BitTorrent

0. Pre nedočkavcov

Všimol som si že sú na bidrzy (áno - birdzy) užívatelia, ktorý nevedia používať torrent. Rozhodol som sa že im teda napíšem čo to je a "návod" ako sa používa. Ak nechcete omáčky, prečítajte si len krok 3.


1. Čo to je bit torrent?

BitTorrent je peer to peer (P2P) internetový protokol, ktorý poskytuje rýchly, jednoduchý a efektívny prenos veľkých súborov medzi ľubovoľným počtom ľudí. Princíp fungovania je oproti iným P2P sieťam rozdielny.

Torrentový program (klient) je program, ktorý dokáže prečítať torrentový súbor a stiahnuť dáta na ktoré sa tento súbor odkazuje.

Užívateľ A vytvorí torrent súbor (.torrent), ktorý obsahuje informácie pre torrentový program.

Užívateľ A poskytuje dáta, ktoré si od neho môžu stiahnuť užívatelia B, C, D... Takýto užívateľ má súbor celý a volá sa seeder.

Každý užívateľ, ktorý si od užívateľa A stiahne časť dát, poskytuje tieto dáta ďalej pre ostatných užívateľov na stiahnutie. Užívateľ B (C, D...), ktorý začne sťahovať torrent, nemá teda ešte stiahnuté všetky dáta, sa volá sa leecher. Po stiahnutí všetkých dát sa z leechera stáva seeder.

To pre základné pochopenie torrentu stačí. Podrobnejšie informácie sa dajú nájsť napríklad na:
» sk.wikipedia.org/wiki/BitTorrent...
z ktorej boli čerpané niektoré použité informácie.


2. Prečo je torrent tak rozšírený a obľubený?

Narozdiel od klasického sťahovania súborov z úložísk ako www.ulozto.sk, www.rapidshare.com a iných, sa dáta nenachádzajú len na jednom úložisku, z ktorého môžu byť stiahnuté pod hrozbov žalôb a porušovania copyrightu. V podstate teda neexistuje niečo také ako odstránenie týchto dát a ich zneprístupnenie. Ďalšou výhodou torrentu je rýchlosť. Každý sťahujúci užívateľ dáta ihneď aj odosiela a tým nieje vyťažený jediný bod siete. Jeden užívateľ môže sťahovať viaceré časti súborov od rôznych poskytovateľov a tak sa celková rýchlosť sťahovania torrentu napočíta.
S výhodami prichádzajú samozrejme aj nevýhody. Zo samotného princípu torrentu vyplýva, že ak všetci ľudia prestanú sťahovať resp. poskytovať dáta, dáta torrentu si niekto nestiahne. Nemá totiž od koho. Teoretickou nevýhodou pre niektorých ľudí môže byť aj horšia dostupnosť torrentov, ktorých obsah je v slovenčine alebo češtine. Ďalšou nevýhodou je to, že sťahovanie dát je podmienené ich odosielaním iným užívateľom. Každý užívateľ sa teda stáva šíritelom obsahu, ktorý môže byť nelegálny. To nás ale trápiť nebude, pretože my sťahujeme len legálny obsah však?


3. Ako teda s torrentami začať?

Prvým ktorom je stiahnutie torrentového programu, teda klienta. Tých je mnoho a majú v podstate rovnaké vlastnosti. Ja osobne používam klient uTorrent. Je to maličký freewarový program, ktorý sa da stiahnuť z tadialto:
» www.utorrent.com/...
a to kliknutím na orandžové tlačítko a následným kliknutím na nie práve dobre viditelný link Free Download, ktorý je nad nádpisom uTorrent free. Tento program treba nainštalovať. Pozor ale na nepotrebné programy, ktoré sa počas inštalácie snaží vynútiť. Inštalácia by ináč mala prebehnúť bezproblémovo.

Druhým a posledným krokom je nájdenie torrentu na internete. Existuje množstvo stránok, ktoré slúžia ako vyhľadávače torrentov. Niektoré su lepšie, iné horšie. Ja osobne používam vyhľadávač vo vyhľadávačoch a to stránku
» torrentz.eu/...
Po zadaní názvu hľadaného súboru a potvrdení, zobrazí zoznam nájdených torrentov. Po kliknutí na ľubovoľný torrent ponúkne zoznam stránok na ktorých daný torrent je. Osobne zo zoznamu uprednostňujem stránky ako thepiratebay (baymirror), kickass (kickmirror) a 1337. Ostatné nájdené stránky by ale tiež mali fungovať bezproblémovo. Po vybraní, otvorí stránku s daným torrentom. Novodobé torrenty ponúkajú uľahčujúcu funkcnosť a to tkzv. magnet. Na stránke s torrentom teda stačí nájsť logo magnetu, kliknúť naňho a prípadne potvrdiť otváranie tohto obsahu v programe uTorrent. Torrent sa načíta do programu a začne sťahovať. Ak sa zľaknete pomalej rýchlosti na začiatku sťahovania, stačí počkať. Po pripojení na väčší počet užívateľov sa rýchlosť zvýši. Po stiahnutí torrentu môžete torrent naďalej zdieľať a poskytovať iným užívateľom, alebo torrent stopnúť. V každom prípade už len ostáva vychutnať si stiahnutý obsah.

(Okrem jednoduchého sťahovania cez magnety sa dá stiahnuť aj klasický súbor s príponou .torrent. Ten sa dá následne otvoriť v uTorrente a zvyšok už poznáme)


4. Cieľ návodu

Tento návod nemá slúžiť ako nábor nových pirátov. Torrent poskytuje vynikajúci spôsob zdieľania dát medzi užívateľmi. Mnohokrát poskytuje obsah, ktorý si človek nemôže ani v 21. storočí na Slovensku kúpiť. Rýchlosť ktorou sa na ňom šíria novinky je neskutočná a pohodlie ktoré úžívateľom poskytuje... No veď viac slov vlastne ani netreba. Spokojnosť u ľudí je jasným dôkazom geniálnosti tejto technológie.

 Návod
Komentuj
 fotka
tasha5  5. 2. 2014 21:15
taaaaaaak to je moc zlozite, niekto mi helfne
 fotka
onetouch  5. 2. 2014 21:17
presne nad týmto som rozmýšľaj, že to napíšem...už ma nebaví vysvetľovať ako sa stať pirátom
 fotka
dconan  5. 2. 2014 21:17
@onetouch unavujuce
 fotka
motovidlo323  4. 4. 2020 23:17
Mne to príde ako úplne inštinktívna vec. Ale mám pocit, že v poslednej dobe sa torenty moc nepoužívajú. Prečo je to tak?
Napíš svoj komentár