rýchlo zhasnú. Až niekto hviezda aj vôbec je, lebo buď si zaplatili alebo sú influenceri.
Pustil som si každý z tých songov... nerozvážne bez inkognito módu. Pán Satan ochraňuj môj tehlu po tehle roky budovaný Youtube algoritmus.
(Ten bez videoklipu, čo má ilustráciu ako cover art mi ukazuje že je odstránený).
A keď už som pri tom... Tak za mňa sú najlepšie songy za 2025
akiaura, LONOWN, Baby Jane - Deathwish
Jutrø x Linda - Rewind
Mos Elian x Staarz - Unholy
CULTTASTIC - Watch iT Burn (Sage remix)
LORN - Acid rain (skeler. remix)
Claudia Valentina - When I'm high
IVOXYGEN - Acid Blue
@11monika11@14 tak celkovo su najocenovanejsie. ku koncu roka skoro vsetky hudobne weby po celom svete zostavuju svoje BEST OF rebricky a tieto veci sa opakuju najcastejsie @teal
- nech sa paci, reupload toho chybneho songu a v pohode, mne sa sice skoro vsetky pacia, ale zas ja som total fatal final level hipster aj ked by som cakal, ze aspon james k ta oslovi inak ja tie tvoje tiez vbc nepoznam sa priznam
@15 Akože jednotlivé ingrediencie by tam aj boli, ale recept nevyšiel podľa môjho vkusu. Mal som pocit, že ten song sa nikam neposunul, a to že je dosť dlhý mu v tomto prípade vôbec nepomohlo. Prišiel mi veľmi jednotvárny a akoby nikam nesmeroval. Niekde som mal pocit, že aj buduje to napätie k niečomu, čo nakoniec neprišlo. Bolo to ako ísť dlhou slepou ulicou.
A sledovať tú osobu na videoklipe tiež pre mňa nebol najkomfortnejší zážitok... ale to už som hnusný, viem.
Áno, to čo som tu uviedol sú hudby s veľmi malou komunitou (pre mňa je inak o to zaujímavejšia). Okrem Claudie, ona je pop, ale od nej sa mi páči len ten jeden song ktorý som tu uviedol, inak ju nemusím.
Som tie odkazy preletel ale tiež nič nepoznám a nemyslím si že by som si z toho vybral. Väčšina vecí tam znie podobne. Asi je to proste pop odpovedajúci trendom a potom je tam pár rockových vecí ale opäť neznejú nejako originálne že by niečim zaujali.
Ešte jeden myslitelský príspevok Vzhladom k spomínaným algoritmom... A tiež tomu že väčšina ľudí si individuálne počúva cez nejaku službu... Môžu dnes vzniknúť také masové hity uznávané širokou škálou vekových skupín ako kedysi? Keď ľudia mali pár TV programov, pár rádiových staníc a spoločnostou sa šírili nejake "pirátske" kopie?
Dnes je toho kvantum a ak hudbu vyberá algoritmus tak behom určitej doby bude každý v uplne odlišnom vesmíre. Či nie?
Také priemerné rádiovky. Neviem si vôbec vybrať, lebo sa na takú hudbu neviem poriadne ani sústrediť. Nemá to Ano hĺbku, len taký chill do zápchy na Prístavnom. Škoda
Opravujem, to pink nieco poznam z reelsiek, ale tam ma uprimne vzdy prekvapi, ze to je nejaka naozajstna pesnica a nie len 30sec hudobna kulisa do opicieho insta/tiktok trendu
@abstraktdepres@20 skoro vsetky tieto veci sa mi brutalne pacia inak popove veci su tam mozno 4-5 takych, ze si viem predstavit, ze by to zahrali aj v radiu (a len nuevayol sa realne aj umiestnil v nejakej hitparade). zvysok je cista alternativa. ale vsetko z toho je rozhodne velmi qalitne umenie, ja osobne som s tym rebrickom dooost spokojny @domek v pohode, ved toto ani nie su songy, ktore by dokazali ocenit basic bitches @teal@16 ano, zo vsetkych skladieb z jeho posledneho albumu ma tato najblizsie ku standardnemu popovemu narativu. ale urcite by som nepovedal, ze je 1tvarna. mne sa fest lubi, ako v refrene breakbeaty tymi priam mechanickymi zubami zuju sifon syntakov. aj tie spominane strukturalne tenety melodickej logiky popu sa neskor zdravo obracaju. vsimni si, ako sa v polovici skladba "prepadne" a zrazu si v kadi ambientnych siren, vokoderov a squarepusherovych marginalii, ak chapes - nvm to lepsie opisat. a ked sa ta skladba znova zlozi, tak tam zrazu zazneju gitary v style Deftones (snad aspon to @mytickaentita ocenila). cize za mna velmi zaujimava vecicka, ked sa do nej clovek ponori a rozanalyzuje si ju
@tequila@24 nebudem klamať. Tiež ma hodnoty Domek trochu prekvapili... A neviem prečo mi k otázkam ani nevie odpísať... Asi je už inou osobou než som poznal... ALE čo sme boli v kontakte a nie len cez text tak si môžeš byť istý že to žiadna "basic bitches" nebola. Aspoň v mojej prítomnosti... A jej hudobný vkus rozhodne nie je žiaden priemer, pop ani to čo teraz beží. Pozná dosť starých nepopových kultoviek v alternatívnych kruhoch a celkovo... Takže odtial potial
Mne sa zdá že v hudbe nič nové dlhodobo nie je. Naposledy prišiel trap. To som vnímal ako záblesk niečoho nového. Aj keď to vzniklo ešte dosť pred 2010 v Kalifornií a tiež išlo len o zlúčenie hip-hop a syntetizátorov...
