takze na zaciatok ponukam strucnu definiciu terminu hudba:
a) je to spocificka ludska cinnost, ktora sa pomocou v priestore a case charakteristicky zoskupenych tonov a zvukov a na zaklade spolocenskych skusenosti usiluje o (hlavne estetickú) komunikáciu
b) Hudba je konkretnejsie druh umenia, ktoreho vyrazovymi prostriedkami su tony a zakladnymi komponentami harmonia, melodia, rytmus a farba.
a teraz pointa blogu, co z hore uvedeneho hip hop nema a co nahodou ano.

1. komunikacia na zaklade spolocenskych skusenosti. v koliske dnesneho hip hopu a rapu, v predmestiach velkomiest statov americkych sa dalo par mladych cernochov na zaklade vlastnej ztriznenosti zivotom a nesmiernej nudy do skladania jednoduchych rymov. tento pociatocny pokus o komponovanie bol zvacsa doprevadzany jedoduchym perkusialnym doprovodom pri ktorom ostal aj v dalsich vyvojovych stadiach. snahou takto utvorenych rymov bolo povedat svetu o zivote na drsnej ulici a prejavit svoju utrapenu dusu. proti tomu nic nemam, bolo to fajn. dnes sa hip hop nepretransformoval do niecoho technicky dokonalejsieho, ci dokonca zvucnejsieho, naopak dnesna hip hopova produkcia je obmedzena na narychlo vyprodukovane basne s podozrivo pravidelnym opakovanim slov typu "fuck", "baby", "money" ci "fuck". viem ze "fuck" tu uz bolo, ale je prilis caste na to, aby som ho len raz spominal. co tym chcem povedat? poukazujem na to, ze pri frekvencii vydavania novych singlov novodobeho hip hopu sa rapidne znizuje aktualnost volanych tem a stokrat obohrana basnicka sa stava nudnou a prazdnou.
tento bod si teda dovolujem prehlasit pre hip hop ako minusovy.

2. esteticka komunikacia. estetika ako veda skumajuca umelecku krasu by sa pri hip hoppe a rape asi velmy nenasla. preco? z jednoducheho dovodu. na pocuvani rapkania primitivnych rimov o chudobe a utlacani od niekoho, kto sedi na kapote sportoveho auta so sporo oblecenou dievcinou pri nohach nieje uz len z principu nic esteticke. o absencii komunikacie som pojednaval v predchadzajucom bode. tento bod tiez minus.

3. Harmonia, melodia a farba. hip hop je sporny suzvuk vysamplovanych tonov a digitalne upravenych perkusii. to ani nepoukazujem na to, ze spominane sample vznikli pricinenim nejakeho magora, tzv. DJa, ktory neustalym pchanim prstov do gramofonu znici aj to co sa predtym za hudbu povazovat dalo. melodia perkusijneho doprovodu je rovnaka blbost ako drevenost zeleza. taktiez minus.

4. ostal nam tu este rytmus. ten hip hop zvacsa ma. je sice tazko pozorovatelny a zanedbatelny, ale pravidelne opakovanie uderov na perkusie v zhodnom casovom inervale rytmus je. finalna podoba hip hopoveho zvuku ale ostava prilis mizerna na to, aby som to nazval hudbou. konecne plus, ajked sporne.

takze priemer. mame tu 3krat minus a raz plus, zaver si utvorte sami, cakam ho v diskusnych prispevkoch.

 Blog
Komentuj
 fotka
sargeras  11. 7. 2006 21:55
he heee.fine.werry fine.skoro so seckym suhlasim.mohol by si možno ešte objasniť bod3.

vies.hopperi by sa mohli urazit,ze dj-no ze je to umenie,alebo co...s cim nesuhlasim,ale mohol by si viac(predsa len)poukazat,ze to neni ziadna veda.Konečný verdikt:

očakávam v najbližšej dobe niečo podobné o metale,bližšie o black metale.podla toho si o tebe vytvorim názor.zatiaľ máš jedno plus...
 fotka
seqencer  11. 7. 2006 22:24
Paraaaaaada..... SUPER !!!!!!!! VYBORNE NAAADHERNE!!!!!!!!! 100 BODOV )



Ja som bubenik.... aaa mozem povedat z vlastnej skusenosti, ze HIP-HOP cerpa rytmus z JAZZU a hlavne z FUNK-u ...ci FUNKY MUSIC.... A aano HIP-HOP rytmus maaaa...A niekedy dost brutalny a pekny rytmus... to popriet nemozme...



