*Z archívov ministerstva obrany ZSSR. Položka RZ-5, archivoval plk. Jurij Bagdarov (podpísaný dole).

- Transkript výsluchu zo 16. apríla 1986. Čas 01:09:04, UTC+3. Miesto: P, jednotka 4.

Záznam čiastočne poškodený, odpovede GP-01 na otázky zachované (dôvod: neznámy), zvyšok nezrozumiteľný, prípadne chýba úplne (pozri tiež dokument RZ-4: s. 14-19). Kamerový záznam: chýba.

P1: Grigorij Petrenko

P2: Štyridsaťdva.

P3: Kyjev, terajšie bydlisko Kamaryn.

P4: Nie som, hoci o prácu som sa dávnejšie uchádzal. Ako dôvod zamietnutia uviedli chýbajúci diplom, aj keď som si istý, že v obálke bol, pretože som ju zalepil priamo u notára a hneď odoslal.

P5: Nie som si toho vedomý.

P6: 16. apríla 1986.

P7: Nepamätám. Večerali sme s manželkou, pozerali sme televíziu a približne o polnoci som si išiel ľahnúť. Následne som sa s bolesťou hlavy prebral až tu.

P8: Nehnevám, konal si len svoju prácu, navyše sa mi zdá, že je tu nový, keď na neho teraz pozerám. Možno spanikáril.

P9: Stojí za dverami a opiera sa o stenu.

P10: Neviem.

P11: Hovorím vám, že neviem, skrátka ho vidím.

P12: Nie, nerobím z vás hlupákov. Prepáčte, ak vo vás vzbudzujem podobný dojem.

P13: Neviem, čím je dnešný večer zvláštny. Ak teda neberiem do úvahy, že sa nachádzam vo vypočúvacej miestnosti, aj keď si jasne pamätám, že som išiel spať. Možno je to sen? Uštipnete ma? Ja so spútanými rukami nemôžem.

P14: Úplne vážne.

P15: Zase sa opiera o stenu.

P16: Ako som hovoril, išiel som spať okolo po- (záznam nezrozumiteľný).

P17: Počujete to? Je v tom akási pravidelnosť.

P18: Verím vám, že miestnosť je zvukotesná, no vy by ste museli byť doslova hluchý, ak to nepočujete. Po troch sekundách sa tempo zrýchli, päť sekúnd sa drží, následne na jedenásť sekúnd spomalí a znova. Tri, päť, jedenásť.

P19: Ďakujem, ale nemal by som ako oklepávať popol so spútanými rukami.

P20: Nie som žiadny špión, pokojne si ma preklepnite od dneška až do narodenia. Ak na tom súdruhovia budú trvať, pokojne skontrolujte môj rodokmeň až pred VOSR či dokonca ďalej.

P21: Len sa mi trochu točí hlava, mohol by som poprosiť aspoň vodu?

P22: Nepočujete? Tri, šesť, dv- (záznam nezrozumiteľný).

P23: Aj vám je tak teplo? Teda poviem vám, ja sa potím viac, než po rannom behu.

P24: Nie, nie z nervozity, teplota stúpla minimálne o päť stupňov pár sekúnd dozadu. Približne, keď to začalo z- (záznam nezrozumiteľný).

*Odkašľanie a vŕzganie dvoch stoličiek.

P25: Smiem vedieť, s kým telefonuje?

P26: Isteže si to u manželky nemôžete overiť, keďže som vám ešte na začiatku hovoril, že dnes nie je doma.

P27: Nie, nerobím z vás hlupákov, vidím, že si to nahrávate, tak nebudete mať lepší dôkaz, ako keď si prehráte záznam.

*Nahrávka prerušená

P28: Nič sa nestalo .

P29: Teraz už sa pravidelnosť vytratila, trochu mi to pripomína morzeovku. Teda v prípade, že by sa ňou snažil komunikovať môj najmladší syn. Viete, on nie je z tých najbystrejších, niekto by mohol povedať, že je celkom podpriemerný. Aj minule v škole počítali z- (záznam nezrozumiteľný). –rý desaťročný chlapec nemôže toto vedieť?

P30: Prepáčte, že som sa nechal trochu uniesť, ale dnes je výnimočný večer a ja som trochu nervózny. Hlavne po tom, čo som dnes musel prebrať zmenu za doktora ---. Necítil sa dobre. Navyše ten incident so zadržaným chlapom.

P31: Nech sa páči, tu máte moju vreckovku, ja som zvyknutý, po pravde je mi trochu chladno.

*Nahrávka prerušená

P31 (odpovedá niekomu inému, pravdepodobne otočený smerom k dverám): Tak to záleží od toho, ako vysoká je stolička.

P32: Nebojte sa, lampa to pravdepodobne vydrží, je to masívny kúsok. Pamätám sa, že podobnú sme mali aj v škole a Alex na nej dokonca robil zhyby. Pravda, trochu v ten deň popil.

P33: Áha, nezlomilo mu to väz, teraz sa budeme musieť pozerať, ako sa dusí. Cigaretu? Ale pozor na popolník, nech nám ho neskopne. Nebudeme predsa upratovačom zbytočne pridávať robotu. Myslím, že sa dosť narobia pri odstraňovaní toho veľkého fľaku na stene, čo ostal po kolegovi. Viete, ja som mu vždy hovoril, že si z vecí robí príliš ťažkú hlavu.

P34: Že? Mňa to hnevalo tiež. Také zvláštne bubnovanie.