Nejake tie "špinové" syntetizátory mali tušim dosť presah do filmovej hudby a inak neviem...
Zaujímavú alternatívu a zmes žánrov ako ambient, syntetizátory, elektronika, jazz, pozorujem akurát tak od väčšinou nie velmi populárnych umelcov na festivale Hradby Samoty. Čo hodnotím ako jediný festival kde sa nenudím a ktorý ma dokáže atmosférou pohltiť a hudba nadchnúť. Vrátane vizuálnych vecí...
Bola doba že sa toho v hudbe menilo velmi vela. Kludne od 60s niekam mierne za rok 2000. Rôzne veci ako Massive Attack, Moby. Taká hudba skôr nebola... Menili sa technologie. Začali sa používať počítače. Sample sa brali z existujúcej hudby a počítače dali extremne možnosti.
Dnes sú PC samozrejmosť. Hudba často vzniká čisto na nich. Obsah, tie sample sú čerpané z archívov. Všetko je to už predžuté, predpripravené...
Nie je to ako kedysi že keď chceli prirodzené echo tak proste vzali techniku a nahrali to v nejakej hale, kostole či kde...
Bohužial je to ešte horšie. Ubúdajú špičkový študiový hudobníci, gitaristi, bubeníci. Neuživí ich to. Najšpičkovejších gitaristov sveta nemáš z tohoto tisícročia. Mizne to tak ako miznú remeslá.
Nikto nič nezahrá na prvý krát. Všetko sa to nahráva milion krát a potom sa to takmer po slove lepí z toho kvanta nahrávok.
Tak ako sa hovorí že budeme otupievať po nástupe AI tak bohužial v hudbe začalo dávno. Myslím že posledných 10-15 rokov je to zjavné.
Legendy ako Pink Floyd, neviem či je to dnes ešte možné. Myslím že nie.
A tu by som sa s @domek celkom zhodol že súčastný "stav" nás akosi nenaplnuje. Sme ľudia čo chcú aby v nich hudba niečo silné vyvolávala a ono sa to akosi nedostavuje tak ako dme bývali zvyknutí...
Nemyslím to nejako v zlom, je to úvaha. Ale myslím že tie fakty na ktorých stojí poznám dosť dobre... Podobnými slovami to v nejakom rozhovore opísal majitel nejakeho svetoznámeho študia...
@tequila@30 nemusíš sa urážať. Ty keď v tom niečo vidíš, cítiš, je to super. Mne to nestačí. Keď zavriem oči a nič nevidím, nedostaví sa žiadny “frisson”, nie je to pre mňa výnimočné. Viem sa vcítiť do všetkých žánrov a viem aj vyjadriť názor, keď to nemá iskru pre mňa.
@abstraktdepres@25 neodpovedala som vtedy iba z jediného dôvodu. Lebo som mala pocit, že si mi chcel pretlačiť svoj názor. Dlhé roky som sa dávala dokopy v tom, že môžem dôverovať svojmu úsudku a nie iba spĺňať očakávania druhých. Nehovorím, že si mi to nútil, ale chuť toho komentára bola pre mňa trpká. Deti nie sú choroba a viem, že vtedy budem mať viac času na kreativitu ako v tomto stave. Kariéru môžem mať aj s deťmi aj bez. K natáčaniu som sa nevrátila, pretože nič nie je také, ako to vidím ja. Neviem da zmieriť s tým, že nedokážem vytvoriť rovnakú scénu, akú vidím ja. Myslím, že sa časom posuniem k točeniu amatérskych klipov, keď konečne zhromaždím toľko peňazí, koľko potrebujem. A možno si to všetko vezmem do hrobu a budem si svoju hlavu užívať sama.
