ako rozmyslal som. vlastne este stale rozmyslam a zaroven pisem toto, takze sa to miestami moze zdat ako clanok, co nema hlavu ani patu. to budete musit predychat. rozmyslam nad pojmom komercia a to hlavne v spojeni s hudbou, alebo vseobecne s umenim.

rozmyslal som, ci je komercia zla alebo dobra, ci maju pravdu ti, co do telky v hlavnom vyslielacom case hovoria, ze niesu komercni. komercia, ako nam slovnik hovori je v preklade obchodne vyuzitie, pripadne spenazenie. takze ak hovorime o umelcovi ako o komercnom, zrejme to znamena, ze svoju tvorbu obchodne vyuziva (predava), cite spenazuje. presne podla slovnika.

preco vsak blogujem o niecom, co sa da vycitat zo slovnika (nie ze by tu neboli aj ovela menej duchaplne prispevky)? pretoze ma zaraza, kolko umelcov, prevazne z rad tych, co posobia na scene underground, pripadne street a podobne, ma silnu tendenciu sa prehlasovat za nekomercnych, cim vsak rozhodne niesu. byt nekomercny, by totiz znamenalo nemat zo svojej produkcie financny zisk a to ani z predaja ani z vystupeni v mediach ci z verejnych prezentacii. mozno to vyznieva ze ja sam komercionalizaciu umenia zatracujem, ale opak je pravdou. dospel som totiz k zaveru, ze komercia a uspech kracaju ruka v ruke a tak nebyt komercny, znamena tiez nebyt uspesny (z prihliadnutim na relativnost pojmu uspech).
naskyta sa otazka, kde sa stala chyba. ako je mozne, ze sa umelci medzi sebou z komercie obvinuju? nieje to to iste ako keby si vycitali uspech? nieje to len vecou zavisti? nie.
vysvetlim. umelci si totiz vycitaju nieco ine, len to zle pomenuvaju. to, co si umelci vycitaju totiz nieje komercne umenie, ale komercny pristup. ak totiz robi clovek nejaku cinnost pre peniaze a nebodaj sa mu aj dari, je to alarmujuce pre menej uspesnych ludi z danej praxe, ktory to robia zo srdca. z prostej lasky k tej cinnosti.

skoda len, ze clovek je prilis slaby na to aby lakadlu bohatstva odolal. na zaciatku je asi u kazdeho snaha rovnaka, vsetci sa snazia realizovat v milovanej cinnosti, avsak ked sa z nej stane v dosledku uspechu zlata bana, tak sa pomaly ale iste dobry umysel vytraca.
cest tym co odolali.

 Blog
Komentuj
 fotka
nikola  22. 7. 2006 18:48
ok clanok paci sa mi
 fotka
deathangel  1. 8. 2006 18:40
ak toto naozaj pises Ty, su to Tvoje myslienky, tak musim uznat,ze si fakt inteligentny chalan. Klobuk dole, takych ludi ako Ty nie je vela. Pacia sa mi Tvoje clanky, len tak dalej
Napíš svoj komentár