Ale ostene je BIEDA !!!!!!! A MAS 100% PRAVDU !!!! Velmi sa mi paci tento prispevok...
 fotka
majajaj  11. 7. 2006 23:25
no tak toto je pecka pravda svätá,suhlasím so šeckým,hip hop je kravina pre 13 ročne deti...ehe... dik za blog pozdvihol mi dušu: )
 fotka
miruska89  11. 7. 2006 23:28
ja som suhlasila uz vcera s tym prvym clankom a tymto si to len podciarkol si trieda chlapec...zacinam ta uznavat
 fotka
angel  11. 7. 2006 23:37
Aaaanoooo BRAVOOO....to bolo velmi,velmi dobreee...Vsetko bola pravda,hip-hop sa neda povazovat za hudbu...samozrejme neodsudzujem tych,ktori to pocuvaju...to nie...100 ludi 100 chuti...ale mne to akosi nejde do gebule
 fotka
myr3c  13. 7. 2006 19:38
No Vlado vidím že si sa v tejto stránke našiel povedal si nahlas to čo si veľa ľudí myslí
 fotka
pingus  24. 7. 2006 15:27
1. No zaciatky boli troska ine. Najpr bol DJ, ktory pustal pecky a daval hesla do majku(napr. Roof is on fire . Potom sa zacalo do mikrofonu viac rozpravat, tvorili sa kolektivy zlozene z MC-ho a DJ-a. To su pociatky. Takze sa to nezacalo tak, ze 3 cernosi sedeli na krajnici,bubnovali na smetny kos a davali rymi."stokrat obohrana basnicka sa stava nudnou a prazdnou" - povedz mi jednu jedinu skupinu, ktora sa neopakuje. Toto sa da povedat na vsetky hudobne smery.

2. Ty si strasne zaujauty. Pre teba je h-h len len to, ze niekto ma na sebe retaze, a dava, ze aky je chudacik. Pocul si nieco ine okrem Ameriky? Alebo nieco ine ako 50centa aspon??

3. Akoze, keby h-h nemal ziadnu melodiu, harmoniu, zvuk ani nic podobneho a bola by to kopirka, tak by asi Aerosmith nespolupracoval ss Run DMC. Alebo, zeby aj Aerosmith bola kapela bez harmonie, melodie a zvuku?

4. Ze nema rytmus? Tak vybehni von, prec od kompu. Chod sa pozret niekam, kde sa bavia ludia. A pozri, naco najviac tancuju? No predsa na h-h.



A este nieco. Skus byt troska nezaujaty a prestan pozerat MTV, MusicBox.
 fotka
cts_w  24. 7. 2006 16:03
o zvuku tu rec nebola, zvuk ma aj vysavac. melodia a harmonia su konkretne a odborne terminy, ja si ich necuciam z prstu. rytmus som neodoprel, ale potvrdil a to ze sa na to tancuje este nic na veci nemeni, tancuje sa na vselico a vselico sa da nazvat tancom.

ten tvoj prvy bod beriem, pisal som metaforicky, ale to neznamena, ze sa tento hudobny styl nezasekol niekde velmy hlboko.

co sa tyka toho, ako hip hop vidim. vidim ho tak ako sa prezentuje a prezentuje sa tak ako si napisal.

zaujaty niesom, aj ja sam som mal obdobie, kedy som hip hop pocuval. ale vdaka Bohu to prehrmelo.
 fotka
pingus  24. 7. 2006 16:55
hm, oka chapem. Pre teba to nieje hudba a tym to pre teba konci. No keby si nebol zaujaty, tak by si nepisal len klady a nevyberal by si len najvacsie extremy. Pre teba je h-h len zlata retaz, pimpacke oblecenie, drahe auto atd. Takze nehovor, ze niesi zaujaty, lebo ty si opisoval len najvacsie extremy. Takto mozes opisat kazdy hudobny smer a kazdy bude ten najhorsi..asi tak...tento prispevok nebol len o tomto jednom tvojom clanku, ale o vsetkych troch, co si napisal.
10 
 fotka
pingus  24. 7. 2006 16:59
***nepisal len zapory.
11 
 fotka
cts_w  25. 7. 2006 15:52
prepac, ale keby som klady videl, tak ich spomeniem, ale nech patram ako patram... neviem. ja som ich az tolko nenasiel aby to zapornu stranku prebilo. skus dat tie klady do eteru ty. nech nabuduce viem.
12 
 fotka
rave  4. 10. 2006 20:01
No jasné, presne, ty o tom všetko vieš, ty si najväčší odborník.....



Skús napísať inteligentný text, dobrý podmaz, dobre to zarapovať, mať dobrý flow, skills, spraviť dobré skreče a podobné srandy a jasné, že to zvládneš na prvý hlt, lebo veď hip hop je ÚPLNE primitívny.



Komerčný je, kamoško, podla mňa taký človek, kerý začne robiť hudbu s vidinou veľkých ziskov. Väčšina raperov, čo ešte existujú, rapovali DÁVNO predtým, čo sa z rapu stala móda, lenže ty si slovo "rap" vtedy ani nepoznal, teraz je okolo toho strašný boom, tak hneď o ňom píšeš hlúpe články, ako keby tu predtým nebol.