A je to tak, ako píšeš, máločo ma dnes zaujme v hudbe, vždy sa utiahnem späť k tomu, čo dobre poznám.
Čoskoro si na steny nainštalujem závesy a budeš o tom počuť haha.
@abstraktdepres@32 potrebujem aby ma hudba buď úplne ohlušila, alebo zhodila, emočne roztrhla. Keď sa to nedostaví, tak pre mňa hudobná anketa nemá žiadnu hodnotu.
Asi prvýkrát v tejto ankete 1 pesničku poznám - Bad Bunnyho ale pustila som si zopár ostatných a síce je to stále je to less shit than others. A nechápem prečo je v rebríčkoch práve táto pesnička, mal aj lepšie...
@domek@35 v prvej rade TI ďakujem za odpoveď. Pretlačiť môj názor... Možno to je môj názor ale o to tu nejde... Skôr išlo o tvoje vlastné názory ktoré sa mi páčili a v ktorých som ta chcel podporiť. Myslím si že máš na mnohé veci unikátny pohlad a tak som považoval za to najzaujívavejšie to skúsiť využiť. Rozhodne nechcem nikomu nič vyčíta... Ale trošililinku sklamaný možno som...
@abstraktdepres@31 ale prd, hudba je teraz lepsia nez kedykolvek predtym. mas kopec novych mikrozanrov, ktore vznikaju neustale: hyperpop, funk carioca, corridos tumbados, rage atd atd. akurat vzdy plati, ze ziadna generacia nikdy nedokaze ocenit hudbu, tej mladsej. ale to, ze sucasnej scene nerozumies, z nej nerobi o nic horsiu, nez bola akakolvek dekada doteraz @azizi takze mozes bez prekazok hodnotit!
@tequila@43 určite je človek vekom menej prístupný tým novým veciam. Často nad tým premýšlam v súvislosti s filmami. Takmer mám pocit že akési tažisko kde máme oblúbených vecí najviac je z desatročia kedy sme sa narodil. Prípadne toho dalšieho. Pozeral som oblúbené filmy Nolana alebo Lynch a často sú tam 50te 60te roky. Prakticky tsm nič nové nie je.
Ono pri filmoch obzvlášť platí že myšlienky sa proste kradnú a kopirujú a keď to zasadíš do kus modernejšej doby tak trafíš tie mladšie generácie.
"Ľudí mnoho, myšlienok málo" Milan Kundera, z knihy Nesmrtelnosť...
Čo sa hudby týka umelci robiaci elektronickú hudbu museli byť sakra kreatívny a začínali z nuly. Tá hudba nebola tak obmedzená a zvalcovaná do konkretnej formy ako je dnes.
Ale nehádam sa. Kludne by som bral odkazy na niečo nové. Čo tu nebolo. Niečo čo má čo ponúknuť. Niečo čo posúva hranice.
Napríklad rôzne odnože čisto rockovej hudby už vela nového neponúknu. Za tých takmer 50 rokov sa možnosti vyčerpali a to sa deje v každom žánri po dlhej dobe. Potom dochádza k rôznym difúziám a žánrovým fúziám
Tak metal. Nikdy som nebol uplne fanúšik čistého metalu ale v tom žánri sa nič nedeje. Znie to desatročia rovnako ak nie horšie. Metal proste neprekvapí.
@abstraktdepres@44 ono je to uz davno zname, ze prakticky akakolvek oblast zivota - filmy, hudba, medziludske vztahy, sportove vykony, ekonomika... sa nam zdaju najlepsie z cias, ked sme mali 10-15 rokov. lebo nostalgia, spomienkovy optimizmus.
ale to nie je objektivne, to je len nas sprosty mozog, ktory si vzdy pamata casy detstva ako tie najydilickejsie: » www.reddit.com/r/coolguides/co... z tych novych zanrov mozes skusit nieco z horeuvedeneho, pripadne aj plugg je skoro cisto novy a uz dost popularny zaner medzi mladymi a uz aj ten si stihol vytvorit odnoze: hyperplugg, digicore, ambientny plugg, diary plugg, terror plugg, temny plugg; dalej tu mas este drift phonk ci rare phonk - to vsetko su nove veci, ale som si uplne isty, ze nic z toho sa ti absolutne nebude pacit.
prave preto, co pisem v uvode. tvoj mozog je naprogramovany to neprijat.
