Angličania vo svojom jazyku poznajú viac ako 10 časov, presným číslom si netrúfam nikoho zavádzať. Ja si vystačím vo svojom živote iba s tromi – minulým, prítomným a budúcim.

Minulý čas nemám rád, aj keď si v rovnakej miere spomínam na dobré aj zlé veci. Včerajšky už nemám v rukách, a to ma nerobí spokojným. Veci sa vraj opakujú a máme poznať minulosť, aby sme ovplyvnili budúcnosť. Bohužiaľ nemám toľko času, aby som ho venoval minulosti.

Budúcnosť, naopak, mám veľmi rád. Často utekám myšlienkami do mnohých alternatív budúcnosti a snívam. Dáva mi to omamnú nádej a spokojnosť. V tomto je budúcnosť ľstivá – je ako fatamorgána – myslíme si, že vidíme ďaleko ako na rozľahlej púšti. ale pred nami sa vlnia klamlivé predstavy. Budúcnosť je príliš opojná a myslenie na ňu míňa obmedzený čas, ktorý mám.

Najprešibanejšia je však prítomnosť. Tvári sa, že ju máme plne v rukách a formujeme si ju sami. Je dôkazom, že niekedy najviac klame samotná pravda. Neverím na fatalitu, osud je len výhovorkou a opraty života mám rád vo svojich rukách. Prítomnosť mi ovládanie rada poskytne, ale súčasťou tejto dohody sú malé písmená pod čiarou. Tie hovoria, že mám plnú kontrolu, ale iba na okamih. Vždy len odrobinky času. Ani teba, prítomnosť, za toto nemám rád.

Nežijem pre minulosť, nedokážem zdolať prítomnosť a nevidím do budúcnosti. Tieto tri tety, vládkyne času, sa našťastie musia podrobiť jednému kráľovi – okamihu, v ktorom zastane čas. Tieto okamihy sú tým, prečo sa oplatí robiť všetko v živote.

Hľadať tieto cenné momenty je veľkým zážitkom, ešte väčším je prežívať ich. Neexistuje recept, alebo ho iba nepoznám, na to, ako sa k nim zaručene dostať. Nefunguje tu ani žiadny podpultový predaj.
Nevzdávajte sa priatelia, niečo predsa len môže zvýšiť vaše aj moje šance pri hľadaní. Aktivita. Robte to, čo vás baví, napĺňa a pri čom sa cítite dobre. Hľadajte osoby, s ktorými sa bavíte, ktoré vás niečím obohatia a máte sa pri nich bohovsky!

Odmenou je stav čistej mysle – nemyslíte na nič, iba viete, že zastal čas, svet neexistuje a jediné, čo cítite, je šťastie. Možno mnísi v Tibete vedia, ako tento stav cielene dosiahnuť. Mne sa ale páči tá obyčajná cesta – je dobrodružná a hlavne nikdy neviete, kedy to príde. O to cennejšie to potom je.

Aby ste si lepšie vedeli predstaviť, o čom hovorím, pripravil som vám časovú os. Vľavo je minulosť, vpravo budúcnosť a v strede prchavý prítomný moment. Na obrázku sú aj okamihy, kedy sa čas zastaví. Bohužiaľ sa nedajú znázorniť na časovej osi, keďže vtedy čas stojí. Preto som ich nechal biele


 Vyznanie
Komentuj
 fotka
baggy  4. 10. 2013 21:56
neveríš na fatalitu ale determinácia systémom, spoločnosťou a prírodným prostredím je veľmi silný hráč v tomto príbehu :p
 fotka
bluepanter  4. 10. 2013 22:00
@baggy áno, je, ale sú kroky, ktoré môžeš podniknúť, aby si to prekonal alebo čiastočne ovládol

inak napíšte mi prosím niekto konečne koment, nech už toľko nefetujem
Napíš svoj komentár