Už zajtra, 18.9.2010, je ten takmer všetkými zatracovaný deň. Referendum mnohí vnímajú ako reklamu SaS, ako niečo drahé a zbytočné za štátne peniaze. Skôr, než si uvedieme dôvod, prečo ísť na referendum, povedzme si niečo o tomto nástroji demokracie.

Ako iste všetci viete, po roku 1989 tu máme stále demokraciu, ktorej hlavným princípom je vláda ľudu. Volíme si zvyčajne svojich zástupcov - politikov, ktorí by mali presadzovať naše záujmy.

Je jasné, že politici nemôžu splniť prianie každého človeka a sú to tiež len osoby rozhodujúce čiastočne subjektívne. Avšak referendum je priama demokracia, teda ľud priamo rozhoduje o daných bodoch. Práve v referende naberá demokracia svoj pravý význam, vládu ľudu.

Spýtam sa vás jednoduchú otázku. Chceli by ste vládnuť, mať určitú moc, aj keď len iba na chvíľu? Tak verte, že zajtra takú moc na okamih budete mať. Síce vás istí politici a záujmové skupiny v médiách strašia, že je potrebných 50% na platnosť referenda, ale takto vzbudzujú v každom pocit malosti a bezvýznamnosti. Nútia vás myslieť si, že ste len jeden z mnohých.

Nedajte sa zastrašiť a oklamať. Každý hlas je podstatný. Keď si pomyslí ďalší milión Slovákov, že ich hlas je bezvýznamný, tak predsa milión je podstatná časť voličov v našej krajine. Ten, kto vás chce zastrašovať, vám určite nechce dobre.

Aký je teda dôvod zúčastniť sa referenda? Odmyslime si teraz tie typické politické dôvody, ktoré nájdete inde a lepšie vysvetlené. Objektívne a s nadhľadom sa pozrite na celú túto problematiku. Ako často problému pomôže to, že sa nič nerobí a že sa pred ním zatvárajú oči? Asi to veľmi nepomáha, však?

Sedenie na zadku doma a hranie sa na mŕtveho chrobáka ešte v žiadnom štáte nič prevratné neurobilo. Už len kvôli tomuto dôvodu sa zajtra oplatí vstať a venovať referendu pár minút svojho času. Vzdajte sa ráno aspoň jednej rozprávky .

Keby v 89-tom ľudia sedeli doma a nešli do ulíc, padol by socialistický režim?
Keby sa počas Veľkej francúzskej buržoáznej revolúcie nevzbúrili ľudia, nemali by sme základné ľudské práva?
Keby sa vo všetkých otrokárskych spoločnostiach neodhodlali otroci k činu, bola by dodnes väčšina z nás otrokmi bez práv?

Ak v referende nesúhlasíte s nejakým bodom alebo neviete, čo si myslieť, nezahoďte šancu ostatných. Aspoň príďte a hoďte do urny papier, v ktorom nič nezaškrtáte. Ide však o to nesedieť na zadku a nedať sa zastrašiť.

Každý sa na všetko sťažuje, na to, čo robia politici. Zajtra je tá správna chvíľa vziať moc do vlastných rúk a byť súčasťou skutočne demokratickej demokracie.

p.s. Johnysheekov článok o referende

 Blog
Komentuj
 fotka
mirkova  17. 9. 2010 18:21
veľmi sa mi páči článok
 fotka
azel  17. 9. 2010 18:21
V podstate suhlasim, lenze referendum sa u nas pravidelne zneuziva na politicku propagaciu (nejde len o jeden pripad). Potom jeden politik obvinuje druheho a navadza ludi, aby tam nesli.



Je to sposobene nizkou urovnou pravneho vedomia ludi, ale aj inymi vecami. Sam som z toho smutny.
 fotka
mernose  17. 9. 2010 19:16
Politici sa do istej miery boja, aby sa to nedostalo do módy, že by ľudia rozhodovali o rôznych otázkach častejšie (teoreticky by sa mohli ku každým voľbám pridať nejaké tie referendové otázky a celé náklady by spočívali iba vo vytlačení hárkov, keďže komisie, Štatistický úrad a zvyšok by "zacvakali" kvázi voľby), preto odhovárajú od účasti. Napísal si to pekne, presne, keby ľudia sedeli v ´89 na ritiach doma, doteraz by sme mali červené hviezdy všade
 fotka
bluepanter  17. 9. 2010 19:27
@mirkova vďaka



@azel taká je už politika, kvôli takému správaniu však netreba referendum zatracovať. Ani toto konkrétne, ani referendum ako nástroj moci.



@mernose obávajú sa, hlavne, že v takom Švajčiarsku je to celkom bežné .

jj, tak by sa ušetrilo, ale referendum je občas viac potrebné počas vládnutia, kedy sa ním riešia sporné otázky.

S tými 50% je to strašná blbosť a skostnatelosť. I keď zas veľa vecí rozhodovať cez referendum..zas nie je to bohviečo, keď vládne masa. To by si Fico mohol niečo zmyslieť, zvolať referendum a jeho 35% voličov by s tým súhlasilo. Toho by som sa desil
 fotka
mernose  17. 9. 2010 19:33
@bluepanter - teoretično by ho po padnutí imunity mali dať do basy za hlas, ktorý sa "podobá na jeho hlas"
 fotka
bluepanter  17. 9. 2010 19:55
@mernose jáj, ten rozhovor

Ale práve som sa dozvedel, že sa ruší len priestupková imunita. Takže politici by aj naďalej zostali imúnni voči trestnému právu
 fotka
stevo  17. 9. 2010 20:19
Preco ist na referendum? lebo sa nan minulo vyše 7 500 000 eur.

