Počuli ste už niekedy o Paretovom princípe? Pán Wilfredo Pareto, taliansky ekonóm, ktorý bol v najväčšej kondičke okolo roku 1900, nemal pokojný spánok, kým neprišiel na to aké je rozločenie peňazí medzi obyvateľmi Talianska. Viete aké boli jeho zistenia?

20% ľudí malo v rukách 80% bohatstva celej krajiny. Zaujímavé nie? Človek by si myslel že náš svet je spravodlivý a rozdelený rovnomerne na polky. Veď už ako malé deti sme sa o cukríky, či iné poklady delili pekne fifty-fifty. Ako ste isto zistili dospelácky život už nie je taký ideálny. Ale nie o tom som chcel. Nedávno som začal čítať celkom zaujímavú knihu, ktorá rozoberá práve pravidlo vyššie spomenutého pána. Kniha je od Richarda Kocha a jej názov je: Living the 80/20 Way: Work less, Worry less, Succeed More, Enjoy More. Už názov je dosť pútavý a priznám sa, že obsah takisto. Kvôli tejto knihe som si odoprel už niekoľkokrát pravidelnú rannú polhodinku spánku v buse cestou do práce. Čo ma na nej tak zaujalo?

To, že podľa pána Kocha môžeme „80/20“ pravidlo aplikovať takmer v každej oblasti nášho života. Od práce až po vzťahy. Treba si len nájsť tých 20% zo všetkých činností a venovať sa im naplno. Prinesú nám vraj 80% zisku, úžitku, úspechu... Základom toho, aby to fungovalo je focus – koncentrácia na tých pár podstatných vecí. Keď im budeme venovať všetku svoju energiu a úsilie dosiahneme vynikajúce výsledky. Oplatí sa to vyskúšať nie?

Autor v knihe kladie mnoho otázok na zamyslenie, aby ste si tých 20% (na ktoré máte zamerať celé svoje bytie) našli. Dôležité je podľa neho vybrať si také činnosti, ktoré vás bavia a napĺňajú, také, pri ktorých zabúdate na plynutie času, dokonca sa vám zdá akoby vôbec neexistoval a práve vtedy sa rodí tých 80% nápadov, riešení problémov a celkového úspechu vášho snaženia. Rozhodol som sa že to po dočítaní knihy skúsim. Otestujem toto pravidlo na vlastnej koži a uvidím ako funguje. Myslíte že sa mi to podarí?

 Úvaha
Komentuj
 fotka
lyterka  25. 6. 2015 12:32
poznáme 8)
a niekedy, pre niektoré oblasti, je to až 90 / 20
 fotka
lyterka  25. 6. 2015 12:32
´´ teda 90 / 10
Napíš svoj komentár