Máš aj pravdu (ale opäť nie úplnú) v tom, že hip hop bol predtým spôsobom na vyjadrenie. Dnes je to tak tiež, ale nie pre väčšinu ľudí. Keď sa povie "hiphoper", predstavia si človeka s drahým oblečením, zlatými reťazami, v nablýskanom aute, obklopeného nejkrajšími babami. Ale to neznamená, že teraz sú raperi len takíto.



"horsi su snad uz len ty nasi slovenski, svarni suhaji. na slovensku je mnoho mladych skupin, ktore maju potencial a talent. hudobnici maju problem sa presadit a dostat do povedomia len koli nejakemu chudakovi, co si s kamaratom natoci videoklip pred domom, mava mu tam do kamery desat cigancat a tesi sa ze je stale ne obrazovke, ked zanho mama posiela hlasy do sutaze. ubohe. keby aspon vedeli nieco o tom co robia, ale oni, idioti nepoznaju ani len hystoriu zanru, ktoremu sa venuju."



Počúvaj, to že poznáš, pár takýchto slovenských raperov (alebo "raperov"), nemusi znamenat, ze su taki vsetci. Skús si vypočuť napr. Zverinu, Druhú Stranu, Čiernu Éru atď.
13 
 fotka
paradoxx  21. 11. 2006 19:01
hm celkovo suhlasim ale presne ako povedal pinqus ja si mozem vziat do palby akukolvek hudbu..zviditelnit vstko zle a aby sa nepovedalo dat tam jeden kladny bod a tym presvedcit odporcov ktory su uz od zaciatku vlasne nakloneni mne o svojej prvade...



Napr metal..ja to povazujem za naj a niekto moze povedat ze nepravidelne udery na bicie nastroje sposobuju neuroticke stavy a stresy..takze rozpracoval si to pekne ale akoze pocul som uz stovky ludi ktory presviedcali o svojej pravde ludi len pre to lebo boli presvedceny ze vsetci musia pocuvat to co oni.



kolko ludi tolko chuti kolko stylov tolko zaporov..ale inak pekne
14 
 fotka
gandor  14. 1. 2007 14:42
vyborny blog super spomenute mozno sa zabudlo na rap typu VEC urceny na pobavenie (co sa textu tyka)...

+ podla mna (ale to je osobny a tiez mozno trochu sporny nazor) ty DJ-i tiez robia nejake to umenie (samozrejme ako ktory) pri niektorych najdes nielen rytmus ale aj harmoniu(zvukov)....
15 
 fotka
bushi  31. 1. 2007 22:10
Uz som sa vyjadril v dvoch tvojich blogoch. Myslim si ze vela pozeras televiziu a hlavne americke hudobne stanice. Chod sa radsej pozriet von aky je realny zivot. A nebud taky zakomplexovany voci hip-hopu. Nerozumies tomu vobec, ale vobec. Ja nebudem rozoberat hudobne podklady v hip-hope, nie som DJ. Podla mna su ale kvalitne a cely hip-hop ide hore co je len dobre. V dalsom blogu si napisal, ze si nestretol vylieceneho, tak sa pozri do zrkadla. Prave si sa k tomu priznal. Si seres do huby, ty loser. Precitaj si aj dalsie moje odkazy k tvojim primitivnym blogom. Vsetko co som chcel som ti napisal uz tam.

PS: Si myslis ze ked vyberies zo slovnika par vyrazov, ktorym ani sam nerozumies a rozpises to tu tak sa z toho niekto posere?
16 
 fotka
idtrueidentity  8. 6. 2008 17:12
ty si zobral len jednu stranku jednej mince a druhu stranku druhej mince .. baby, fuck, money a podobne veci .. cely rytmus a podobne picoviny .. to nemam rad ani ja .. ale tak kydat na cely hip-hop? .. skus sa naucit brejkovat ako brejkeri .. skus si dat nejaky freestyle na nejaky beat ktory spravil nejaky producent ktory sa nanom urcite nadrel .. skus si zaskeckovat na papier ci spravis nieco solidne .. k tomu vsetkemu treba roky praxe, cit k tomu a chtic .. kydat na nieco o com vies minimalne .. to ako keby som ja zacal kydat na metal napriklad ze "je to iba ze tam vrieskaju a ti prijebani satanisti co robia bla bla bla" ale nespravim to lebo o nom nieco viem .. keby som nevedel tak sa nevyjadrujem .. milujem takychto ludi co maju radi iny styl hudby a kydaju na onaky .. co takto prejavit respekt k ludom co sa nadru aby nieco dokazali? aby prispeli svojou tvorbou k tomu svojmu? .. fuck .. to nie ..



nejsom zastancom ani jedneho zo stylov metal ci rap .. je to u mna 50:50 a prosimta ak sa nevenujes ani jednemu elementu hiphopu bol by som rad keby si sa o nom nevyjadroval v zlom ci dobrom zmysle .. hiphoperz tiez nepisu blogy o tom aky je metal napicu (priklad)



peace
Napíš svoj komentár