Tie peniaze su už tam, nedaju sa vratit, tak treba to vyuzit a ist nato referendum....aj toto je jedna z reklam na bilbordoch preco ist na referendum..k clanku nehovorim nic lebo som ho necital reagujem na nadpis

sry ale blogy fakt nerad citam
 fotka
hajzelodkosti  17. 9. 2010 21:46
v turecku je referndum povinne. Ak neprides zaplatis. Avsak oni ho neberu ako povinnost. Sleduju ho s napatim, zucastnuju sa lebo chcu a zaujimaju sa. No tam sa rozhoduje o dolezitejsich veciach ako tu.
 fotka
bluepanter  17. 9. 2010 22:19
@stevo v pohode, hlavné je, že na referendum pôjdeš



@hajzelodkosti fíha, to keby zaviedli tu, tak 99% oprávnených by k referendu prišlo

ale predpokladám, že to referendum tam nebýva príliš často, či?
10 
 fotka
johnysheek  18. 9. 2010 11:07
@stevo 7 500 000€ je dost vysoka suma..

je vsak dovodom aby som siel? znamena to, ze ja budem skakat ako my politici povedia, lebo ich rozhodnutie je DRAHE?

nemyslim si, ze to je ten dovod. dovodom by malo byt, ze tam pojdem, lebo chcem nieco zmenit, lebo sa jedna o vec, ktora je i pre mna dolezita..



avsak ked sa iniciator vyjadri, ze ho treba zrusit, lebo je zbytocne..



@hajzelodkosti su viacere staty kde je povinne a nebol by som proti, ak by bolo i na Slovensku, hoci pravda je taka, ze vzhladom k nachylnosti ludi uverit vsetkemu by sa mi mozno vysledky zvacsa nepacili..

tak ci onak je porovnavanie systemov roznych statov zbytocne. uz len preto, ze to co niekde funguje dobre, by inde fungovat nemuselo vobec. skor som za to, aby sa zdokonalilo to co tu u nas (ne)funguje, nez ako skusat nove a nove a tocit sa dokola
11 
 fotka
jaro1991  18. 9. 2010 14:06
pozri... ja ti dam jeden nepoliticky dovod, preco NEist na referendum. Ako som uz spominal, referendum sa ma konat pri zmene zakonov ustanovenych v Slovenskej ustave. Kedze tu nejde o zmenu ustavy, tak referendum je podla mna nie len zbytocne, ale dokonca PROTIZAKONNE.
12 
 fotka
antinim  18. 9. 2010 14:08
presne tak! nenavidim ludi co zostanu sediet doma ked vozu ist volit...bohuzial,tym ze to tu napisem nic nezmenim a velku sancu tomu nedavam...
13 
 fotka
tomas  18. 9. 2010 14:50
@jaro1991 to podľa akého tvrdenia tvrdíš?



pokiaľ viem ja, referendum môže byť o čomkoľvek OKREM niektorých vecí (napr. nesmie byť referendum o daniach), takže okrem pár vymenovaných vecí, môže byť o čomkoľvek...
14 
 fotka
ironic  18. 9. 2010 15:28
No ja sa tohto referenda nezúčastním a až tak sa za to nehanbím. Je to za to, že spomínané otázky mi nepripadajú také podstatné. Totiž z tých hlavných bodov nesúhlasím so znižovaním počtu poslancov, pretože by to podľa mňa len posilnilo individuálnu moc jednotlivých poslancov. Navyše tí poslanci majú prácu v jednotlivých výboroch, aká by bola efektivita ich práce, keby ich bolo o tretinu menej?



A k zníženiu poslaneckej imunity - podľa mňa úplne zbytočná otázka...predsa každému poslancovi musí byť jasné, že drvivá väčšina ľudí je za zníženie ich imunity len na priestory parlamentu.



Hlavný dôvod, prečo ale nepôjdem je, že výsledok referenda nie je záväzný pre poslancov. Navyše, keď sa pozriem na podmienky priamej demokracie na Slovensku, príde mi to smiešne. Už len zozbieranie 350 000 podpisov je ťažké a hlavne účasť nad 50% je tu priam z ríše snov. Iné by to možno bolo, keby bolo spojené s komunálnymi voľbami. Ale takto je vopred isté, že nebude platné. Proste tie podmienky sú nastavené, tak aby vlastne priama demokracia v podobe referenda nebola prakticky možná.



A na záver, keď už sa pozriem len na to jedno "platné" referendum o vstupe do EU - každému kto sa na to pozrie bližšie je jasné, že je dosť pravdepodobné, že to referendum bolo zmanipulované. Totiž tam ešte pred poslednou hodinou referenda bola účasť na cca 47% a za tú poslednú hodinu sa zázračne vyhupla na 52%.
15 
 fotka
magorita  18. 9. 2010 18:15
16 
 fotka
bluepanter  18. 9. 2010 18:33
@ironic k tej EÚ...neviem, či to bolo zmanipulované, ale o ľuďoch je známe, že si veci nechávajú na poslednú chvíľu, tak možno vtedy nakoniec prišlo dosť ľudí .
Napíš svoj komentár