P35: Tak ale to si robíte srandu, že z vedľajšej miestnosti, očividne to prichádza z hora.

P36: Ďalšiu? Teda, mne je to jedno, ale môj strýko zomrel na rakovinu pľúc a poviem vám, že ku koncu už s ním nebola poriadna reč. Večne chrchľal a kašľal. Ale teda dobre, ja vám nechám celú krabičku, výmenou za pravú topánku, môže byť? Vždy si pravú kúpim menšiu a vy máte správnu veľkosť.

P37: Jasné, že sa nehnevám. Zbraň máte pripravenú na stole, no skúste sa postaviť na rovnaké miesto, ako kolega. Predsa len nechceme upratovačom kaziť večer. A ak smiem poprosiť, tak počkajte aspoň, kým budem pri výťahu, ešte stále mi zvoní v ušiach. Aj keď je pravda, že aspoň to bubnovanie počujem slabšie. Tak teda, pekný zvyšok večera.

P38: Len dúfam, že nesklamú a budú sa to snažiť tajiť. Ale ako poznám tých hlupákov, nemám sa čoho báť. Dnes je pekný čas na kŕmenie, šestnásty apríl mám rád.

_______________________________________________________________________________


Zvyšok nahrávky tvorí výstrel a alarm. Koniec záznamu v čase 01:23:40.

Ďalšie spisy o Grigorijovi Petrenkovi (ďalej len GP-01) sú rovnako k dispozícii len prezenčne (pozri RZ-5 až RZ-76). Hádam, že sa tu najbližšie dni budeme vídať častejšie.

 Blog
Komentuj
 fotka
lyterka  22. 9. 2015 23:29
:o ..už som len čakala, kedy začne piyrokinéza a (divoká) telekineze ("poltergeist´)

..tak podla toho, či to +-presne ..ovláda,
 fotka
lyterka  22. 9. 2015 23:31
ale odkial to máš, kde si toto vyhrabal ? zdroj, a link.y pls
 fotka
brox  22. 9. 2015 23:33
Na to treba pozrieť ďalšie spisy
 fotka
brox  22. 9. 2015 23:34
Je to čisto môj výmysel.
 fotka
brox  22. 9. 2015 23:44
@lyterka Ehm, spamujem si pod vlastným textom, ale zabudol som ťa označiť v odpovedi.
 fotka
lyterka  23. 9. 2015 00:07
*..a zvyšok záznamu by mohol tvorit ten výstrel, poplach alarm, a potom také najskôr tiché sičanie, neskor však prechádzajúce do úplne neznesitelného, neskutočne,velmi vysokého piskotu, - infrazvuku, až za, mimo rozsah záznamov.média (magnet.pásky..)

(..samotný magnetofon.prístroj bol na okrajoch akoby zvláštne roztečený, zpečený, (ale bez stop sadzí a dymu) ale smerom dohora, akoby nič nenútilo stekat roztopený bakelit smerom dole, ale nieco priam ..nútilo naopak..

oficilne závery vyšetrovania udalostí v objekte P-4 - výbuch a následný požiar PropanBut.fliaš, uskladneních v kotolni :p
 fotka
brox  23. 9. 2015 00:36
@lyterka Vie sa, ako to končí, schválne som tam dal dátumy, časy a zasadil to tam, kam som to zasadil
 fotka
karlotiskot  23. 9. 2015 02:35
Hmmm... Zaujímavý koncept toto a veľmi rád vidím, že tu raz za čas pribudne niečo inovatívnejšie k tým blogom s tématikou "aha zbúchal som pár viet a nazvem to báseň", alebo "mám názor tak ma kurva poćúvajte" resp. "milý denníček".

Nič menej... V prvom rade, spraviť to prehľadnejším a ukázať vynechané pasáže, to si takto človek len prejde od vrchu dole jak menu v reštike a ani sa nesnaží hľadať poriadne súvislosti len dúfa že k niečomu to dospeje na konci.
Tiež to nie je veľmi uveriteľné vzhľadom na dĺžku niektorých replík, v niektorých častiach mi vadí absencia dialógu a nahradenie akousi reakciou na niečo čo ani nebolo povedané hoc sa naň reaguje už v načatej replike. Tiež takto napiču vyznieva upozorňovanie na niektoré veci ktoré chceš zdôrazniť, že sa dejú na pozadí.
Sarkazmus s upratovačkou to absolútne prestrelil a ak ho považuješ za nutný aby si vyfarbil určitý postoj postáv použi ho tam, kde nebude znieť ako z treťotriedneho akčného filmu zo Segalom. Ak potrebuješ predviesť cynizmus nejakej postavy/skupiny, omnoho efektívnejšie sú skôr odvrknutia, krátke poznámky ako komentovanie, ktoré v konečnom dôsledku zapôsobí skôr trápne.

Myslím si, že toto bola pekná myšlienka ale strašne odfláknutá čo sa stava bohužiaľ dosť často pri takto originálnych pokusoch a autor sa nechá strhnúť vlastou originalitou, pri tom však často zabudne na všetko ostatné.
 fotka
brox  23. 9. 2015 10:27
@karlotiskot Ďakujem za komentár. Pravdou je, že toto som napísal nejakých 6 rokov dozadu a bez nejakej editácie som to dal rovno sem. Inak, upratovačka a iné podivnosti tam (pravdepodobne) neboli kvôli zdôrazneniu nejakého cynizmu, ale matne si vybavujem, že som tým zamýšľal niečo iné. Čo, to vie asi len moje 6 rokov staré ja
Napíš svoj komentár