Minulý víkend sme sa s kamarátom konečne dostali do Viedne, ktorú sme už dlhšiu dobu plánovali. Nečakali sme, že nás to mesto tak očarí. Celú dobu sme mali otvorené ústa, lebo stále sa bolo na čo pozerať. A prekvapivo tým teraz nemyslím ženy, ktorým je Viedeň vyrovnanou súperkou.

Paláce, zámky a parky
V úplnom centre mesta sa nachádza pomerne veľa parkov. Väčšina z nich je pri nejakom paláci, zámku alebo múzeu, čo spolu vytvára pekný pohľad. Hneď na úvod sme navštívili Belvedere, ktorý je na skok od železničnej stanice.

Belvedere v plnej kráse.

V porovnaní s Bratislavou sa jedná o veľkolepé parky, ktoré sú podstatne väčšie ako Medická alebo Prezidentská záhrada. Okrem toho ma zaujala ich súmernosť. Celkovo mali asi panovníci radi súmernosť, lebo zámky aj parky sú tu osovo súmerné. Možno to svedčí o nejakej disciplíne, každopádne je to nádherné aj desivé zároveň.

Sochy jazdcov
Parkov a zámkov je síce dosť, ale rôznych sôch a zobrazení jazdcov je vo Viedni ešte viac. Inak poctivo som to sledoval a každý z koní mal gule! Nemali vtedy v jazde kobyly, alebo iba nestvárňujú kobyly, alebo by jazdcom pripadalo ponižujúce, keby mali byť zvečnení na kobyle?

Gule dobre nevidno, ale uisťujem vás, že tam sú.

Okrem toho mám ďalšiu informáciu, ale z pochybného zdroja. Vedeli ste, že ak má kôň na soche s jazdcom dve nohy vo vzduchu, jazdec zomrel v boji? Ak je len jedna noha hore, zomrel na zranenie z boja a ak sú všetky nohy sochy koňa na zemi, jazdec zomrel prirodzenou smrťou.

Historické budovy
Okrem palácov a zámkov sa vo Viedni nachádza množstvo ďalších pozoruhodných stavieb. Za zmienku stojí hlavne budova štátnej opery, parlament či radnica.

Prekvapilo ma, že počas slnečného marcového dňa mali v parku pred radnicou postavenú dráhu pre korčuliarov na ľade. Navyše to bola fakt dvojmetrová dráha tiahnúca sa celým parkom.

Keby niet Polizei pred parlamentom, tak ani neviem, že som vo Viedni.

Stephansdom
V centre sme si s kamarátom dali viedenskú kávu, aby sme neboli úplne mimo. Dovtedy sme väčšinou prezentovali slovenskú kultúru konzumáciou paštík v parku a popíjaním Kofoly.

Dominantou centra, ktorú sme paradoxne ledva v uličkách našli, je Stephansdom. Veľmi mi pripomenul Katedrálu sv. Víta v Prahe, asi architektúra rovnakého obdobia, poučte ma.

A vraj dominanta...

Celkovo sme vo Viedni mali vyše 20 zastávok na našej 15 km dlhej trase, ktorú sme prešli peši. Ku koncu sme ešte chceli navštíviť vojenské múzeum, aj sme k nemu ledva došli. Lenže išlo o tak veľký komplex, že sme to radšej zabalili a išli na stanicu, kde bolo vytúžené WC. Inak vojenské múzeá mi asi nie je dopriate vidieť, keďže to som nestihol ani v Prahe.

Poslednou rozlúčkovou fotkou bude Madagaskar vo Viedni:

 Denník
Komentuj
 fotka
bluepanter  16. 3. 2014 23:19
A ešte jedno som chcel. Je super, že mali svojich panovníkov, preto majú toľko zámkov z nášho zlata. My máme veľké nič
 fotka
snehovavlocka  16. 3. 2014 23:45
To o tých konských nohách, to nám niekto hovoril, či to si bol ty, od koho to viem?

...okej, Vojenské historické múzeum nedám na google maps...

Ten Madagaskar, to je zlaté, kde presne je?
 fotka
bluepanter  17. 3. 2014 07:39
@snehovavlocka niekto nám to v Prahe hovoril a potom som si to čekoval na nete

ale daj

to je v Stadtparku
Napíš svoj komentár