Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že niečo môže byť nebezpečnejšie ako atómová bomba a nie je to ani vodíková bomba? Je to nehmotné a aj tak si myslím, že to hýbe svetom viac ako akákoľvek materiálna vec (no možno ešte financie...).

Ľudo Zúbek pomenoval jedno zo svojich diel Rytieri bez meča. Ten názov mi v hlave utkvel a navždy sa tam zasekol. Autor ním vyjadril názor, že spisovatelia sú rytieri, ktorí nebojujú mečom, ale slovami. A presne to je aj pravda!

Všetci bojujeme slovami každý deň. Niektorí z nás dokonca aj v písomnej forme a ani si neuvedomujeme, akú moc máme v rukách, akú silu má vlastne slovo. Táto abstraktná vec dokáže potešiť viac ako najlepší darček k narodeninám, ale zároveň vie aj raniť viac ako ostrý nôž. Preto so slovom treba zaobchádzať opatrne a zodpovedne.

Ukážme si silu slova na nejakom príklade. Predstavte si, že redaktor NY Times napíše článok o tom, ako Kórea pripravuje jadrové zbrane. Čoskoro je táto správa v ďalších a ďalších médiách, šíri sa svetom ako požiar. Čo ak je to falošná informácia? Nikto nečaká od serióznych novín kačicu, ale čo ak sú páky niekde vyššie a je tu finančná motivácia? Proste naletí tomu celý svet, lebo niekto vytvoril dezinformáciu. Hoci sa tento príklad môže javiť ako úplný nezmysel, princíp je hádam jasný.

Informácie teda môžu byť pravdivé, polopravdivé a nepravdivé. Niekedy dezinformácia vznikne omylom a šíri sa ďalej. Pár ich má na svedomí každý, ja hneď viacero. Mám rád ľudí, ktorí v mojich článkoch odhalia logickú alebo inú chybu. Prezrádza to o nich, že čítajú s kritickým nadhľadom a neuveria hneď všetkému. Asi som im nikdy verejne a otvorene nepoďakoval, možno to vynahradím teraz - takže ďakujem! Cez svoje mierne zahanbenie som na to nenašiel nikdy odvahu, nerád robím chyby .

Týmto však nechcem chváliť rýpačov, ktorí kritizujú bez akejkoľvek logiky a dôkazov. Dívajme sa na to optimisticky a povedzme, že ich nie je veľa (totálna blbosť, ale tváriť sa môžeme).

Späť k slovu. Snažte sa písať zodpovedne, zodpovednejšie ako ja. Slová majú silu a pôsobia na ľudí, obohacujú ich o vedomosti alebo ich naopak klamú. Je len na vás, či si zvolíte cestu svetla alebo tmy. A ja dúfam, že sa polepším tiež .

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár