Tak... určite máte každý svoje obľúbené albumy. Rozhone aj ja. Mojich 10 najobľúbenejších slovenských albumov (a s tým, že ich mám, počul som ich celé a pustím si ich rád kedykoľvek) sú tieto:

10. VIKI MATUŠOVOVÁ - Skús Ma Nájsť (2009)

Som bol veľmí prekvapený, že naša víťazka súťaže Elán Je Elán, ktorá ma nikdy nejako výrazne nezaujala vydala takéto CD. Na rádiu VIVA ju predstavovali a ukazovali aj ukážky z jej skladieb a už som vedel, že toto budem musieť mať. A neľutoval som. Prvé dve skladby patrili medzi sklabšie, no sotva začala spievať Leteckú Noc a po nej Jedenásť Hriechov, tak som bol v raji. Milujem tento album.

9. KOMAJOTA - Časopriestor (2007)

Komajota ma hneď zaujali ako vyšla skladba "Ráno V Novinách" a hneď ako mali svoj album a od svojej kamarátky, ktorá sa venuje hudobným recenziám som si ho kúpil a bol som skutočne veľmi spokojný. Každá pieseň ma niečím dostala a už prvá "Ticho Má Hlas" patrí medzi najvýraznejšie elementy. Lenže nejako výrazne slabú skladbu som tu ani nenašiel. Podľa mňa veľmi výrazný album a určite si ho pustím aj po rokoch. Skladby ako "Nič" , "Žolík" alebo "Ukradnutý" budú stále dobré.

8. GLADIÁTOR - Črepy (2002)

Toto je podľa mňa album, kde každá pieseň predstavuje určitú životnú skúsenosť, ktorú sa nám chalani snažia povedať. V prehrávači ho mám stále a nemôžem si ho vynachváliť. Skladby ako "Vzbura", "Cez Tvoje Oči", "Ploty" alebo "Kameňom" budú stále pre mňa jedno z naj čo Gladiátor vyprodukovali. Proste črepy každodenného života.

7. NOTHING - Prvoprameň (2007)

Kapela Nothing bola pre mňa veľkým hudobným prekvapením. Ten album som nikdy nepočul, len sa mi páčila pesnička "Sám", ktorú som videl v TV Musicbox. A som si povedal, že ak tá bola pekná, tak možno ten album bude fajn. Vôbec nie je fajn. Je priam perfektný. Nemôžem v ňom prestať tápať a milujem ho každou jednou skladbou. Rýchle aj pomalé, citlivé a nežné, no občas aj trošku razantnejšie. Ale vždy plné života, smiechu ale aj plaču a lásky.

6. NOCADEŇ - Nocadeň (2000)

Keď som dopočúval tento album (pozn. kúpil som som si ho až po vydaní albumu "Nestrieľajte Do Labutí"), tak som si povedal takúto vetu: "Presne takto si predstavujem, že má vyzerať krásny debutový album. Milujem ho každou skladbou a nikdy nebude starý ani zapadnutý prachom.

5. GLADIÁTOR - Babylon Hotel (2000)

Druhý slovenský album tejto kapely a podľa mňa v rodnom jazyku vrchol ich tvorby. Tu podľa mňa vyčerpali najlepšie nápady a urobili album, ktorý nikdy nebude starý a vždy si ho bude môcť každý vychutnať. Tie skladby majú úžasný šarm a nútia človeka ich počuť znovu. Podľa mňa neuveriteľne úžasný album, ktorý nikdy nezostarne. Vždy bude to najlepšie slovenské od tejto kapely a nezabudne sa na to.

4. P.S. - Psinfo.sk (2004)

Veľmi príjemné melodické skladby, ma na tomto albume skutočne dostali. Myslím, že nikdy nebude tento album nikoho nudiť. Patrí medzi to najlepšie, čo sme doteraz mali. Škoda, že takáto hudba sa dnes už moc nerobí. Chýba mi to.

3. VETROPLACH - Maličkosti (2009)

Na tretí album kapely Vetroplach som sa po veľkej spokojnosti s predošlými dvoma albumami veľmi tešil. A nie nadarmo. Opäť je na ňom dávka veľmi kvalitnej hudby, ktorá poteší a zaujme (moje uši určite) a dokáže sa v ňom nájsť aj nejaké to zrnko pravdy.

2. ELÁN - Osmy Svetadiel (1981)

Album, ktorý si budem pamätať ešte ako kazetu a stále som ho počúval dokola. Všetky skladby sú na ňom podľa mňa výborné a keby sa z neho uvažuje čo ako singel tak kľudne všetky z albumu. Nie je tam pieseň, ktorá by nechytila. Nie som fanúšikom Elánu a ďalšie albumy ma už tak nepotešili. Po prvom už nič také super výrazné pre mňa neprišlo.

1. NOCADEŇ - Nestrieľajte Do Labutí (2005)

Asi jediný slovenský album, s ktorým som sa zžil na 100%. Každá skladba je kus môjho života a mám pocit, že mi ten album kompletne rozumie. Milujem ho celým srdcom a neverím, že ho niečo v mojich očiach prekoná. Navždy u mňa to naj od Nocadeň a rovnako aj zo slovenskej tvorby. Album, ktorý som si od nich ako prvý kúpil a pocítil k ich hudbe nekonečnú lásku.

 Blog
Komentuj
 fotka
kosmiklove  22. 8. 2010 19:08
este ze si sem nepridal Rytmus - Kráľ
 fotka
veryhappyhippo  22. 8. 2010 20:14
a tublatanka?
 fotka
thiness  23. 8. 2010 10:53
Zaujímalo by ma, odkiaľ máš Prvoprameň. Stiahnutý, či kúpený? Lebo keď stiahnutý, už-aj chcem vedieť stránku
 fotka
popolcek  23. 8. 2010 17:21
najviac najviac najviac najsamradšej mám ten ktorý máš nominovaný ako 1. a u mňa osobne ešte " Počkám si na zázrak" od No Name
 fotka
lonelygirl  25. 8. 2010 17:47
Nocadeň, Komajota-tými si ma potešil
Napíš svoj komentár