Mops – úprimná ukrochkaná láska

Prečo práve mops?

Mops je plemeno nižšieho vzrastu a ľahšej váhy, avšak aj napriek tomu má obrovské srdce a dokáže si človeka získať práve jeho lojálnosťou k majiteľovi. Mops patrí ku psíkom, ktorí dokážu spríjemniť spoločnosť ako starším ľuďom tak aj deťom. Je to mierumilovné plemeno, ktoré si veľa ľudí zaobstará práve do bytu. A to je jeho hlavná prednosť, pretože psík nepotrebuje veľa pohybu, je malý, nenáročný a prispôsobí sa životnému štýlu majiteľa.

Na chlpy s humorom

Aj keď je mopslík nenáročný psík, jeho hlavnou nevýhodou je že púšťa srsť. Kvôli jeho podsade, ktorá mu zabezpečuje aj v chladných dňoch dostatok tepla, sa musíme na veľa srsti pozrieť s nadhľadom. Práve jeho podsada mu v zime umožní aby chodil po vonku bez nutnosti oblečenia, čo veľa majiteľom vyhovuje (mops v čiernej farbe má menej podsady, takže kúpa oblečenia je na zvážení majiteľa).

Krochkáme, chrápeme, prskáme

Ako už iste viete, mops patrí k brachycefalickým plemenám, čo znamená že majú zúženú nosovú prepážku. Práve preto má sťažené dýchanie a vydáva zvuky pripomínajúce krochkanie. Veľa ľudí si myslí že psík trpí, avšak z mojich osobných skúseností si to niekedy naozaj užíva. Zvuky, ktoré vydáva používa aj na komunikáciu s ostatnými mopslíkmi. Keď príde čas spánku, obvykle začne chrápať, čo veľa ľuďom prekáža. Tieto zvuky sa dajú redukovať, prípadne úplne odstrániť operáciou nosovej prepážky, avšak pokiaľ nemá psík vážnejšie dýchacie problémy, zákrok by som neodporúčal.

Vzťah s inými zvieratkami

Ako už bolo vyššie spomenuté, je to hravé a priateľské plemeno, ktoré si nájde kamaráta úplne všade, či už ide o psa, mačku, hlodavca, vtáka alebo plaza. Pri kontakte s inými psami, je ale treba dávať pozor ako na jeho krochkanie reagujú. Veľa psov si totižto krochkanie mýli s vrčaním a teda automaticky zaujmú obranné stanovisko, prípadne v horších prípadoch zaútočia. Preto pozor pri zoznamovaní treba obidvoch psíkov držať na uzde a mať ich pod kontrolou, aby sme sa vyhli prípadným nepríjemnostiam.

Teplo im moc neprospieva

Treba si uvedomiť že psík v lete dosť trpí, práve kvôli zhoršenému dýchaniu v kombinácii s podsadou, ktorá ich veľmi zahrieva. Preto psíka treba pravidelne na prechádzkach správne ochladzovať. Prečo správne? Pretože pokiaľ psíka celého oblejete vodou, aby sa schladil, môže to mať práve opačný efekt. Namočená podsada, ktorá je jemnejšia ako vrchná srsť, schne pomalšie a práve vyschnutá srsť ju zahrieva ešte viac, pretože na ňu dopadá slnko. Týmto pádom je riziko, že sa psík prehreje a skolabuje. Správne chladenie zabezpečíme tým, že mu oblejeme iba spodnú časť tela, kde sa nenachádza toľko srsti a ochladíme tým všetky dôležité orgány. Pri pozorovaní si môžete všimnúť že mops sa okrem jazyka chladí práve ležaním na chladnejších predmetoch ako sú kachličky, dlažba, alebo tráva na ktorú nedopadá slnko.

Hygiena

Áno aj o mopslíkov sa treba hygienicky postarať. Jeho ustarostená tvárička, poskytuje veľmi veľa vrások do ktorých sa zvykne ukladať prach z vonku, nečistoty, prípadne menší hmyz. Tieto záhyby treba pravidelne čistiť a to navlhčenou vreckovkou, prípadne odličovacím tampónom. Keďže má mops v pomere k hlave dosť veľké oči, takisto treba dohliadnuť na to, aby netrávil veľa času v prašnom prostredí, aby sme sa vyhli zápalom.

Strava

Z mojich skúseností, sa mi najviac osvedčila strava zložená prevažne z rýb. Ryba je ľahko stráviteľná, obsahuje látky, ktoré pomáhajú redukovať púšťanie srsti a mopslíkom veľmi chutí. Samozrejme sa tieto názory môžu líšiť, predsa len nie je pes ako pes a treba sa zamerať hlavne na to, aby dostal stravu, ktorá mu sadne. Mopslík nie je veľmi vyberavý a úprimne je to veľký žrút. Rád papá a preto treba sledovať, akú veľkú porciu dostal, pretože zvykne pribrať a práve váha navyše mu zhoršuje život v teplých dňoch.

Získa si vás

Na záver by som uviedol že mops si svojou empatiou a povahou klauna získa srdce mnohých ľudí a práve preto je veľmi obľúbeným spoločníkom. Má veľké srdce, dokáže veľmi dobre signalizovať pohyb v byte alebo dome, a aj napriek tomu že nepatrí k trhačom, dokáže prekvapiť. Práve vďaka vyššie uvedeným veciam, mopsa jednoznačne odporúčam.

 Návod
Komentuj
 fotka
luboos  16. 2. 2018 13:27
vždy si spomeniem na všetkých mopsíkov čo som videl a každý do jedného sa tváril ako keby mal umrieť, nechcelo sa im chodiť, zahlienený, zadýchaný... potom o tom bola štúdia že krížením veľkých a menších plemien nemajú v poriadku vnútorné orgány a pod. našiel som len tento článok... » tech.sme.sk/c/20287063/vete...
 fotka
lucretia  16. 2. 2018 20:42
mopslíka raz budem mať, môj detský sen a bude sa volať Adonis, lebo žiadne iné meno nesedí na takého fešáka viac.
 fotka
lucretia  16. 2. 2018 20:44
zatiaľ mám plyšového v životnej veľkosti akurát sa obávam, čo som počula, že je strašne závislý na svojom pánovi, taký "cecek"
 fotka
dollish  16. 2. 2018 22:00
Mops je najlepší pes bez pochýb!!!! a veru tie svoje úžasné zvuky si vyslovene užíva a rád škrieka keď sa teší (aspoň ten náš) niekedy znie ako malé decko, ale určite neznie ako pes. @lucretia je to cecok, najradšej by bol keby jeho majiteľ bol kengura a mohol by ho nosiť vo vaku. Veľmi kontaktný psík, potrebuje sa ťa dotýkať aj keď len sedí vedľa teba. A je strašne ale strašne vtipný zabavis sa s ním ako s mnohými ľuďmi nie.
 fotka
antifunebracka  7. 3. 2018 16:32
Keď on vyzerá ako taký trtko
 fotka
ceciak  7. 3. 2018 18:09
Ale prd však vyzerá ako malý plyšový medvedík


Napíš svoj komentár