pritom kebyze mas o 15 rokov menej, tak povies, ze najlepsia vec ever. haluz, vsak?
ked si chces vypocut moderny qalitny rock, tak odporúčam album bleeds od wednesday. takto znie sucasna spicka.
ale uznavam, ze rock ci metal sa zvukovo nevyvijaju tak rychlo ako elektronicka hudba, hiphop ci pop. ony sa vyvijaju skor obsahovo, textovo - temy, ktore spracuvaju, su ovela progresivnejsie, originalnejsie ponate
@tequila@43 Ako vždy je pre mňa väčšina z toho absolútne nepocuvatelna Čo je celkom v pohode a medzi čím sa rozhodujem su:
1. Cameron Winter: Love Takes Miles
2. Ryan Davis & the Roadhouse Band: New Threats From the Soul
A keby som musela vybrat ešte jednu skladbu, tak asi Wednesday: Townies
@tequila Btw medzi mojimi najpocuvanejsimi interpretmi za rok 2025 podľa Spotify sú The Beatles, Michael Jackson, Red Hot Chili Peppers a Queen. A to musíš snáď uznat aj ty, že ani jedna z týchto skladieb sa na nich čo i len nechytá. Chýba mi tu melódia. A podobne mi chýba melódia celkovo v modernom "rádiovom" pope. Vznikol za posledných x rokov podobný hit ako Imagine?
@azizi@52 myslim, ze čokoľvek z tohoto zoznamu je omnoho lepsie nez cokolvek od red hot chili peppers to som si uplne isty neviem, ci uplne ako imagine nieco teraz je, to ukaze az cas, ale je vela velmi peknych melodii aj v sucasnosti samozrejme
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
56 komentov
dievci sú tam hezké, fajné xD :p
ale inak vbc nic z ^^ toho nepoznám, nvm
eh, jdem si pustit zase len Alizée, / Veronu, / myléne,
al. ten Vidiek, / Slunícko, apod.
ako uz 15 ~ 20 poslednych rokov..
( a ne, nebude s'poznávanie ziadnych novích vecí, ziadne ucení se, spoznávanie novích vecí, - ziadne, nic také!
aj ja som ..~ urazení,
a nasratí
a cím-dál-tím-víc!
^^nasraty )
al.nanajvys rádio, Vlnu
al. plyn
zajebem!
(Ten bez videoklipu, čo má ilustráciu ako cover art mi ukazuje že je odstránený).
Nič z toho ma ale neoslovilo.
akiaura, LONOWN, Baby Jane - Deathwish
Jutrø x Linda - Rewind
Mos Elian x Staarz - Unholy
CULTTASTIC - Watch iT Burn (Sage remix)
LORN - Acid rain (skeler. remix)
Claudia Valentina - When I'm high
IVOXYGEN - Acid Blue
@teal
A sledovať tú osobu na videoklipe tiež pre mňa nebol najkomfortnejší zážitok... ale to už som hnusný, viem.
Áno, to čo som tu uviedol sú hudby s veľmi malou komunitou (pre mňa je inak o to zaujímavejšia). Okrem Claudie, ona je pop, ale od nej sa mi páči len ten jeden song ktorý som tu uviedol, inak ju nemusím.
Dnes je toho kvantum a ak hudbu vyberá algoritmus tak behom určitej doby bude každý v uplne odlišnom vesmíre. Či nie?
@domek v pohode, ved toto ani nie su songy, ktore by dokazali ocenit basic bitches
@teal @16 ano, zo vsetkych skladieb z jeho posledneho albumu ma tato najblizsie ku standardnemu popovemu narativu. ale urcite by som nepovedal, ze je 1tvarna. mne sa fest lubi, ako v refrene breakbeaty tymi priam mechanickymi zubami zuju sifon syntakov. aj tie spominane strukturalne tenety melodickej logiky popu sa neskor zdravo obracaju. vsimni si, ako sa v polovici skladba "prepadne" a zrazu si v kadi ambientnych siren, vokoderov a squarepusherovych marginalii, ak chapes - nvm to lepsie opisat. a ked sa ta skladba znova zlozi, tak tam zrazu zazneju gitary v style Deftones (snad aspon to @mytickaentita ocenila). cize za mna velmi zaujimava vecicka, ked sa do nej clovek ponori a rozanalyzuje si ju
Nejake tie "špinové" syntetizátory mali tušim dosť presah do filmovej hudby a inak neviem...
