sranda, co vsetko cloveku nenapadne, staci par podnetov...

nedavno som sa dostal na dovolenku do mesta miest, do Ríma. je to ocarujuce mesto, behom par hodin sa don clovek zamiluje. chodil som po pamiatkach a vychutnaval som si ten pocit, ked clovek navstivi nieco co este nikdy nevidel. ako som tak sedel na Svetopeterskom namesti a pozoroval tie davy ludi, pocuval zvuky ktore sa hnali mestom a pozoroval chram, uvedomil som si, na co sa pozeram. uvedomil som si tu absolutnost tej stavby, ze je to nieco, co je vo svojom "obore" najlepsie. chram chramov v meste miest. pravdu povediac, az ma zalial pot, ked som si uvedomil, ze namam sancu uz nikdy v zivote vidiet nic co by ho prekonalo, lebo nic take uz nieje. nikdy uz neuvidim majestatnejsi krestansky chram, ziadny vacsi kostol. proste to co je predo mnou je absolutne, to naj, coho bol clovek schopny.
rovnake pocity ma naplnili aj ked som stal v sixtinskej kaplnke a kochal sa Michelangelovou vyzdobou. hovori sa, ze ten pohlad je neopakovatelny, ze je to proste to naj. bol to nadherny a zaroven desivy pocit.
vecer, ked som zaspaval v hotelovej izbe a uvazoval nad tym co som videl, uz som si to nedokazal az tak zosobnit, nevedel som znova vyvolat tie pocity, ktore som tam citil. mal som v hlave obrazy a spomienky, ale uz to nebolo ono. bolo mi luto toho, ze sa nemozem vratit a znova meditovat v tej atmosfere.

az domas som si uvedomil, ze sa snazim o nieco, co nemam pravo dosiahnut. tam na namesti, pod Michelangelovou freskou, pri koloseu a na ostatnych miestach som zazil ich jedinecnu atmosferu. to je to preco tam ludia chodia, to je to, co fotak ani kamea nezachytia. ta atmosfera, ktora patri tomu miestu a neda sa mu vziat. neda sa ju zazit bez toho, aby tam clovek stal. to je najcennejsi poklad tych miest.

myslim, ze kazde miesto ma taky poklad, skoda, ze si to casto neuvedomujem.

 Blog
Komentuj
 fotka
myr3c  29. 11. 2006 19:32
hmm...keď sa tak nad tým zamýšľaqm taq máš 100% pravdu
 fotka
angie2112  4. 1. 2007 01:06
ano presne vystihnute, tiez si tie uzasne pocity nikdy neviem vyvolat spat, a este ked si obcas nedokazem v danej chvili ked som na tom mieste poriadne vychutnat ten pocit, potom to lutujem a je to este horsie
Napíš svoj komentár