V minulom článku som načrtol niečo o tom, ako mnoho Slovákov pije nekvalitnú kávu. Dnes budem pokračovať v tejto téme a trošku aj v chaose. Na chvíľu sa odkloním od samotnej kávy ku "náčiniu", ktoré budete potrebovať.

Pri pozorovaní okolia som zistil, že mnoho ľudí pije kávu zo sklenených pohárov. My v práci dokonca dávame kávu do kelímkov, lebo si ju ľudia berú so sebou.

Myslím si, že ani jeden z týchto materiálov nie je úplne vhodný. Plastový/papierový kelímok prepúšťa teplo von. To je nielen nepríjemné na dotyk, ale kvôli tomu káva pomerne rýchlo vychladne.

Podobné je to pri skle. To drží teplo trošku lepšie (závisí to od hrúbky), ale stále prepúšťa dosť teploty aj von.

Najlepšie je používať keramické šálky práve kvôli ich vlastnostiam. Keď sa nahrejú, tak dlho držia teplotu vo vnútri. Časť prepúšťajú aj von, ale nepopálite sa až tak ako pri vyššie spomenutých materiáloch.

Pred nalievaním kávy do šálky vám odporúčam vykonať nasledovný trik. Vlastníci kávovarov - napustite z pannarella (toho zobáčika na tvorbu peny) teplú vodu alebo paru do šálky. Ideálne aspoň do polovice šálky. Nechajte šálku zohriať sa a vodu vylejte.
Ak nevlastníte kávovar, môžete do šálky najprv naliať vriacu vodu a potom ju vyliať.

Nahriata šálka má dve hlavné výhody. Tečúca káva z kávovaru nedostane "teplotný šok" zo studených stien šálky. Okrem toho v nahriatej šálke ostáva káva dlhšie teplá. Môžete si tak predĺžiť pôžitok z jej pitia - pretože kto vychlípe kávu na jeden šup, ten si nezaslúži piť kvalitnú kávu.

Vlastníci kávovarov, pri kúpe si dávajte pozor aj na výšku šálok. Pod náš kávovar sa zmestí maximálne 5cm vysoká šálka. Samozrejme, na pravé espresso vám bude stačiť oveľa menšia.

PS1: Rozhodol som sa nedať organizáciu týmto kávovým článkom. Budem písať podľa toho, čo mi práve napadne a dovtedy, kým na to budem mať náladu

PS2: Už píšem v inej osobe na základe podnetu pod minulým článkom. Možno sa ešte vrátim k "mykaniu", pretože tieto články sú určené hlavne pre tých, ktorí sa chystajú vychutnávať si kvalitnú kávu a doteraz takú možnosť nemali.

PS3: Upozorňujem, že nie som žiadny kávový odborník, tzv. barista. Som len domáci kávopič obyčajný, ktorý postupne pozorovaním získava skúsenosti, s ktorými sa chce podeliť so svetom.

Celá séria:
O tom, ako pijeme nekvalitnú kávu
Nie je kávovar ako kávovar II.

 Blog
Komentuj
 fotka
transplantovana  27. 7. 2012 19:05
Pekne, len by ma zaujimalo, ci si uz videl talianov pit kavu.. Espresso ti vypiju na bare ako slovensky poldecak a este ani neprehltnu, a uz na teba kyvaju, ze dalsie.. A oni su zvacsa nauceni, co je dobra kava, este sa mi nestalo, ze by nejaky z nich vypil prepalenu alebo tmavo vyzerajucu kavu..

Ale inak super, aj ked mam este vyhradu voci kelimkom
 fotka
bluepanter  27. 7. 2012 19:10
@transplantovana o nich viem, že pijú strašne silnú kávu

Ale to sa mi kurnik nepáči, že to tak hneď vychlopcú...asi to pijú iba kvôli účinkom.



Akú výhradu?
 fotka
transplantovana  27. 7. 2012 19:42
Neviem, oni robia vsetko rychlo

To je moja osobna vyhrada, uplne nepodstatna, ze pre mna je vsetko v papierovych poharoch strasne horuce
 fotka
sugy1  27. 7. 2012 19:53
jééé toto je dobré
 fotka
antifunebracka  1. 4. 2013 21:11
ja by som skor povedal, ze: "kto vychlípe kávu zo skleneneho pohara, ten si nezaslúži piť kvalitnú kávu"
Napíš svoj komentár