Je zaujímavé, ako si staviam hranice. Hraničné body, hraničné ciele. Veci, ktoré keď sa nepodaria, tak celý vesmír pre mňa skončí, univerzum prestane existovať. Alebo minimálne sa udeje zásadná zmena v začatom smere. Nechcená zmena.
Veci, ktoré keď sa podaria, môžem ďalej pokračovať. Hranice, za ktorými buď nebude nič, alebo bude všetko ideálne. Nádherné. Milión vecí, ktoré budú možné, ak sa tá jedna podarí.

Chvíle šialeného strachu tesne pred rozhodujúcimi okamihmi.

A hlavne odloženie všetkého ostatného. Všetkého, čo sa vyrieši potom, keď už bude zariadené pokračovanie vesmíru. Toho, čo sa hromadí.

Výčitky svedomia, že pre tú jednu zásadnú vec nerobím dosť. Odpustenie si všetkého ostatného, pretože len to jedno je dôležité. Kašľať na ľudí. Kašľať na zdravie. Kašľať na peniaze. Kašľať na neporiadok vo všetkom. To teraz nevadí. Uprace sa potom, teraz čas strávený upratovaním povedie iba k výčitkám svedomia, že ho nevyužívam na podstatné veci. Podstatnú vec.

A potom príde rozhodujúci okamih. Okamihy. Veľa okamihov. Zopár dní plných strachu, zúfalých snáh, zmierovania sa s tým, že vesmír končí, nachádzania ďalších nečakaných prekážok.

A potom verdikt. Dozvedenie sa, že vesmír pokračuje. Okamih, ktorý mal byť najviac šťastným. V ktorý som ani nedúfala. Mali by sa skončiť všetky nočné mory a začať naplánovaná ideálna šťastná budúcnosť.

Ale ona nepríde. Nie hneď. Príde prázdno, obrovské prázdno. Tá jedna, najdôležitejšia vec, na ktorú sa sústredilo všetko, zrazu neexistuje. Ale pri detailnejšom pohľade na prázdno príde zistenie, že prázdno vlastne nie je prázdne. V zdanlivom prázdne sa nachádza milión malých vecí. Starých potlačených problémov aj nových, ktoré sa začínajú zrazu vynárať. To len najskôr sa zdá, že neexistujú, pretože boli prekryté jednou veľkou plachtou hraničného cieľa. A pretože v sústredení sa na to jedno sa stratila schopnosť zaostriť na menšie veci.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 Pseudoblog
Komentuj
 fotka
burbel  25. 9. 2013 14:56
(pokračovanie probably neskôr)
 fotka
burble  25. 9. 2013 23:26
@tomas ? počuj, prečo tu mám 4 hodnotenia od jedného človeka a prečo sa mi pod článkom zobrazuje že len 5 ľudí to hviezdičkovalo (z toho 4x ten istý človek) ?
Napíš svoj komentár