Zaujímavú alternatívu a zmes žánrov ako ambient, syntetizátory, elektronika, jazz, pozorujem akurát tak od väčšinou nie velmi populárnych umelcov na festivale Hradby Samoty. Čo hodnotím ako jediný festival kde sa nenudím a ktorý ma dokáže atmosférou pohltiť a hudba nadchnúť. Vrátane vizuálnych vecí...
Bola doba že sa toho v hudbe menilo velmi vela. Kludne od 60s niekam mierne za rok 2000. Rôzne veci ako Massive Attack, Moby. Taká hudba skôr nebola... Menili sa technologie. Začali sa používať počítače. Sample sa brali z existujúcej hudby a počítače dali extremne možnosti.
Dnes sú PC samozrejmosť. Hudba často vzniká čisto na nich. Obsah, tie sample sú čerpané z archívov. Všetko je to už predžuté, predpripravené...
Nie je to ako kedysi že keď chceli prirodzené echo tak proste vzali techniku a nahrali to v nejakej hale, kostole či kde...
Bohužial je to ešte horšie. Ubúdajú špičkový študiový hudobníci, gitaristi, bubeníci. Neuživí ich to. Najšpičkovejších gitaristov sveta nemáš z tohoto tisícročia. Mizne to tak ako miznú remeslá.
Nikto nič nezahrá na prvý krát. Všetko sa to nahráva milion krát a potom sa to takmer po slove lepí z toho kvanta nahrávok.
Legendy ako Pink Floyd, neviem či je to dnes ešte možné. Myslím že nie.
A tu by som sa s @domek celkom zhodol že súčastný "stav" nás akosi nenaplnuje. Sme ľudia čo chcú aby v nich hudba niečo silné vyvolávala a ono sa to akosi nedostavuje tak ako dme bývali zvyknutí...
A je to tak, ako píšeš, máločo ma dnes zaujme v hudbe, vždy sa utiahnem späť k tomu, čo dobre poznám.
Čoskoro si na steny nainštalujem závesy a budeš o tom počuť haha.
Dlho ma nič neohlušilo
@azizi takze mozes bez prekazok hodnotit!
Ono pri filmoch obzvlášť platí že myšlienky sa proste kradnú a kopirujú a keď to zasadíš do kus modernejšej doby tak trafíš tie mladšie generácie.
"Ľudí mnoho, myšlienok málo" Milan Kundera, z knihy Nesmrtelnosť...
Čo sa hudby týka umelci robiaci elektronickú hudbu museli byť sakra kreatívny a začínali z nuly. Tá hudba nebola tak obmedzená a zvalcovaná do konkretnej formy ako je dnes.
Ale nehádam sa. Kludne by som bral odkazy na niečo nové. Čo tu nebolo. Niečo čo má čo ponúknuť. Niečo čo posúva hranice.
Tak metal. Nikdy som nebol uplne fanúšik čistého metalu ale v tom žánri sa nič nedeje. Znie to desatročia rovnako ak nie horšie. Metal proste neprekvapí.
ale to nie je objektivne, to je len nas sprosty mozog, ktory si vzdy pamata casy detstva ako tie najydilickejsie: » www.reddit.com/r/coolguides/co... z tych novych zanrov mozes skusit nieco z horeuvedeneho, pripadne aj plugg je skoro cisto novy a uz dost popularny zaner medzi mladymi a uz aj ten si stihol vytvorit odnoze: hyperplugg, digicore, ambientny plugg, diary plugg, terror plugg, temny plugg; dalej tu mas este drift phonk ci rare phonk - to vsetko su nove veci, ale som si uplne isty, ze nic z toho sa ti absolutne nebude pacit.
prave preto, co pisem v uvode. tvoj mozog je naprogramovany to neprijat.
pritom kebyze mas o 15 rokov menej, tak povies, ze najlepsia vec ever. haluz, vsak?
ked si chces vypocut moderny qalitny rock, tak odporúčam album bleeds od wednesday. takto znie sucasna spicka.
ale uznavam, ze rock ci metal sa zvukovo nevyvijaju tak rychlo ako elektronicka hudba, hiphop ci pop. ony sa vyvijaju skor obsahovo, textovo - temy, ktore spracuvaju, su ovela progresivnejsie, originalnejsie ponate
1. Cameron Winter: Love Takes Miles
2. Ryan Davis & the Roadhouse Band: New Threats From the Soul
A keby som musela vybrat ešte jednu skladbu, tak asi Wednesday: Townies
K tomu kebyže mám o 15 menej. Myslím že by som stále hladal alternatívu ale je pravdepodobné že by som lovil v trochu novších veciach.
Ale pre tie vyššie uvedené veci by som nikdy nebol cielovka.